Κάλαντα και φωνές μικρών παιδιών γέμισε η πλατεία του γειτονικού Πολύστυλου την Τετάρτη που μας πέρασε. Το 24οΝηπιαγωγείο Καβάλας μαζί με το Νηπιαγωγείο Πολύστυλου, αναβίωσαν το παραδοσιακό έθιμο «τα κάλαντα του Λαζάρου» και έδωσαν Πασχαλινό χρώμα στο χωριό. Αρωγοί και συνδιοργανωτές ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολύστυλου, καθώς και ο Σύλλογος Κατοίκων Νεάπολης.

 

Τα παιδιά, οι δάσκαλοι, οι γονείς των παιδιών που παραβρέθηκαν και τα μέλη των συλλόγων, επισκέφτηκαν κατ΄αρχάς την εκκλησία του χωριού, όπου ο ιερέας πάτερ Θεοχάρης, με γλαφυρό τρόπο εξιστόρησε με ευλάβεια  το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου.

 

Υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολύστυλου κ. Μένιου Μεγγίδη, όλοι μαζί, στο φιλόξενο πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου του Πολύστυλου, κατασκεύασαν τον Λάζαρο και καλαθάκια λουλουδιών, και στην συνέχεια τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα σε σπίτια του χωριού που τους έβαζαν στο στολισμένο με λουλούδια καλαθάκι,  αυγά και γλυκά :

 

«Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.

Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου.

Πού ήσουν Λάζαρε; Πού ήσουν κρυμμένος; Κάτω στους νεκρούς, σαν πεθαμένος.

Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι, που 'ν' το στόμα μου πικρό φαρμάκι.

Δε μου φέρνετε λίγο λεμόνι, Που 'ν' το στόμα μου, σαν περιβόλι.

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθε η μάνα σου από την πόλη, σου ’φέρε χαρτί και κομπολόι.

Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη, γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.

Το κοφνάκι μου θέλει αυγά, κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά.

Βάγια, Βάγια και Βαγιώ  τρώνε ψάρι και κολιό.

Και την άλλη Κυριακή, τρώνε το ψητό τ’ αρνί»

 

Στην συνέχεια τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολύστυλου. Η αναβίωση του εθίμου έγινε με εξαιρετικό τρόπο και αξίζουν συγχαρητήρια, στα παιδιά, τους δασκάλους και σε όσους συμμετείχαν.

(δελτίο Τύπου)