Σχετικά με δημοσιεύματα του τελευταίου 24ώρου, τα οποία αναφέρονται στην πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για το Ε9 και μιλούν για «παγίδα για έξτρα ΕΝΦΙΑ» και για «τοκισμένο ΕΝΦΙΑ», το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

-Στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, ενσωματώθηκε τροπολογία με την οποία:

  1. Παρέχεται πλέον ένα ευρύτατο διάστημα στους πολίτες για να υποβάλλουν τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) και με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι παρερμηνείες ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους.Συγκεκριμένα, ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για όλες τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υποβάλλονται από την 1.1.2019 και εφεξής, η 31 Μαΐου του επομένου έτους από τη σύσταση, απόκτηση ή μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, ενώ μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη προθεσμία οριζόταν στις 30 ημέρες από τη σύσταση, απόκτηση ή μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.
  2. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που θα υποβάλλονται μέχρι και την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, με στόχο οι πολίτες να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση χωρίς την επιβολή προστίμων.
  3. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ-πράξεις προσδιορισμού φόρου, οι οποίες συντίθενται μηχανογραφικά από τη Φορολογική Διοίκηση.
  4. Δεν επιβάλλεται πρόστιμο για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και τη δημοσίευση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου.

Όπως γίνεται κατανοητό, η συγκεκριμένη ρύθμιση έγινε με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών. Πέραν των όσων αναφέρονται παραπάνω, ουδεμία άλλη ρύθμιση ή αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας δεν προβλέπεται.