Ενημερωτικές εκδηλώσεις με στόχο να αναλυθεί η διαφωνία της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών πρόκειται να διοργανώσει το επόμενο διάστημα ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνεργασία με την τοπική ΝΟΔΕ του κόμματος. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου στα γραφεία της ΝΔ στην Καβάλα. 

 

Γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

 

 

«Δεν είμαι σίγουρος ότι τα επεισόδια τα έκανε η Χρυσή Αυγή»

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη συμφωνία και στις ανακατατάξεις που έχει φέρει στα κόμματα της Βουλής. Αναφέρθηκε και στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο οποίο συμμετείχε ενώ ισχυρίστηκε πως δεν είναι σίγουρος πως τα επεισόδια τα δημιούργησε η Χρυσή Αυγή στην οποία τα απέδωσε το Μαξίμου. Συγκεκριμένα είπε 

«Αυτά τα άτομα είχαν παρεισφρήσει στο πλήθος προφανώς για να κάνουν φασαρία. Ο πρωθυπουργός απέδωσε τους υποκινητές των επεισοδίων στη Χρυσή Αυγή, δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση έχουμε άτομα που εισχώρησαν στο συλλαλητήριο για να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία αλλά για να το διαλύσουν. Έδωσαν δηλαδή την πρόφαση στην αστυνομία να παρέμβει με ρίψη χημικών κι έτσι να χαλάσει αυτό το ογκωδέστατο συλλαλητήριο. Αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι είναι ότι με εντολή άνωθεν προφανώς πολιτική εντολή η αστυνομία έκανε ρίψη χημικών για να διαλύσει το πλήθος». 

 

 

«Η συμφωνία δίνει βλέψεις για διεκδικήσεις στη χώρα μας»

 

Την άποψη ότι η συμφωνία των Πρεσπών εκχωρεί στη γειτονική χώρα κυριαρχικά μας δικαιώματα εξέφρασε στη συνέχεια της συνέντευξης ο κ. Παναγιωτόπουλος προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί η ΝΔ είναι αντίθετη. «Με τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα ανοίγει όπως καταλαβαίνετε ο δρόμος για την οικειοποίηση του όρου Μακεδονικός αποκλειστικά από τους γείτονες και η αποδυνάμωση από εμάς της χρήσης του όρου», είπε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά με τη ρηματική διακοίνωση της γειτονικής χώρας εξέφρασε την άποψη πως διέφυγε στον κ. Τσίπρα ότι υπογράφεται από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και πως μέσα σε αυτή ονομάζεται ο Μακεδονικός λαός. «Αυτό που χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι δε συμβαίνει τίποτα και να μην ανησυχούμε δείχνει στην πράξη αυτό που παραχώρησε να λέγονται Μακεδονικός λαός κατά αποκλειστικότητα», 

λέγοντας δε πως ανοίγει στο μέλλον βλέψεις για διεκδικήσεις ακόμα και εδαφών. «Αν δηλαδή αν το όνομα είναι βόρεια Μακεδονία και ο λαός Μακεδονικός τότε υπονοείται πως αυτοί οι Μακεδόνες πρέπει να ενωθούν με Μακεδόνες που βρίσκονται σε άλλες χώρες  δηλαδή με εμάς. Αυτή την ευχέρεια δίνει η συμφωνία και ανοίγει δρόμους για πολλά δεινά». 

 

 

Προβλήματα θα δημιουργηθούν και με τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση Μακεδονικός – Μακεδονικό

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος προέβλεψε πως η συμφωνία στο μέλλον θα φέρει και προβλήματα στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονικός – Μακεδονική τα οποία όπως είπε θα χρειαστεί να επιλυθούν στα δικαστήρια. Ωστόσο υποστήριξε πως οι δικαστικές αυτές διαμάχες δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα αυτή τη φορά γιατί θα έχουμε εκχωρήσει στη γειτονική χώρα τον όρο Μακεδονικός. Επομένως είπε οι υποθέσεις αυτές θα αποβούν μοιραίες των Ελληνικών συμφερόντων. 

 

 

Θα πρέπει να αλλάξουμε και τα βιβλία μας 

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για τις ανησυχίες του σχετικά με τα βιβλία της ιστορίας της χώρας μας τα οποία είπε θα πρέπει να αλλάξουν έπειτα από τον έλεγχο που θα κάνει η διεπιστημονική επιτροπή που θα συσταθεί όπως προβλέπει η συμφωνία. «Με άλλα λόγια θα ξαναγραφούν τα βιβλία της ιστορία μας με απόφαση που πήρε η Ελλάδα και δίνει την ευκαιρία σε μια διεπιστημονική επιτροπή να μας πει αύριο ότι ίσως δεν έχει υπάρξει ποτέ Μακεδονικός Αγώνας. Τι θα γίνει με τον μακεδονικό αγώνα; Θα διαγραφεί ως κεφάλαιο της ιστορίας μας; Ίσως δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα με την επανάσταση του Ίλιντεν. Επιμένω πως η χώρα όλα αυτά θα τα βρει μπροστά της. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει. Καταλαβαίνω ότι πάρα πολλοί από αυτή την κυβέρνηση δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να εκχωρηθεί και το όνομα Μακεδονία σκέτο, διότι αυτές είναι οι ιδεολογικές τους αναφορές», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

 

 

Αν κυρωθεί η συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει 

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πάντως πως αν κυρωθεί η συμφωνία από την Ελληνική Βουλή είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξει μιλώντας μάλιστα με ποδοσφαιρικούς όρους για να κάνει  όπως είπε πιο κατανοητό το παράδειγμα «Είναι πολύ δύσκολο όταν το σκορ είναι 5 – 0 εναντίον σου και παίζεις τις καθυστερήσεις να μπεις στο 91’ και μέχρι το 95’ να το έχεις γυρίσει το σκορ για να μιλήσω με ποδοσφαιρικούς όρους για να γίνει αντιληπτό από τον απλό πολίτη. Θα εξαντλήσουμε όμως κάθε μέσο προκειμένου αφενός να μην ψηφιστεί η συμφωνία στη Βουλή και αφετέρου να δούμε σε ποιο στάδιο της διαδικασίας μπορούμε να εμποδίσουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας».