γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Γεμάτη αντιφάσεις ήταν η περιοδεία Μητσοτάκη στη Θράκη, ενόψει των περιφερειακών εκλογών, όπως γεμάτη αντιφάσεις είναι, μήνες τώρα, και η στάση της ΝΔ σε ό,τι αφορά τα «χρίσματα» στους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους που στηρίζει.

 

Από τη μια διατυπώθηκε η «επίσημη» θέση περί στηρίξεων, με ασαφή υποννοούμενα περί πειθαρχίας, από την άλλη διατυπώθηκε μια «άτυπη», «χαλαρή» θέση ότι «έλα μωρέ, εμάς μας νοιάζουν οι βουλευτικές εκλογές». Το ίδιο δηλαδή που κάνουν στελέχη του κόμματος κεντρικά, που από τη μια μιλάνε για αποφάσεις του κόμματος και την άλλη μιλάνε για αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών.

 

«Περιφορά» Μέτιου μέσα σε… συναθροίσεις ανθρώπων Τοψίδη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε σε χωριά της Θράκης, έχοντας συνεχώς στο πλευρό του τον Χρήστο Μέτιο. Παρόντες -ως επιστρατευμένοι- βουλευτές και πρώην βουλευτές από όλη την Περιφέρεια. Μαζί και στελέχη του κόμματος από όλο το φάσμα των «τάσεων» που κλήθηκαν τηλεφωνικώς -από την Αθήνα- για να παραστούν. Ανάμεσά τους και… υποψήφιοι του Χριστόδουλου Τοψίδη.

 

Ούτε πειθαρχία επέβαλε, ούτε αυτιά τράβηξε

Αυτό που καλλιεργήθηκε εδώ και πολύ καιρό, ότι «ο πρόεδρος θα έρθει να τραβήξει αυτιά» και να «επιβάλλει πειθαρχία» όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά φαίνεται ότι είναι και πολύ μακριά από την «πραματικότητα» που φέρεται να αντιλαμβάνεται τώρα ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Υποστηρικτές Μέτιου: «δεν τους βγήκε»

Κι ενώ υπήρχαν στο πλευρό του στελέχη που στήριζαν και εξακολουθούν με πρωτοφανή θέρμη να στηρίζουν τον Χρήστο Μέτιο (Μακάριος Λαζαρίδης, Θανάσης Νέζης κ.α.), φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια «μερική αναδίπλωση» αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορεί… να διαγράψει το μισό κόμμα, ούτε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ούτε στην υπόλοιπη χώρα όπου κατεβαίνουν «αντάρτες» της ΝΔ. Έτσι κράτησε αποστάσεις.

 

«Στους Δήμους κάνετε ό,τι θέλετε»

Γι΄αυτό και μίλησε για σεβασμό στις διαφορετικές επιλογές ενώ άνοιξε ξανά το κομματικό «παράθυρο» λέγοντας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στους Δήμους όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Στις δηλώσεις και στη συνέντευξη που δόθηκαν στα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε μεν για «ξεκάθαρη στήριξη» στο Χρήστο Μέτιο. Αλλά μέχρι εκεί.

 

Ο πικρός εσπρέσσο… της παρηγοριάς

Στις επαφές με πολίτες, η στάση ήταν πιο χαλαρή. Πολύ χαλαρή. Ενδεικτική είναι η συνάντηση που είχε με ψηφοφόρους του «αντάρτη» υποψήφιου περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη στις Σάππες. Μέσα σε αυτούς, μοιραία, συνάντησε κι έναν υποψήφιο σύμβουλο με το συνδυασμό του αντάρτη. Πρόκειται για τον καφετζή Νίκο Ευκαρπίδη, που κάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο καφέ του για να κεράσει έναν εσπρέσσο. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανταποκρίθηκε και η κουβέντα που άνοιξε ήταν… το λιγότερο ενδιαφέρουσα. Από εκεί είναι και η παραπάνω φωτογραφία.

 

«Έτρωγε» απανωτές «ήττες»

Την προβοκατόρικη ερώτηση έκανε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, που απευθυνόμενος στον Νίκο Ευκαρπίδη, είπε «είσαι ικανοποιημένος με την επιλογή σου;». Ο καφετζής δεν φάνηκε ούτε διστάζει, ούτε να ντρέπεται. Αμέσως είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι κατεβαίνει με Τοψίδη στις περιφερειακές κι ότι «ο Τοψίδης θα κερδίσει τις εκλογές».

