Κυρίες και κύριοι

Συμπατριώτες στην Αδελφή πόλη της Νυρεμβέργης. Κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου ΦΙΛΟΣ , Αγαπητέ Σωτήρη Ξώγνο

 

Καλώς Ανταμωθήκαμε… και πάλι..

 

Είμαστε εδώ επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά , τις άριστες και ιδιαίτερα θερμές σχέσεις των δυο πόλεων. Τους άριστους δεσμούς φιλίας με τον σύλλογο ΦΙΛΟΣ. Είναι Υπόθεση καρδιάς η Αδελφοποίηση Καβάλας – Νυρεμβέργης.

 

Στη Νυρεμβέργη αναπτύχθηκε ένα μεγάλο φιλελληνικό ρεύμα από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης επανάστασης το 1821.  Δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη αυτή αποτέλεσε και αποτελεί την κοιτίδα του φιλελληνισμού στην Ευρώπη.

 

Ταυτόχρονα όμως η Νυρεμβέργη αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο βαριά πληγωμένες πόλεις,  εξαιτίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Στην πορεία των χρόνων όμως,  η Νυρεμβέργη μετασχηματίστηκε σε  πόλη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της φιλοξενίας των χιλιάδων ξένων μεταναστών και ειδικά των Ελλήνων, που βρέθηκαν αργότερα εκεί.

 

Παράλληλα, ήταν ραγδαία η εξέλιξή της σε τομείς όπως η οικονομία και οι τέχνες. Σήμερα, δεν μπορούμε παρά να εγκωμιάσουμε την καθημαγμένη από τον πόλεμο πόλη, που είναι θαυμάσια οργανωμένη διοικητικά, πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά.

 

Ένα λαμπρό παράδειγμα για μίμηση για όλους εμάς. Ήταν μια  «σοφή πράξη» η αδελφοποίηση των δύο πόλεων διαχρονικά από τους διατελέσαντες Δημάρχους  και Δημοτικά Συμβούλια.

 

Νυρεμβέργη και Καβάλα είχαν κοινή αφετηρία μετά τον πόλεμο και παράλληλη πορεία αργότερα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η πόλη μας,  η Καβάλα, αποτελεί μία πόλη στρατηγικής σημασίας στα νότια Βαλκάνια.

 

Κυρίες και Κύριοι

Η τιμή στην επέτειο αδελφοποίησης της Καβάλας με τη Νυρεμβέργη είναι και μια ευκαιρία για έναν μικρό απολογισμό των δράσεων που έγιναν και από τα δυο μέρη, ώστε αυτή η κοινή προσπάθεια ν’ αποδίδει συνεχώς  καρπούς προς όφελος των κατοίκων των δυο ευρωπαϊκών πόλεων.

 

Όλα αυτά τα χρόνια της αδελφοποίησης οι δυο πόλεις γνωρίστηκαν αρκετά καλά. Ωστόσο, πιστεύω πως θα πρέπει να δίνεται συνεχώς  η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ν’ ανταλλάξουν επισκέψεις για να γνωριστούμε όλοι καλύτερα.

 

Είναι γεγονός ότι απ’ όλες τις πόλεις με τις οποίες η Καβάλα είναι αδελφοποιημένη, η Νυρεμβέργη είναι η πόλη με την οποία έχουμε τις πιο στενές και ουσιαστικές σχέσεις και νομίζω πως αυτό δεν είναι τυχαίο.

 

Φανερώνει πως υπάρχει η διάθεση, η όρεξη και η θέληση από τους πολίτες των δυο πόλεων. Αυτή η αδελφοποίηση δεν έχει ξεχαστεί, δεν έχει μόνο στα χαρτιά είναι ζωντανή με καθημερινές πράξεις και δράσεις είμαστε πραγματικά ..αδέλφια.

 

Θέλοντας να αποτιμήσω τη σχέση των δύο πόλεων και τους συσχετισμούς από το ξεκίνημα της φιλίας μέχρι και σήμερα , έχουμε ως πόλη και πολίτες αποκομίσει πολλαπλά οφέλη, κυρίως στη μεταφορά τεχνογνωσίας και διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου μας αλλά και στην τόνωση της τουριστικής και εμπορευματικής οικονομίας.

 

Θα ήθελα όμως να κάνω, στο σημείο αυτό, ειδική μνεία στον πρόεδρο του  συλλόγου «ΦΙΛΟΣ» κ. Σωτήρη Ξώγνο.

 

Ο Σωτήρης είναι ένας από τους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκαν συστηματικά και έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των δυο πόλεων και οι δεσμοί που αναπτύσσονται να είναι δεσμοί ειλικρινούς φιλίας και άριστης συνεργασίας.

 

Σωτήρη σε ευχαριστούμε θερμά από βάθους καρδιάς τόσο εσένα όσο και τους συνεργάτες σου τόσο στην Νυρεμβέργη όσο και εδώ στην Καβάλα.

 

Ο Δήμος Καβάλας, εγώ  ως Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών.

 

Θα ήθελα, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό μου αυτόν, να σας συγχαρώ  για την προσπάθεια που κάνετε όλα αυτά τα χρόνια κρατώντας πάντα δυνατή και εξελισσόμενη την Αδελφοποίηση των δύο πόλεων.