Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και νυν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας με τον συνδυασμό «Περιφέρεια σε Δράση» και επικεφαλής τον Κωστή Σιμιτσή, Αρχέλαος Γρανάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Ομολογία αποτυχίας στη διοίκηση, στην παραγωγή έργου και στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αποτελεί η τελευταία συνέντευξη του απερχόμενου αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου στον τοπικό Τύπο. Το ότι δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα με τον Χρήστο Μέτιο αλλά στελεχώνει ένα ψηφοδέλτιο-κλώνο της αποτυχημένης διοίκησης, είναι η μία όψη του κάλπικου νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με τις αδυναμίες και την ανεπάρκεια που ο ίδιος παραδέχθηκε.

 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Μαρκόπουλος μάς λέει ότι δεν τα κατάφερε στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση γιατί είναι «πολύπλοκος θεσμός» και θεωρεί ότι η Περιφέρεια έχει έναν «βραδυκίνητο μηχανισμό» ενώ η «Εργοανάπτυξη» είναι ένα «δύσκολο πρόβλημα». Για όλα αυτά που δεν κατάφερε, για την δική του προσωπική αποτυχία, ο κ. Μαρκόπουλος ρίχνει σε άλλους τις ευθύνες.

 

Άραγε, τι σχέση μπορούν να έχουν τα capital controls που επικαλέστηκε, με την αδυναμία εκτέλεσης έργων, όταν αυτά αφορούν μόνο τους ιδιώτες και όχι τον δημόσιο τομέα; Τι σχέση μπορεί να έχει ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (4412/2016) που αφορά όλο τον δημόσιο τομέα και δεν κάνει εξαιρέσεις για τους Δήμους, αλλά είναι τάχα πιο αυστηρός για τις Περιφέρειες;

 

Αν δει κανείς τον απολογισμό που έκανε για το 2018 ο απερχόμενος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, που αποτελεί τμήμα των πεπραγμένων όλης της Περιφέρειας, θα διαπιστώσει ότι το έργο είναι… μηδέν! Ο κ. Μαρκόπουλος περηφανεύεται για τη συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις των Δήμων του Νομού Καβάλας, καθώς και για την εθιμοτυπική οργάνωση εορτών και επετείων.

 

Μπορεί να αισθάνονται περήφανοι για το τίποτα. Οι πολίτες όμως έχουν απαιτήσεις από την Περιφέρεια, η οποία διαχείριζεται δημόσιο χρήμα κι έχει υποχρέωση να παράγει έργα για την ανάπτυξη της περιοχής. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου οι πολίτες θα εμπιστευτούν ανθρώπους με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, που έχουν δοκιμαστεί στη διοίκηση, που τα έχουν καταφέρει στα έργα και στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Θα επιλέξουν την «Περιφέρεια σε Δράση» για να σταματήσει η αδράνεια και να ανεβάσουν την Περιφέρεια ψηλά.

 

Αρχέλαος Γρανάς

υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό «Περιφέρεια σε Δράση» και επικεφαλής τον Κωστή Σιμιτσή

 

(δελτίο Τύπου)