Στην πολύ σημαντική ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το ΤΕΕ-Θράκης, την Τετάρτη 10 Απριλίου στην Κομοτηνή, παρευρέθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με το συνδυασμό «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» κ. Α. Καραγιώργης, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Καβάλας Γ. Τσακίρη.

 

Τόσο η ενέργεια, όσο και οι συνδυασμένες μεταφορές, η επικέντρωση στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση αποβλήτων, βρίσκονται στον κεντρικό πυρήνα των προτάσεων του συνδυασμού μας.

 

Η υιοθέτηση της -εδώ και χρόνια- πρότασης και των τοπικών παραρτημάτων των ΤΕΕ, για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Δεδομένων Δόμησης, Χρήσεων Γης και Θεσμικών Γραμμών (δασικά, natura, ramsar, αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλών κλπ), το οποίο θα βασίζεται στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας και μόνο «ψηφιακός χάρτης», πάνω στον οποίο θα είναι δημοσίως γνωστό ποιος μπορεί να επενδύσει, σε ποια κατεύθυνση, σε ποια περιοχή και με ποιους όρους, αποτελεί μία από τις βασικές μας προτάσεις και επιδιώξεις.

 

Η πρόβλεψη για την ύπαρξη εκτάσεων, κοντά στους εμπορικούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, για την δημιουργία Ειδικών Χώρων στους οποίους θα μπορούν να δημιουργηθούν μονάδες συναρμολόγησης προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες, ώστε τα προϊόντα αυτά να αποκτούν σήμανση προέλευσης από την ΕΕ, σε συνδυασμό με την δημιουργία φορτοεκφορτωτικών και αποθηκευτικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η πρόβλεψη κινήτρων για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων, σε συνδυασμό τόσο με τα αεροδρόμια των δύο ως άνω πόλεων, αλλά και την Εγνατίας Οδού και την ολοκλήρωση του μακρόπνοου σχεδίου της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», ώστε η διαμετακομιστική εμπορική κίνηση να μπορεί να λειτουργήσει στο σύνολό της, πιστεύουμε πως είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

Ταυτόχρονα η επένδυση στον τομέα της έρευνας αλλά και των στελεχών που ασχολούνται με την τεχνολογική καινοτομία, με σκοπό τόσο την άμεση σύνδεση του παραγόμενου έργου με την πραγματική παραγωγή, όσο και στον περιορισμό του «braindrain», συνεπικουρούμενα από την δημιουργία πυρήνων διασύνδεσης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, μεταξύ των φορέων έρευνας και καινοτομίας και των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας, οι οποίοι θα λειτουργούν ως ενδιάμεσοι «μεταφορείς της γνώσης», αποτελούν μία από τις βασικές προϋποθέσεις, ώστε η Περιφέρεια ΑΜΘ να μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα στο αύριο.

 

Τέλος, η διερεύνηση των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης του «πλούτου» των απορριμμάτων, αστικών και επαγγελματικών, σε άμεση συνέργεια με ένα διευρυμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, μπορεί να προσφέρει ένα ακόμη πλεονέκτημα στην προικισμένη με κάθε δυνατότητα ανάπτυξης Περιφέρεια ΑΜΘ.

 

 

«Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση»