Στο σύντομο διάστημα που πέρασε από την ίδρυση του σωματείου μας, έχουμε αναδείξει μαζί με άλλα ζητήματα, τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας που εργάζονται ως διανομείς. Να σημειωθεί ότι ο κλάδος μας μετρά περισσότερους από 10 νεκρούς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ αμέτρητα είναι τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια εργασίας με περιστατικά και στην πόλη μας.

 

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση το σωματείο οργάνωσε σήμερα Πέμπτη 11/4 παράσταση διαμαρτυρίας. Με αφετηρία την κεντρική πλατεία προχωρήσαμε προς τα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας Καβάλας και της υπηρεσίας Υγιεινής και Ασφάλειας όπου απαιτήσαμε μπροστά στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο οι υπηρεσίες τους να παρέμβουν και να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους. Επίσης, τους καταθέσαμε και το παρακάτω υπόμνημα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους του επισιτισμού-τουρισμού να οργανωθούν στο συνδικάτο και να παλέψουν μαζί μας για μια ζωή με δικαιώματα.

 
 
 

Από:     Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού – τουρισμού & συναφών επαγγελμάτων Π.Ε. καβάλας & Θάσου

Προς:  Α) επιθεώρηση εργασίας Καβάλας

      Β) Υπηρεσία Υγιεινής και Ασφάλειας

 

Θέμα: Καταγγελία για τους διανομείς που εργάζονται στα καταστήματα του επισιτισμού

  1. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους είναι ασφαλισμένοι για λιγότερες ώρες και μέρες από αυτές που πραγματικά εργάζονται.

  2. Δεν διατίθεται σε κανέναν συνάδελφο μηχανάκι και είδη ατομικής προστασίας από τα καταστήματα που εργάζονται.

  3. Σχεδόν κανένα κατάστημα δεν πληρώνει επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας καθώς επίσης δεν δίνει τις μέρες αδείας που δικαιούνται.

  4. Δεν πληρώνονται την προσαύξηση εργασίας σε μη εργάσιμη μέρα (αργίες), νυχτερινή απασχόληση.

  5. Η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες και την έλλειψη ειδών προσωπικής ασφάλειας έχει σαν αποτέλεσμα πολλά ατυχήματα στον κλάδο ακόμη και θανατηφόρα.

  6. Αναγκάζονται να συντηρούν το μηχανάκι στο βαθμό που το επιτρέπουν τα λιγοστά εισοδήματα τους με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος.

 

Ζητάμε από τις υπηρεσίες σας:

  1. Να κάνετε άμεσα και μόνιμα ελέγχους στα καταστήματα που ούτος η άλλος γνωρίζεται ότι απασχολούν διανομείς, ώστε να επιβάλλεται τα ελάχιστα δικαιώματα που μας έχουνε μείνει.

  2. Να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας ώστε να σταματήσει να χύνεται αίμα νέων ανθρώπων στην άσφαλτο προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους τα αφεντικά.

 

Διεκδικούμε:

  • Κατώτατο μισθό τα 751 με αυξήσεις ανάλογα την ειδικότητα και την προϋπηρεσία.

  • 7ωρο 5ημερο με 2 συνεχόμενα ρεπό.

  • Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

  • Επαναφορά και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών

  • Πλήρη κάλυψη του απαραίτητου εξοπλισμού από την επιχείρηση τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.

  • Συγκεκριμένα για τους διανομείς, απαγόρευση της δουλειάς σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και ορισμό μέγιστης χιλιομετρικής απόστασης της διανομής.