Είμαστε υπερήφανοι γιατί τα χρόνια που προηγήθηκαν, ο μικρότερος σε πληθυσμό Δήμος του νομού Καβάλας κατάφερε να είναι πρώτος σε όλες τις χρηματοδοτήσεις. Με σκληρή δουλειά, επιμονή και μεθοδικότητα, καταφέραμε να αντλήσουμε τα περισσότερα χρήματα για έργα και δαπάνες, παρά τον μικρό μας πληθυσμό, παρά το περιορισμένο προσωπικό του Δήμου. 

 

Δεν υπήρχε πρόσκληση στην οποία να μην υποβάλαμε πρόταση. Και μάλιστα πρώτοι. Αυτό το καταφέραμε, έχοντας προετοιμάσει το Δήμο με όλα εκείνα τα εργαλεία που θα τον καθιστούσαν πρωταγωνιστή. Στα προγράμματα, οι προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις είναι σαν τα τρένα. Αν δεν είσαι έτοιμος, χάνεις το τρένο. Κι εμείς δεν χάσαμε ούτε ένα!  

 

Δεν μας έκανε κανείς χάρη. Δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Μελέτες και ωριμότητα ήταν οι δύο βασικές προϋποθέσεις για να καταφέρουμε να αντλήσουμε τα περισσότερα δυνατά κονδύλια από τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Δηλαδή: δουλειά, δουλειά, δουλειά. 

 

Αυτή η δουλειά μας έφερε στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω όχι μόνο όλους τους άλλους Δήμους του νομού Καβάλας αλλά και τους περισσότερους Δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ακόμη και πρωτεύουσες νομών. 

 

Η «μικρή Θάσος» ήταν η πρωταθλήτρια δύναμησε όλες αυτές τις δράσεις. Από το ΕΣΠΑ και το Leaderέως το Interregκαι το ΦιλόΔημος, η Θάσος είναι πρώτη. Αποτελεί το φαινόμενο του νησιωτικού Δήμου που κατάφερε να αφήσει πίσω του Δήμους της στεριάς με διπλάσιο και τετραπλάσιο πληθυσμό. 

 

Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών και βάσει των οποίων ο Δήμος Θάσου αντλεί σχεδόν το 44% των κονδυλίων του ΦιλόΔημου στο νομό Καβάλας, αφήνοντας περίπου τα μισά χρήματα για τους υπόλοιπους 3 Δήμους μαζί. Δεν ήταν μάννα εξ ουρανού. Τα κονδύλια αυτά δεν ήταν δώρο. Τα κατακτήσαμε

 

Ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσα πολλά έργα στο νησί μας, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.  

 

Από αυτή την πραγματικότητα πηγάζει η υπερηφάνεια αλλά κι η αποφασιστικότητά μας να μην αφήσουμε ούτε ένα ευρώ να χαθεί. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα αφήσουμε τη Θάσο, ενόψει του νέου ΕΣΠΑ που είναι προ των πυλών, να πειραματίζεται με «μαθητευόμενους δημάρχους»ή με ανθρώπους που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει. 

 

Η Θάσος δεν θα γυρίσει στην εποχή της χρεοκοπίας του Δήμου και την εποχή της πλήρους απραξίας.Σήμερα παίζει με την καλύτερη ομάδα στο γήπεδο των χρηματοδοτήσεων και την ομάδα αυτή δεν θα την αλλάξει. 

 

Ζητούμε από τους Θάσιους την εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΣΟ. Ζητούμε να στηρίξουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα των επόμενων ετών, το Project2020, που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο www.project2020.gr

 

Κώστας Χατζηεμμανουήλ 

Υποψήφιος Δήμαρχος Θάσου 

Επικεφαλής του συνδυασμού «Μόνο για τη Θάσο»