γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης 

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας: 11.432€. Δηλαδή, σχεδόν τα μισά από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αττικής (22.204€). Σε πανελλαδικό επίπεδο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται σε 16.381€, δηλαδή η περιοχή της βορειοανατολικής Ελλάδας υπολείπεται κατά πολύ αφού το δικό της ΑΕΠ είναι κάτι λιγότερο από το 70% του ελληνικού μέσου όρου. Το μέσο εισόδημα που αντιστοιχεί στους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένα από τα χαμηλότερα σε όλη την Ευρώπη αφού είναι μόλις το 46% του ευρωπαϊκού μέσου όρου

 

Οι πλουσιότερες περιφέρειες σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μετά την Αττική, είναι το Νότιο Αιγαίο (17.769€) και τα Ιόνια Νησιά (15.182€), ενώ στις φτωχότερες συγκαταλέγεται και η Ήπειρος (11.785) άσχετα αν έχει ανεβεί μια θέση πάνω από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. 

 

Στην 1η θέση ο Νομός Καβάλας

Κι ενώ τα στοιχεία είναι τουλάχιστον απογοητευτικά, ιδίως όταν κάποιος συγκρίνει την περιοχή με την Αττική, υπάρχουν εντούτοις μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά νομό. Εκεί φαίνεται ότι στο νομό Καβάλας καταγράφεται το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των 5 νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο νομός Έβρου. Είναι οι δύο νομοί που «σηκώνουν» κάπως την «εικόνα» της ΑΜΘ αφού στις επόμενες τρεις θέσεις ακολουθούν με σειρά η Δράμα, η Ροδόπη και η Ξάνθη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ λίγο πάνω από τις 10.000€. Ακολουθούν τα ποσά σε ευρώ του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά νομό. 

 

Καβάλα – Θάσος: 13.410€ 

Έβρος: 12.403€ 

Δράμα: 10.466€ 

Ροδόπη: 10.026€ 

Ξάνθη: 10.015€ 

 

Υπάρχουν και χειρότερα

Υπάρχουν χειρότερα; Ναι, υπάρχουν. Για παράδειγμα, οι γειτονικές Σέρρες, παρά το ότι βρίσκονται μέσα σε μια πιο εύρωστη Περιφέρεια, αυτήν της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα: 9.863€ κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο νομό Σερρών έναντι 12.880€ στον περιφερειακό μέσο όρο. 

 

Δεν ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα

Συνηθίζεται, μέσα στη γενικότερη γκρίνια, να λέμε "κάθε πέρυσι και καλύτερα". Ωστόσο αυτό δεν ισχύει, ούτε για την περίπτωση της Καβάλας, ούτε για την Περιφέρεια ή τη χώρα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τόσο στην Περιφέρεια ΑΜΘ όσο και στο Νομό Καβάλας είναι την τελευταία χρονιά (2016) υψηλότερο από ό,τι τα προηγούμενα 3 χρόνια. Και δεν ήταν χαμηλό μόνο το 2014 ή το 2015. Υπήρξε και πολύ χαμηλότερο, όπως για παράδειγμα από το 2000 έως και το 2003, δηλαδή στα έτη των "παχέων αγελάδων". 

 

Το limit up του 2008

Ο Νομός Καβάλας, τα τελευταία 17 χρόνια (από το 2000 έως το 2016) γνώρισε "μεγάλες στιγμές" το έτος 2008 όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχε ανέλθει σε 18.388€. Η ίδια χρονιά, ήταν και η καλύτερη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (15.568€). Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε η Καβάλα και η Περιφέρεια ΑΜΘ υπολείπονταν πολύ λιγότερο και από τον πανελλαδικό μέσο όρο κι από τα επίπεδα της πλουσιότερης ελληνικής περιφέρειας (Αττική). Υπήρχε ωστόσο έντονη ενδοπεριφερειακή ανισότητα αφού ο Νομός Καβάλας απείχε πολύ από τους άλλους 4 νομούς που βρίσκονταν κοντά μεταξύ τους, στο σύνολό τους λίγο χαμηλότερα από τον περιφερειακό μέσο όρο.   

 

Επίσημα στοιχεία

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αποτελούν επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019. Αν και είναι τα τελευταία διαθέσιμα, αφορούν το έτος 2016 κι αυτό διότι είναι αργοί οι ρυθμοί επεξεργασίας και ανακοίνωσής τους. Εκτιμάται ότι όταν στα επίσημα στοιχεία ενσωματωθούν και τα έτη 2017-2018, έτη κατά τα οποία αυξήθηκε κατά πολύ ο τουρισμός και κατά συνέπεια το εισόδημα επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών (λόγω airbnb), θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές.