Ανησυχία μεγαλύτερη από αυτή που πρέπει προκάλεσε η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ – πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) για τον ιό του δυτικού Νείλου. Η νέα λίστα εντάσσει -για προληπτικούς λόγους- και τη Θάσο στις «επηρεαζόμενες περιοχές» χωρίς όμως ποτέ να έχει διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα στο Κέντρο Υγείας Πρίνου ή το Νοσοκομείο. Η Θάσος περιλαμβάνεται σε μια λίστα 13 συνολικά περιοχών σε όλη την Ελλάδα, όπου υπήρξαν φέτος κρούσματα, μαζί με το Δήμο Νέστου αλλά και τους Δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου. 

 

Στην πραγματικότητα, τοπικά, δεν νόσησε κανείς. 

 

Υπήρξε όμως περίπτωση ενός Ούγγρου πολίτη, ο οποίος επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά από διακοπές στην Ελλάδα, διαγνώστηκε με ελαφρά λοίμωξη του Ιού, χωρίς όμως να έχει εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά που τον τσίμπησε κουνούπι. 

 

Το ελαφρύ αυτό περιστατικό, αντιμετωπίστηκε όπως προβλέπεται από το σχετικό πρωτόκολο, με προληπτική σήμανση όλων των περιοχών από τις οποίες πέρασε. Έτσι, «στιγματίστηκε» μάλλον αδίκως η Θάσος που αποτέλεσε τόπο μόλις 4 διανυκτερεύσεών του ενώ «στιγματίστηκαν» ακόμη και οι περιοχές από τις οποίες πέρασε οδικώς για να φτάσει στην πατρίδα του. 

 

Γι΄αυτό το λόγο πάντως στη Θάσο δεν υπάρχει καν η σχετική αναγωγή επί του πληθυσμού, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες περιοχές (δείτε παρακάτω τους πίνακες) καθώς δεν εμφανίζεται κίνδυνος για τον τοπικό πληθυσμό. 

 

Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι στην επίμαχη λίστα των «επηρεαζόμενων περιοχών», η Θάσος είναι η μόνη περιοχή που αναφέρεται με αστερίσκο και την εξής υποσημείωση

 

«Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα συλλεχθέντα δεδομένα, η αρμόδια Ομάδα Eργασίας για τον Καθορισμό Επηρεαζόμενων Περιοχών, εκτίμησε ότι ο Δήμος αυτός είναι πιθανός τόπος έκθεσης του ασθενούς, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα έκθεσης σε άλλες περιοχές, βάσει του ιστορικού μετακινήσεων. Ο καθορισμός του συγκεκριμένου Δήμου ως πιθανού τόπου έκθεσης έγινε με στόχο την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, με τη λογική της πιο ασφαλούς επιλογής».

 

Για τις υπόλοιπες περιοχές, δεν υπάρχει σχετική υποσημείωση και θεωρούνται τόποι προσβολής των ασθενών, άρα και τόποι με μολυσμένα κουνούπια. 

 

Τι λέει η τελευταία έκθεση για τον Ιό 

Το τελευταίο δελτίο που εκδόθηκε, αναφέρει ότι για το 2019, έως και την Πέμπτη 8 Αυγούστου, στις 14:00 στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 35 κρούσματα του Ιού, εκ των οποίων 4 θανατηφόρα. 

 

Στην περιοχή του νομού Καβάλας, πέρα από το ελαφρύ περιστατικό του τουρίστα της Θάσου που νόσησε όταν γύρισε στην πατρίδα του, καταγράφονται 7 περιστατικά στο Δήμο Νέστου (εκ των οποίων τα 4 ελαφριά). Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, εκτιμάται ότι ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα περί τους 13 με 14 ανθρώπους ανά 100.000 κατοίκους. 

 

Η επίμαχη λίστα με την κατάσταση σε όλη τη χώρα

Δείτε τους πίνακες για την κατάσταση του Ιού στη χώρα, έως την εβδομάδα που διανύουμε: