Ήταν το βράδυ της Παρασκευής 29-3-2019, με εκείνον τον δαιμονισμένα αέρα που ξεπερνούσε και τους 30 κόμβους, όταν ο συμπολίτης μας Χ.Φ υπέστη καρδιακό επεισόδιο και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του από την Θάσο στο νοσοκομείο της Καβάλας. Για γραμμή ακτοπλοϊκή, φυσικά, ούτε λόγος, ενώ οι καιρικές συνθήκες καθιστούσαν ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα.

 

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας απευθύνθηκε στην Energean για το κατά πόσο ήταν δυνατό να αποπλεύσει κάποιο σκάφος της άμεσα για το λιμάνι του Πρίνου. Με το συντονισμό του Νίκου Βογιατζή, Marine Coordinator της εταιρείας στην Καβάλα, λίγο μετά τις 8 το βράδυ ο καπετάνιος Μωυσής Καλαφάτης βάζει μπροστά τις μηχανές του Energean Wave για τον Πρίνο. Το σκάφος φτάνει εκεί γύρω στις 9 και ο συμπολίτης μας επιβιβάζεται, συνοδεία του γιατρού Νίκου Βουλτσίδη, για μεταφορά στην Καβάλα. 

 

To Energean Wave κάνει τώρα την αντίστροφη διαδρομή, μέσα σε οριακές καιρικές συνθήκες και, γύρω στις 10 το βράδυ, ο Θασίτης ασθενής παραλαμβάνεται στο λιμάνι της Καβάλας από ασθενοφόρο για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της πόλης.

 

Μια ανθρώπινη πλευρά των πετρελαίων που έρχεται, δυστυχώς, να αναπληρώσει την απουσία κρατικής μέριμνας σε έναν τόσο ζωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτεία είχε αρνηθεί να εγκρίνει την ασφάλιση του γενικού πληθυσμού της Θάσου από τον τοπικό Δήμο, ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αεροδιακομιδής. Επρόκειτο για μια δαπάνη λίγων χιλιάδων ευρώ, η οποία απορρίφθηκε χωρίς το κράτος να μπορεί να εξασφαλίσει μια αντίστοιχη υπηρεσία.