Το ARTutor (ΔΕΙΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΔΩ) είναι μια Εκπαιδευτική Πλατφόρμα Επαυξημένης Πραγματικότητας που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό μας Εργαστήριο (ΑΕΤΜΑ) στο Τεχνολογικό Ιδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΤΕΙ Καβάλας). Το ARTutor διατίθεται δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές σε όλο τον κόσμο με σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν εκπαιδευτικό υλικό και να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές εμπειρίες τους.

 

Ως ηλεκτρονική πλατφόρμα, ακολουθεί την πρωτοβουλία της UNESCO «Εκπαίδευση για όλους –Education for All» προσπαθώντας να εξαλείψει τα κοινωνικοοικονομικά ή πολιτιστικά εμπόδια που απαγορεύουν την πρόσβαση σε εκπαιδευτικές τεχνολογίες υψηλού επιπέδου και στην τεχνολογικά υποβοηθούμενη εκπαίδευση γενικότερα.

 

Το ARTutor έχει επικεντρωθεί στην προσθήκη ψηφιακού περιεχομένου στα παραδοσιακά εκπαιδευτικά βιβλία και σε άλλα κείμενα, με σκοπό να βοηθήσει στην ανεξάρτητη μελέτη των μαθητών και τελικά να βελτιώσει την κατανόηση του εκπαιδευτικού υλικού.

 

Η καινοτόμα δραση του ARTutor στον τομέα της εκπαίδευσης μπορεί να συνοψιστεί στην προσπάθεια υλοποίησης των παρακάτω στόχων:

 

--Να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή των μαθητών με την εμβύθισή τους στο εκπαιδευτικό υλικό (παραδοσιακό βιβλίο).

--Την υποβοήθηση εκπαιδευτικών με περιορισμένες δεξιότητες πληροφορικής στο να αναπτύξουν βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας και να δημιουργήσουν εκπληκτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εμπειρίες στην τάξη.

--Την χρήση μιας ενιαίας εφαρμογής κινητών συσκευών ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές πρόσβαση σε όλα τα βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας προκειμένου να βελτιώσουν τη διαδικασία μελέτης τους και να προωθηθεί εξατομικευμένη εξ αποστάσεως μάθηση

--Την εύκολη αλληλεπίδραση με το επαυξημένο ψηφιακό περιεχόμενο οποιουδήποτε βιβλίου με τη χρήση απτικών ή και φωνητικών εντολών (για να βοηθηθούν ακόμη και μαθητές με κινητικές δυσκολίες)

--Φωνητική αλληλεπίδραση με έναν εικονικό εκπαιδευτή (ARTutor) για την ανάκτηση πληροφοριών με την εσνωματωση υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

To ARTutor αποτελείται από ένα διαδικτυακό περιβάλλον συγγραφής υλικού (authorware) και μια εφαρμογή για κινητές συσκευές (mobile app) και είναι ήδη διαθέσιμη στο Google Play και το IOS Store.

 

Η UNESCO στην Ελλαδα ανακύρηξε το ARTutor ως τη μοναδική Εθνική Πλατφόρμα (UNESCO nominated) που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Διεθνή διαγωνισμό UNESCO για την Εκπαίδευση με τίτλο “King Hamad Bin Isa-Al Khalifa PrizefortheUseofICTsinEducation”