γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Η συνεργασία ΝΔ και Εκκλησίας ενόψει των εκλογικών μαχών του 2019 και το τρίπτυχο "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια" φαίνεται ότι είναι σε πρώτο πλάνο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ βρέθηκε στην πόλη την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου με αφορμή την χθεσινοβραδινή του (Σάββατο) ομιλία στην Ξάνθη, προσκεκλημένος της εκεί ΝΟΔΕ και εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη. 

 

Πριν δώσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Καβάλας, ο κ. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο, με τον οποίο είχαν συζήτηση. Μετά τη συνάντησή του με τον μητροπολίτη, ο ευρωβουλευτής τής ΝΔ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στην ιεράρχηση των αξιών μας έχουμε την πατρίδα, το έθνος, την Ελλάδα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες κι αυτό που τους κράτησε ζωντανούς όλα αυτά τα χρόνια, τους προηγούμενους αιώνες. Σίγουρα η Εκκλησία έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο διάβα των αιώνων κι αυτό το φόρο τιμής ερχόμαστε να αποδώσουμε στο σεβασμιότατο…». 

 

Στέφανος: "εύχομαι το καλό για τους καλούς"

Πιο λακωνικός ήταν στις δηλώσεις του ο μητροπολίτης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Μιλήσαμε για τα θέματα που μας απασχολούν, εύχομαι το καλό για όλους τους καλούς, όλοι είμαστε καλοί μέσα στην πορεία της ζωής μας, τα θέματα είναι πάρα πολλά και σαν πολίτες αυτού του τόπου πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία για όλα». Ερωτηθείς σχετικά με το Μακεδονικό, ο μητροπολίτης περιορίστηκε να δηλώσει: «οι θέσεις μας είναι γνωστές»

 

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καβάλας της ΝΔ, τον Μανώλη Κεφαλογιάννη προλόγισαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Μπάμπης Δράκος, ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής. Σημειώνεται ότι από τη συνέντευξη Τύπου απουσίαζε ο Μακάριος Λαζαρίδης, ο μοναδικός υποψήφιος βουλευτής που έχει ανακοινώσει έως τώρα η ΝΔ για το νομό Καβάλας. 

 

Ο κ. Κεφαλογιάννης ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται στην Καβάλα για τη μάχη του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ και προχώρησε σε μια δήλωση για την οποία δεν διευκρίνισε αν μιλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικά ή για την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος στο οποίο ανήκει η ΝΔ: «είμαστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε σε αυτή τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, παρά τα προβλήματά της, κι εκεί πρέπει να γίνουν πολύ μεγάλες αλλαγές, γιατί αυτή η κοινή μας προοπτική μας χάρισε 70 χρόνια ειρήνης και καλής δημοκρατίας». 

 

"Είδε" ενωμένη τη ΝΔ και ικανή να εκλέξει έως 4 βουλευτές στο Ν.Καβάλας

Ο ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός έκανε λόγο για την «καλύτερη δημοκρατία από συστάσεως ελληνικού κράτους» που έζησε η Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια ενώ αναφερόμενος στα τοπικά δεδομένα, εκτίμησε ότι η ΝΔ θα εκλέξει 3 ή και 4 βουλευτές στο νομό Καβάλας, 

 

«Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ είναι ενωμένη» ισχυρίστηκε ο ευρωβουλευτής και χαρακτήρισε τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν μέσα στο 2019 ως την «μάχη των μαχών». 

 

"Έπρεπε η ΝΔ να χειριστεί τη Συμφωνία" 

Για το Μακεδονικό σχολίασε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια «εθνικά επιζήμια συμφωνία που παραχωρεί εθνική κυριαρχία» ενώ πρόσθεσε «το μόνο που απομένει σε μας είναι να μην ψηφίσουμε το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ». Από την άλλη ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν αρνείται την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε ότι αν δεν αλλάξει η Συμφωνία δεν θα προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις την επόμενη δεκαετία και σημείωσε ότι… θα ήταν καλύτερα να είχαν γίνει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο του 2018 για να χειριστεί την υπόθεση η ΝΔ.  Χαρακτήρισε δε "διεθνιστή" τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: "Εμείς είμαστε πατριώτες, πιστεύουμε στην πατρίδα, στην Ελλάδα, στην οικογένεια..." .