Στο αφιέρωμα του μήνα Νοεμβρίου επέλεξε η Cosmote TV να προβάλει την σειρά των ιστορικών ντοκιμαντέρ «Στα φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» από το Cosmote History HD, τοποθετώντας την σειρά ως παραγωγή υψηλής αξίας.

 

Μάλιστα η ώρα και η μέρα είναι prime time που καθορίζει και την αναμενόμενη τηλεθέαση. Έτσι η σειρά θα προβάλλεται από το Cosmote History HD  στο αφιέρωμα του μήνα Νοεμβρίου κάθε Κυριακή στις 21:00.

 

Την πρώτη Κυριακή θα προβληθούν τα πρώτα 2 επεισόδια back2back.

 

Φυσικά εντός της εβδομάδας θα υπάρχουν και επαναλήψεις που θα ανακοινωθούν αργότερα.

 

Το πρόγραμμα Α’ προβολής:

 

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019 21:00   1ο Επεισόδιο 

«Αεροδρομίων Γένεσις (1916)»

 

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019 22:00   2ο Επεισόδιο 

«Ο πόλεμος επεκτείνεται (1916)»

 

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 21:00 3ο Επεισόδιο

«Η εμπλοκή των ελλήνων αεροπόρων (1916 – 1917)»

 

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019 21:00 4ο Επεισόδιο 

«Κλιμάκωση του αεροπορικού πολέμου σε όλα τα μέτωπα (1917)»

 

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019  21:00 5ο Επεισόδιο 

«Διάσημοι στον πόλεμο και μετά από αυτόν (1918)

 

 

 

Η συμβολή της περιοχής στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο 

Στη σειρά ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνεται η ιστορία για πέντε αεροδρόμια, άγνωστα έως τώρα στο ευρύ κοινό: της Δράμας, της Ξάνθης -  Λίμνης Βιστωνίδας, της Θάσου, της Λήμνου και της Θεσσαλονίκης – Βρασνών.

 

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της Cosmote TV που υλοποίησε η τοπική εταιρία Gullwing του Παντελή Κάσδαγλη, γνωστή μεταξύ άλλων και για τη συμμετοχή της σε άλλα έργα επικοινωνίας, όπως αυτό του Cosmopolis Ethnic Festival και του Φεστιβάλ Φιλίππων. 

 

Οι άνθρωποι 

Διευθυντής παραγωγής ήταν ο Γιώργος Κάσδαγλης ενώ για την υλοποίηση των ντοκιμαντέρ εργάστηκαν επαγγελματίες τεχνικοί (μοντέρ, σκηνοθέτης, εικονολήπτες, μουσικοί, εκφωνητές, motion graphic designers κ.α.) προσδίδοντας έτσι τον τοπικό χαρακτήρα της παραγωγής και επιβεβαιώνοντας την επιλογή της Cosmote ότι: και η περιφέρεια μπορεί να κάνει τηλεοπτικές παραγωγές αξιώσεων και κύρους.

 

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κάσδαγλης 

Ιστορική Έρευνα – Σενάριο: Πασχάλης Παλαβούζης 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής 

Επιστημονική Ομάδα: Μανώλης Βαρβούνης, Παναγιώτης Γεωργιάδης, Ιωάννης Μπακιρτζής, Ελεονώρα Ναξίδου

Art Director: Παντελής Κάσδαγλης 

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λευτέρης Κάσδαγλης

Εικονοληψία: Δημήτρης Χατζημαλλής – Στέλιος Πολυχρονίδης – Λευτέρης Κάσδαγλης – Δημήτρης Λάμπρου 

Εκφώνηση: Νίκος Γιαλελής

Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Ξουλόγης – Additional Music by Scapetunes

Montage: Δημήτρης Χατζημαλλής

Motion Graphics: Θωμάς Δουκινίτσας 

Graphics: Παντελής Κάσδαγλης | Gullwing

Τεχνική Υποστήριξη: Γιώργος Ντάγκαλης

IT Manager | Εμπορικό: Δημήτρης Κάσδαγλης

Δημόσιες Σχέσεις: Γεωργία Βραμίδου

Εξωτερική συνεργάτης χαρτογραφίας: Γεωργία Καραδήμου

 

Μοναδικά τεκμήρια σε 5 επεισόδια 

Πέντε Αεροδρόμια άγνωστα στο ευρύ κοινό, καθένα με τη δική του στρατηγική αξία, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Ιστορίες τόλμης και ανδρείας που καταγράφηκαν ως θρύλοι στη συλλογική μνήμη των κατοίκων των περιοχών που φιλοξένησαν τις αεροπορικές βάσεις. 

 

Δεν είναι τυχαίο που βετεράνοι αεροπόροι με εμπειρία «χτισμένη» στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων, σημαντικά σοφότεροι τόσο σε θέματα επιχειρήσεων όσο και θέματα που άπτονται της ίδιας της φυσιολογίας της πτήσης, συνέβαλαν αποφασιστικά μετά τον πόλεμο στην περαιτέρω διερεύνηση των ορίων του ανθρώπου στον αέρα.

 

Αναγνωρίσεις και φωτογραφίσεις, βομβαρδισμοί, αερομαχίες, ανθυποβρυχιακός πόλεμος ήταν μερικοί μόνο από τους ρόλους που επωμίστηκαν οι αεροπορικές δυνάμεις των αντιμαχόμενων συνασπισμών που επιχείρησαν στην Eλληνική επικράτεια.

 

Παράτολμοι άντρες, ξένοι – φερμένοι από τα πέρατα του κόσμου, αλλά και έλληνες, νίκησαν το φόβο για το άγνωστο, αψήφησαν το θάνατο, πέταξαν με πρωτόγονες πτητικές μηχανές από πανί και ξύλο, πολέμησαν στους ουρανούς του Αιγαίου και της Μακεδονίας, έγιναν θρύλοι. Κάποιοι δε γύρισαν ποτέ πίσω στις πατρίδες τους.

 

Για πρώτη φορά έρχονται στο φως μοναδικά τεκμήρια: επίσημα στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία, βιβλία πτήσεων, ημερολόγια, επιστολές και σπάνιες φωτογραφίες…