Τον 16ο τόμο των Θασιακών Μελετών παρουσιάζει την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 η Θασιακή Ένωση Καβάλας. Η παρουσίαση θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

 

Τον νέο τόμο θα παρουσιάσουν:

-ο πρώην πρύτανης και καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τάσος Μάνθος

-ο ιστορικός και επιμελητής των «Θασιακών» Κώστας Χιόνης

Θα προλογίσει ο πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Νίκος Τσιλογεώργης.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θάσου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

 

Τα Συμπόσια και οι τόμοι των Θασιακών Μελετών

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας από το 1984 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει άλλους 15 τόμους «Θασιακών», στους οποίους εμπεριέχονται εργασίες επιστημόνων και ερευνητών από την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες, που αφορούν την ιστορία, την παράδοση, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της Θάσου από την αρχαιότητα μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα.

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας από το 1991 πραγματοποιεί κάθε τέσσερα χρόνια Συμπόσια Θασιακών Μελετών με σκοπό τη διαφώτιση του παρελθόντος της Θάσου πάνω σε θέματα ιστορικού, αρχαιολογικού, λαογραφικού, αρχιτεκτονικού, νομικού, γλωσσικού και οικολογικού ενδιαφέροντος.

 

Τα ευρήματα του τελευταίου Συμποσίου στον 16ο τόμο

To 6o Συμπόσιo Θασιακών Μελετών πραγματοποιήθηκε στη Θάσο το Σεπτέμβριο του 2011 από την Εταιρεία Θασιακών Μελετών και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε  συνεργασία  με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Τ.Ε.Ι. Καβάλας, το Δήμο Θάσου και τη Θασιακή Ένωση Καβάλας  με θεματική όμοια με εκείνη των Συμποσίων που προηγήθηκαν, ήτοι: «Η ΘΑΣΟΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

Τα Πρακτικά του 6ου Συμποσίου αποτελούν τον 16ο τόμο των «Θασιακών» που παρουσιάζεται την προσεχή εβδομάδα. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Ο προηγούμενος τόμος ήταν αφιέρωμα στον Βασίλη Βασιλικό.

 

Άκρως ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας της Θάσου

Μεταξύ των θεμάτων που αναλύθηκαν στο τελευταίο Συμπόσιο και περιλήφθηκαν στον τελευταίο τόμο είναι: η απαλλοτρίωση των μετοχίων του Αγίου Όρους στη Θάσο, οι πρώτες εθνικές εκλογές στη Θάσο και η υποψηφιότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, η εθνική έξαρση των μαθητών της Θάσου στα τέλη του 19ου αιώνα, το αεροδρόμιο του Καζαβητίου, οι πληροφορίες για τη δράση του Speidel στα Λιμενάρια, η ιστορική εξέλιξη της καλλιέργειας της ελιάς, ανέκδοτα έγγραφα από την εποχή της τουρκοαιγυπτιακής κυριαρχίας, η καταγραφή των λεπρών στη Θάσο στις αρχές του 20ου αιώνα, τα σχολεία της Θάσου μέσα από μια καταγραφή του 1915, η χρήση πριονιού για το κόψιμο μαρμάρινων όγκων αλλά και η παρουσία Σκοπελιτών στη Θάσο μετά την επανάσταση του 1821.

 

 

Η ιστορία και οι δράσεις της Θασιακής Ένωσης Καβάλας

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας από  την  ίδρυσή  της  το  1931, αποτελεί  έναν  από  τους  πιο  ιστορικούς  και  πολυπληθείς σε μέλη συλλόγους  της  πόλης  της  Καβάλας,  που υπηρετεί πιστά την ιστορική έρευνα, την  παράδοση και τον  πολιτισμό της Θάσου. Η λειτουργία της Ένωσης είναι άμεσα συνιφασμένη με το νησί της Θάσου. Έτσι στους στόχους της περιλαμβάνονται:

-Η ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών μεταξύ των Θασίων που ζουν στην πόλη της Καβάλας και αλλού.

-Η διάσωση και διατήρηση της ιστορικής, πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς της Θάσου.

-Η προώθηση και επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων των κατοίκων του νησιού.

-Η τουριστική προβολή της Θάσου στο εσωτερικό και εξωτερικό.

-Η περιβαλλοντική προστασία του νησιού.

Για την πραγμάτωση των παραπάνω στόχων η Θασιακή Ένωση έχει διοργανώσει έξι Συμπόσια Θασιακών Μελετών και έχει εκδώσει 16 τόμους «Θασιακών». Επίσης η Θασιακή ένωση διοργανώνει κάθε χρόνο πολλές εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος, μια απ’ αυτές είναι και η ετήσια παράσταση στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (πρώην Νομαρχία) με την οποία παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί και Λαογραφικά δρώμενα της Θάσου.

Ακόμη, διαθέτει χορευτικά τμήματα με τα οποία παρουσιάζει τους παραδοσιακούς χορούς της Θάσου, άλλων νησιών και περιοχών της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιεί εκδρομές σε περιοχές του εσωτερικού και του εξωτερικού  με  ιστορικό, αρχαιολογικό και  πολιτιστικό  ενδιαφέρον.

   Τέλος, με παρεμβάσεις της προς τις Αρχές του τόπου, ανακοινώσεις προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κινητοποιήσεις των μελών της επιδιώκει και συντελεί στην προβολή, προώθηση και επίλυση κοινωνικών και οικολογικών ζητημάτων της Θάσου και της ευρύτερης περιοχής.