Στην Καβάλα μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2020 –κι ενώ αναμένεται η νέα ανακοίνωση της ημέρας- δεν είχε επιβεβαιωθεί ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. 

 

Ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα;

 

Προφανώς όχι. Από την στιγμή μάλιστα που τα δημόσια νοσοκομεία ΔΕΝ κάνουν τεστ και ιχνηλάτηση σε κάποιον με ήπια συμπτώματα ή σε ασυμπτωματικούς ασθενείς του κορωνοϊού, τότε ουδείς γνωρίζει αν και πόσοι έχουν κολλήσει τον ιό στο νομό Καβάλας

 

Σίγουρα, δεν υπάρχει κανένας νεκρός ή κανένας διασωληνωμένος ασθενής με επιπλοκές, που να προέρχεται από την Καβάλα. Αλλά για κρούσματα καλό είναι να μη μιλά κανείς. Ίσως τελικά να έχουν και ελάχιστη σημασία. 

 

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από τη Δευτέρα υπάρχουν περί τα 100 μη γεωγραφικώς προσδιορισμένα κρούσματα. Κατά συνέπεια, οι υγειονομικές αρχές έχουν σταματήσει να ανακοινώνουν από που είναι ένα κρούσμα. 

 

Την Τρίτη 17/3/2020, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, είπε «μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύτηκαν εχθές (σ.σ. τη Δευτέρα 16/3/2020) από το Imperial College στο Λονδίνο και αφορούσαν την επιδημία του Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, έδειξαν ότι μόλις 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονταν στην επιδημία. Νομίζω ότι είναι ακόμα λιγότερο και έχουμε δικά μας ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν αυτό», πρόσθεσε.

 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη χώρα μας που μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 387 κρούσματα κορωνοϊού, στην πραγματικότητα, ακόμη και με το 15% του Imperial College που ο κ. Τσιόδρας θεωρεί ότι είναι μικρότερο, στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 2.500 κρούσματα!

 

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι «για κάθε 5 ασθενείς που είναι κριτικά άρρωστοι, νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10%-15% των περιπτώσεων την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου». Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 11 ασθενείς.

 

Πού καταλήγουν όλα αυτά: Στο βασικό μήνυμα που στέλνουν όλοι οι αρμόδιοι: «Μένουμε σπίτι»!