Υπάρχει τέτοιος πλούτος από την περιοχή της Καβάλας μέχρι το Δέλτα του Έβρου που όχι μόνο μπορεί να αναβαθμίσει οικονομικά την περιοχή αλλά μπορεί και να την διαφοροποιήσει από γειτονικές περιοχές ως προς τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Ο πλούτος αυτός δεν είναι άλλος από το περιβάλλον, την χλωρίδα και την πανίδα, που μπορεί να δώσει μοναδική ώθηση στον οικοτουρισμό, μια μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται ραγδαία στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο αλλά στην Ελλάδα προτιμάμε εδώ και χρόνο μόνο τις… φιλολογικές συζητήσεις. 

 

Μέσα σε μια λωρίδα γης «κρύβονται» όλα τα οικοσυστήματα της Ευρώπης 

Ο Σπύρος Ψύχας, μέλος του συλλόγου ΑΝΙΜΑ (σύλλογος προστασίας & περίθαλψης άγριας ζωής, με έδρα την Αθήνα), μιλώντας στη Δήμητρα Συμεωνίδου, στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής, είπε μεταξύ άλλων: "η βόρεια Ελλάδα, η περιοχή από την Καβάλα μέχρι το Δέλτα του Έβρου είναι τόσο πλούσια σε περιβάλλον, σε λίμνες και σε ομορφιά και δάση, που κατά την γνώμη μου είναι μια περιοχή που μπορεί να αναπτύξει πάρα πολύ τον οικοτουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έχουν διαπιστώσει επιστήμονες, ότι τα οικοσυστήματα που έχουμε από τη θάλασσα μέχρι τα σύνορά μας στη Βουλγαρία, είναι όλα τα οικοσυστήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη από τη θάλασσα μέχρι τη Φιλανδία.

 

Δηλαδή σε αυτήν τη μικρή περιοχή της Β. Ελλάδας, υπάρχουν όλων των ειδών τα πτηνά, τα δέντρα, η βλάστηση και δασικά είδη. Αυτό είναι το ιδιαίτερο, ότι μέσα σε 100 χιλιόμετρα τα έχουμε όλα. Αυτό είναι ένας μεγάλος πλούτος που σε περίοδο οικονομικής κρίσης τον συνεκτιμάς και δεν λες ΄έλα μωρέ τώρα τι να τα κάνουμε τα πουλιά και τις λίμνες και τα καλάμια δεν μας δίνουν να φάμε΄, μπορούν να μας δώσουν να φάμε, γιατί θα προσελκύσουν επισκέπτες από τη νότια Ελλάδα, αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό". Αναγνωρίζει την έλλειψη υποδομών στην περιοχή μας, όμως λέει ότι υπάρχουν κάποιες υποδομές που μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω.

 

Οι δηλώσεις του Σπύρου Ψύχα έγιναν με αφορμή την περιοδεία των μελών του συλλόγου ΑΝΙΜΑ στην περιοχή, όπου μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν το Δέλτα του Νέστου και ακολούθως περιηγήθηκαν στις θρακικές λιμνοθάλασσες. 

 

Τα παραδείγματα περιοχών που αξιοποίησαν τον οικοτουρισμό 

Όσο για την αξία του οικοτουρισμού, αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι γίνονται πολύ αργά βήματα, θεωρεί ωστόσο ότι είναι σταθερά, ότι κάτι αλλάζει δεκαετία με τη δεκαετία. Θεωρεί επίσης ότι υπάρχουν σήμερα «περιοχές που έχουν φυσικό περιβάλλον υψηλής αξίας, αλλά και υψηλής αξιοποίησης» και δίνει ως παράδειγμα την περιοχή της λίμνης Κερκίνης στο νομό Σερρών όπου υπάρχει ντόπιος κόσμος που ζει από το ξενοδοχείο, από το βουβάλι και τα προϊόντα του, από δράσεις κι εκδηλώσεις που γίνονται εκεί και προσελκύουν κόσμο. 

 

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνηση από τον οικοτουρισμό και βγαίνει και ένα έσοδο για τους ανθρώπους της περιοχής. Επίσης στη Μυτιλήνη περίπου 5.000 άτομα από διάφορες χώρες, κάθε χρόνο, από την 1η Απριλίου μέχρι την 15η Μαΐου, που είναι εκτός τουριστικής σεζόν, πηγαίνουν στο νησί για να δουν πουλιά, που δεν θα τα δουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τον οικοτουρισμό έχουν αναπτύξει κι άλλες περιοχές, όπως το Μεσολόγγι» είπε.