Μια φορά κι έναν καιρό χτίστηκε ένα γεφύρι που ένωνε δυό κόσμους. Της Άρτας και των Ιωαννίνων. Το γεφύρι της Πλάκας.

 

Άντεξε στον καιρό σχεδόν ενάμιση αιώνα. Στις πλημμύρες, στα τέλη του Γενάρη-αρχές Φλεβάρη, υπέκυψε στη δύναμη του νερού…

 

Προχθές, βρήκαν τον υπεύθυνο της καταστροφής. «Ένας γεροπλάτανος που είχε αναπτυχθεί δίπλα στο ένα βάθρο του ιστορικού γεφυριού στα Τζουμέρκα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κατάρρευσή του, την 1η Φεβρουαρίου, μετά από τις δυνατές βροχές», απεφάνθησαν οι κλουζό μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου».

 

Ώστε ένα πλατάνι έφταιξε…

 

Όμως, την ίδια μέρα, που το γεφύρι έπεσε, υπήρχε μια είδηση, που προφανώς αγνοήθηκε από τους «αρμόδιους». «Μεγαλύτερη παροχή νερού θα διοχετευθεί στον Άραχθο ποταμό από τη Διοίκηση του Υδροηλεκτρικού Φράγματος Πουρναρίου της ΔΕΗ διότι η στάθμη του λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ανεβαίνει επικίνδυνα», ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, και συνιστούσε την προσοχή των πολιτών τόσο στην πεδινή περιοχή όσο και στην πόλη της Άρτας!!!

 

Δηλαδή, έφταιξε ο γεροπλάτανος κι όχι οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, οι οποίοι, ενώ θα μπορούσαν νωρίτερα να ανοίξουν το φράγμα, ώστε μικρότεροι όγκοι νερού να απελευθερωθούν, και να μειωθεί το πλημμυρικό φαινόμενο, άφησαν το νερό να φτάσει στο σημείο συναγερμού και, πριν σπάσει το φράγμα, άνοιξαν τις πόρτες και υπερπλημμύρησαν την περιοχή.

 

Σε 43 περιοχές, εκατοντάδες κτήρια, χιλιάδες στρέμματα γης έπαθαν ζημιές.…

 

Κι εκεί έφταιγαν ο θεός, η βροχή και τα πλατάνια;

 

Δεκάδες εκατομμύρια θα χρειαστούν για να επουλωθούν οι πληγές στο βιός των ανθρώπων, στο περιβάλλον και στην ιστορία.

 

Κι οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ;

 

Κάτι φωνές από γνωρίζοντες ακούστηκαν στο διαδίκτυο, αλλά πνίγηκαν στα απόνερα των συστημικών καλοθελητών, των ασχέτων, αλλά, κυρίως, των σχετικών.

 

Και τώρα ποιός θα πληρώσει τις ζημιές; Θα απολογηθούν οι ΔΕΗτζήδες;

 

Κι ενώ αυτοί ρίχνουν την ευθύνη σ’ έναν πλάτανο, εμένα λένε…

 

Μεταπαραμυθά…