Γράφει ο 

Κώστας Μορφίδης

 

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτελούν ένα κομβικό σημείο για τη μεταμνημονιακή εποχή της  χώρας μας. Το διακύβευμα είναι συγκεκριμένο και γίνεται ευκρινέστερο όσο πλησιάζουμε την ημέρα των εκλογών: συντήρηση και επιστροφή στις πολιτικές λιτότητας ή διακυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, προς όφελος των πολλών

 

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαρχής να διαχειριστεί μια κατάσταση απείρως χειρότερη από εκείνη που περίμενε. Άδεια ταμεία, ολόκληρο το μιντιακό μπλοκ απέναντί της, υπονόμευση των διαπραγματεύσεων, απειλές για Grexit, είναι  λίγα μόνο από τα στοιχεία που συνέθεσαν το σκηνικό της καμένης γης και του αφηγήματος της αριστερής παρένθεσης. Σε εκείνη τη συγκυρία, η κυβέρνηση είχε έναν και μόνο δρόμο: αυτόν της στήριξης όσων χτύπησε βάναυσα η κρίση, της ανατροπής των πολιτικών λιτότητας, της ανάσχεσης της εξαθλίωσης του μεγαλύτερου τμήματος του λαού. 

 

Γνωρίζαμε ότι ίσως στεναχωρήσουμε ένα μέρος της κοινωνίας. Ότι ίσως αδικήσουμε κάποιους. Όμως έπρεπε να βάλουμε τα θεμέλια για μία Ελλάδα που θα μπορούσε να σχεδιάσει τη δική της αναπτυξιακή πορεία. Έπρεπε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Και αν πάρθηκαν αποφάσεις, που ήταν ανακόλουθες σε σχέση με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες, ήταν ωστόσο επιβεβλημένες για να πετύχουμε το βασικό στόχο, ώστε να υλοποιήσουμε στη συνέχεια μία προς μία τις δεσμεύσεις μας. Δεν είπαμε ψέματα. Σε κάθε περίπτωση είπαμε την αλήθεια, όσο οδυνηρή και αν ήταν. 

 

Και αν ο στόχος της πρώτης τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ μέχρι ένα βαθμό έχει επιτευχθεί, η δεύτερη τετραετία πρέπει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και στη συνέχιση των στοχευμένων πολιτικών για την ευημερία της κοινωνίας. 

 

Η περιοχή μας είναι ιδανική για να αναπτυχθούν δύο σημαντικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας : ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως, είναι η σύνδεση των δύο και η ανάπτυξη μίας κουλτούρας συνεργασίας, σε όλα τα  επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας. 

 

Έτσι, θα πρέπει να ενισχύσουμε τις ομάδες παραγωγών και να δημιουργήσουμε ισχυρότερα κίνητρα για τη σύσταση συνεταιρισμών, μοντέλο που ενισχύει τη θέση των παραγωγών και τους θωρακίζει έναντι της κερδοσκοπίας, των αστάθμητων παραγόντων και των οικονομικών συγκυριών. 

 

Είναι απαραίτητο να βρεθούν όλοι οι τρόποι, ώστε να αυξηθούν τα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Τα κρασιά, το λάδι, το μέλι και όλα τα αγροτικά μας προϊόντα επιβάλλεται να αποκτήσουν και Ονομασία προέλευσης και Γεωγραφική Ένδειξη. Με τον τρόπο αυτό θα ασκηθεί μία πολιτική, η οποία θα ενθαρρύνει τους καταναλωτές να τα προτιμήσουν και τους εμπόρους να τα διοχετεύσουν, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της (ελληνικής και ευρωπαϊκής) αγοράς. 

 

Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και ο διακομετακομιστικός κόμβος που σχεδιάζεται στο λιμάνι Φίλιππος Β’, καθώς θα προσφέρει εύκολη και φθηνή πρόσβαση στην Ευρώπη, μέσω της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Και βέβαια σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την αναπτυξιακή γραμμή θα παίξει και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο μειώνει το κόστος μεταφοράς των προϊόντων και των μόνιμων κατοίκων από και προς τη Θάσο. Εξάλλου, κρίνεται απαραίτητο να αναπτυχθούν ειδικές στρατηγικές, ώστε να δοθεί  υπεραξία στα τοπικά προϊόντα, μέσα από ένα δίκτυο συνεργασιών Κυβέρνησης-Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Επιμελητηρίων-Παραγωγών. 

 

Όλα τα παραπάνω θα ενισχύσουν και θα ενισχυθούν από τη δυναμική του τουρισμού, ο οποίος θα πρέπει άμεσα να συνδεθεί με την τοπική παραγωγή, αξιοποιώντας διαρκώς τις νέες τεχνολογίες, ώστε να συμπεριλάβει στο πακέτο ταξιδιωτικής εμπειρίας και τα τοπικά μας προϊόντα. 

 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πολιτικές διεύρυνσης της τουριστικής έλξης της περιοχής σε όλο τον χρόνο είναι αναγκαία συνθήκη αξιοποίησης όλων των προϊόντων πρωτογενούς τομέα. Η διεθνής εμπειρία καθορίζει τις στοχευμένες δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, μέσω της ανάδειξης του φυσικού πλούτου της περιοχής, ως το κατάλληλο εργαλείο προόδου. 

 

Διότι για να ενισχυθεί ο τουρισμός, δεν αρκεί μόνο το φυσικό κάλλος, οι εγκαταστάσεις, η ιστορία και ο πολιτισμός. Είναι απαραίτητο κάθε επισκέπτης να έλκεται από το σύνολο των πλεονεκτημάτων του τόπου μας, που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή που είναι μοναδικά. Και τέτοια είναι και αυτά που προσφέρει ο πρωτογενής μας τομέας. Είναι απαραίτητο κάθε επισκέπτης, όταν θα μας αποχαιρετά, να θέλει να έχει μαζί του τα μοναδικά μας προϊόντα και -το κυριότερο- να επιθυμεί να τα απολαμβάνει και στον τόπο του. Οπότε μέσω του τουρισμού ενδυναμώνεται και ο πρωτογενής τομέας και το εμπόριο.

 

Είναι βέβαιο ότι η δυναμική του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος και εκείνος χτυπήθηκε από τις πολιτικές λιτότητας, αλλά ορθοπόδησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μαγιά για ανάπτυξη που θα συνδυάζει τουρισμό και προϊόντα, θα ελκύει ανθρώπους και επενδύσεις, και θα γίνει ο βασικός πυλώνας, ώστε η Καβάλα και η Θάσος να οδηγηθούν σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας, δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και να αποτελέσουν αναπτυξιακή αιχμή στην επόμενη ημέρα της χώρας.