 

«Μας νοιάζουν μόνο οι βουλευτικές εκλογές»

Σύμφωνα με άτομα που ήταν παρόντα, ο πρόεδρος της ΝΔ χαμογέλασε και είπε «τις επιλογές θα πρέπει να τις κανονίζουν οι τοπικές κοινωνίες». Άλλοι, πάλι, μεταφέρουν τη συνομιλία κάπως διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «δεν μας ενδιαφέρουν οι τοπικές εκλογές, εμάς μας ενδιαφέρουν οι βουλευτικές εκλογές κι εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη». Τη συνομιλία κατέγραψε συνεργείο ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού όμως… το αμοντάριστο υλικό ήταν αδύνατο να βρεθεί!

 

Πίσω από τις λέξεις

Κι ενώ σε -σχεδόν- ιδιωτικές επαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να αδιαφορεί τελείως για το τι επιλέγουν οι τοπικές κοινωνίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις δηλώσεις on camera και on the record, η στάση είναι διαφορετική. Η στήριξη στον Χρήστο Μέτιο ήταν ξεκάθαρη αλλά ταυτόχρονα, το ίδιο ξεκάθαρο ήταν ότι αυτό που είπε για τις διαφορετικές επιλογές, χωρίς να κάνει την παραμικρή νύξη για πειθαρχία ή απειλή για διαγραφές. Πίσω από τις λέξεις αλλά και μέσα σε κάποιες λέξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφηνε «παράθυρα» ανοιχτά.

 

Τι είπε στους δημοσιογράφους

Στη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για πολιτικό «στίγμα», «χαρακτήρα» και «χροιά» των περιφερειακών εκλογών, είπε ότι θεωρεί «τους περιφερειάρχες αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής» της ΝΔ και ανέφερε μεταξύ άλλων για το «χρίσμα» του κόμματος τα εξής: «Ο Χρήστος Μέτιος τη συμμερίζεται αυτήν τη φιλοσοφία και τον στηρίζουμε στην προσπάθειά του να εκλεγεί Περιφερειάρχης ΑΜΘ. Γνωρίζω ότι υπάρχουν και αντιδράσεις και διαφωνίες. Και εν πάσει περιπτώσει, ο καθένας είναι θεμιτό να εκφράσει την άποψή του και να διεκδικήσει και την εκλογή του στην Περιφέρεια. Όμως, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η ΝΔ έχει κάνει μία σαφέστατη πολιτική επιλογή. Και από εκεί και πέρα, όλοι θα κριθούν, από πλευράς ΝΔ, με βάση το πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτήν την κεντρική πολιτική επιλογή, την οποία έχει κάνει η Παράταξή μας. Θέλω να τονίσω ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις δημοτικές εκλογές. Στις δημοτικές εκλογές υπάρχει, εκ των πραγμάτων, πολύ μεγαλύτερη αυτονομία των τοπικών κοινωνιών να επιλέξουν αυτόν ή αυτήν που θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος Δήμαρχος. Και ο βαθμός στήριξης είναι πολύ πιο χαλαρός στις δημοτικές εκλογές, σε σχέση με τις Περιφερειακές εκλογές. Αλλά, κλείνω λέγοντας και πάλι ότι στις Περιφερειακές εκλογές η ΝΔ πάει με υποψηφίους οι οποίοι έχουν ξεκάθαρη κομματική στήριξη. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, τι σημαίνει αυτό στην πράξη».

 

Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση είπε: «η παράταξη πήρε τις εσωτερικές της αποφάσεις και γνωρίζω ότι μπορεί να υπήρξαν και διαφωνίες και προστριβές και είναι πάντα δύσκολο όταν γίνεται μια επιλογή εκ των έσω η οποία δεν έχει ακόμα τουλάχιστον λαϊκή νομιμοποίηση. Όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η ΝΔ έκανε την επιλογή της και στηρίζει τον Χρήστο τον Μέτιο.  Τον στηρίζουμε διότι πιστεύουμε ότι έχει τις δυνατότητες και αναβαπτισμένος -ελπίζουμε- από τη λαϊκή νομιμοποίηση να είναι ένας καλός και αποτελεσματικός Περιφερειάρχης. Άρα δεν είναι μια «τυπική» στήριξη η παρουσία μου εδώ, είναι μια ουσιαστική στήριξη στον Χρήστο και στο συνδυασμό του και εύχομαι να κερδίσει. Αλλά φυσικά αυτό δεν αφορά εμένα, αυτό αφορά τους πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  (…) Άρα η επίσκεψή μας εδώ όπως γίνεται -θέλω να το τονίσω αυτό- σε όλες τις περιφέρειες, γίνεται για να εξηγήσουμε γιατί στηρίζουμε τους υποψήφιους περιφερειάρχες. Ο τελικός λόγος βέβαια πάντα ανήκει στον κυρίαρχο λαό».