Μεγάλες διαστάσεις, ίσως και μεγαλύτερες από αυτές που θα ανέμενε κανείς, παίρνει το περιστατικό ξυλοδαρμού ενός γιατρού στο Νοσοκομείο Καβάλας από τους συγγενείς ενός ασθενή που κατέληξε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας θάνατος οδηγεί σε ένταση ή ακόμη και σε βία. Φαίνεται όπως ότι το ποτήρι ξεχείλισε μετά τα διαδοχικά περιστατικά και σύσσωμη η ιατρική κοινότητα αποφάσισε να λάβει μέτρα.

 

Εξετάζεται το ενδεχόμενο νοσοκομείο και γιατροί να κινηθούν νομικά σε βάρος των συγγενών του θανόντος που βιαιοπράγησαν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν αποκλείει ανάλογες ενέργειες στο μέλλον να γίνουν… η ρουτίνα. 

 

Το τελευταίο περιστατικό που προκάλεσε και τις εξελίξεις σημειώθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (15/2/2019) όταν πέθανε ένας 75χρονος που νοσηλευόταν στην Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας. Ο εφημερεύων γιατρός που συγκέντρωνε τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση του πιστοποιητικού θανάτου, ήρθε αντιμέτωπος με την οργή των συγγενών του θανόντος. 

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, ένας συγγενής επιτέθηκε φραστικά στο γιατρό και στη συνέχεια «σήκωσε χέρι». Το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων και ο γιατρός δεν έδειξε να θέλει να προχωρήσει σε μήνυση καθώς η ένταση τις πρώτες στιγμές του θανάτου είναι σχετικά συνηθισμένο φαινόμενο. 

 

Έδωσαν συνέχεια όμως οι συγγενείς ζητώντας μέσω της Αστυνομίας να γίνει νεκροψία - νεκροτομή στη σορό του 75χρονου, εκτιμώντας ότι έγιναν πιθανά ιατρικά λάθη ή παραλείψεις. Όταν όμως η Αστυνομία έφτασε στο Νοσοκομείο, ενημερώθηκε και για το περιστατικό του ξυλοδαρμού. 

 

Το θέμα απασχόλησε τη διοίκηση του νοσοκομείου και την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας (ΕΓΕΣΥΚ) που φαίνεται να αποφασίζουν να σταματήσουν τα περιστατικά βίας, παίρνοντας αυστηρά μέτρα. 

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας σε ανακοίνωσή του αναφέρει

 

«Καταδικάζουμε το γεγονός της  βιαιοπραγίας εναντίον Νοσοκομειακού Ιατρού του Γ.Ν.Καβάλας, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16/2/2019, εξαιτίας αιφνίδιου θανάτου ασθενούς.

 

Συλλυπούμεθα την οικογένεια για το λυπηρό γεγονός, αλλά η θλίψη δε θα πρέπει να γίνεται αφορμή φραστικής ή σωματικής βίας εναντίον ιατρού.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, μετά από Έκτακτη Συνεδρίαση, αποφάσισε ότι θα πάρει όλα τα νόμιμα μέτρα μέχρι τέλους για το συγκεκριμένο γεγονός, προς αποτροπή παρόμοιων συμβάντων».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Καβάλας: 

 

«Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Καβάλας, καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη πράξη βίας που έλαβε χώρα, κατά Συναδέλφου Νοσοκομειακού Ιατρού του Γ.Ν.Καβάλας, το Σάββατο 16/2/2019.

 

Συλλυπούμεθα την οικογένεια του αποθανόντος για τον αιφνίδιο χαμό δικού της ανθρώπου, αλλά αυτό δε δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση την παραπάνω  πράξη.

 

Είμαστε αρωγοί στο πλευρό του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας σε κάθε ενέργεια που κρίνει σκόπιμη, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον».