Δημόσια παρέμβαση για το θέμα που έχει προκύψει με τις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, έκανε ο πρώην δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

 

Τις τελευταίες μέρες, άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής, τάσσονται στο πλευρό του πολιτιστικού συλλόγου Λιμεναρίων "Το Κάστρο" μετά την αποκάλυψη ότι έχει ζητηθεί από το δήμο Θάσου ο χώρος που χρησιμοποιεί ο σύλλογος εδώ και δεκαετίες.

 

Ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ γράφει στη δική του δημόσια τοποθέτηση για το θέμα:

 

Όλοι σ’ αυτό το νησί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τον σημαντικό ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων στη συλλογή, διαφύλαξη και ανάδειξη των στοιχείων του πνευματικού και υλικού βίου του τόπου. Αδιαφιλονίκητα, ο σύλλογος που κρατάει τα σκήπτρα, σχεδόν μισό αιώνα τώρα, είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων  το «ΚΑΣΤΡΟ». Πολυσχιδής, πολυπράγμων, πρωτοπόρος και μάχιμος 365 μέρες τον χρόνο.

 

Λαογραφική συλλογή, βιβλιοθήκη, θερινό σχολείο Τέχνης για παιδιά, εργαστήρι υφαντικής τέχνης, φεστιβάλ γευσιγνωσίας, θεατρικές παραστάσεις, θερινό σινεμά, μουσικές εκδηλώσεις είναι κάποιες από τις δράσεις του.

 

Το «ΚΑΣΤΡΟ» είναι οι άνθρωποί του, αυτοί που με μόνα εργαλεία τους την αγάπη, την πίστη, το μεράκι για τον τόπο τους και το πείσμα, έδωσαν ζωή, μετατρέποντας τον ερειπιώνα του μεταλλευτικού συγκροτήματος σε Στέγη Πολιτισμού, αποτίοντας παράλληλα, με την πράξη τους αυτή, φόρο τιμής σε έναν χώρο ζυμωμένο με το αίμα και τον ιδρώτα του μόχθου των ίδιων των πατεράδων και μανάδων τους, αφού, μην ξεχνάμε, το Μεταλλευτικό Συγκρότημα αποτέλεσε τη μήτρα και το λίκνο του νέου χωριού, των Λιμεναρίων και ως εκ τούτου αποτελεί σημείο αναφοράς της Τοπικής μας Ιστορίας και της Ιστορίας του Εργατικού Κινήματος στο νησί μας.

 

Οι εμπνευστές,  δημιουργοί και διαχειριστές  αυτού του Πολυχώρου, τα μέλη του «ΚΑΣΤΡΟΥ», αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για να συνεχίσει αυτός να υπάρχει και να λειτουργεί σαν Φάρος Πολιτισμού για όλο το νησί μας.

 

Οποιαδήποτε  πρόθεση ή μεθόδευση απομάκρυνσης του «ΚΑΣΤΡΟΥ» από τις «Αποθήκες των Μεταλλείων», τον φυσικό του χώρο, είναι καταδικαστέα και αντίθετη σε όσα ίσχυσαν, ισχύουν και εφαρμόστηκαν από όλες τις προηγούμενες Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές σε ολόκληρη τη Θάσο.

 

Δεν είναι αρκετό λοιπόν να ενώσουμε τις φωνές μας διαδηλώνοντας «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ».

 

ΧΡΕΟΣ μας είναι να βάλουμε όλοι χέρι, πλάτη και ψυχή, στηρίζοντας και συμμετέχοντας στον Αγώνα που δίνει, δεκαετίες τώρα, το «ΚΑΣΤΡΟ», «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»

 

Κώστας Χατζηεμμανουήλ

π. δήμαρχος Θάσου.