Κυκλοφόρησε προ ημερών το βιβλίο του Καβαλιώτη πολιτικού επιστήμονα Χρήστου Ηλιάδη με τίτλο «Η Θράκη απειλείται: Απόρρητη αλληλογραφία. Τουρκική στρατηγική – Μυστική Πολιτική – Μειονοτικές Ομάδες».

 

Το βιβλίο, που έχει ως αντικείμενο την απόρρητη αλληλογραφία φορέων στη Θράκη, διατίθεται στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις “Βιβλιόραμα”. Το προλογίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κώστας Τσιτσελίκης.

 

«Τι πραγματικά συμβαίνει στην Θράκη»;

 

«Ποια η έκταση της τουρκικής προπαγάνδας»;

 

«Απειλείται η εθνική κυριαρχία»;

 

«Ποια τα λάθη του ελληνικού κράτους»;

 

«Πώς θα γίνει η προσέγγιση των Πομάκων»;

 

«Ποια η κατάλληλη στρατηγική»;

 

Τα παραπάνω ερωτήματα για δεκαετίες απασχόλησαν την απόρρητη αλληλογραφία επίσημων φορέων με αποφασιστικό ρόλο στη χάραξη της ελληνικής πολιτικής για τη μειονότητα.

 

Η έρευνα του Χρήστου Ηλιάδη φέρνει στο φως άγνωστο αρχειακό υλικό για τα μειονοτικά ζητήματα της Θράκης: μυστικές συναντήσεις, εμπιστευτικές εκθέσεις και κρυφές διαδρομές ανθρώπων που καταθέτουν τη δική τους  πραγματικότητα για τον ρόλο της Τουρκίας, τον χαρακτήρα της μειονότητας, τη δράση του Προξενείου, το μέλλον της περιοχής.

 

Αποκαλύπτεται η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου, ενός απόρρητου οργάνου που καθόρισε τις εξελίξεις κάτω από άκρα μυστικότητα. 

 

Το βιβλίο του Χρήστου Ηλιάδη αποτελεί μια πρωτότυπη μελέτη των μειονοτικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Θράκη, χρησιμοποιώντας σύγχρονα θεωρητικά εργαλεία. 

 

Δεν κάνει μόνο μια ιστορική αποτίμηση του παρελθόντος, αλλά σκιαγραφεί και μια ανάλυση του παρόντος, αναδεικνύοντας τις εντυπωσιακές ομοιότητες με ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα. Με τον τρόπο αυτό μας βοηθά να σχεδιάσουμε το επερχόμενο μέλλον.

 

Ποιος είναι ο Χρήστος Ηλιάδης

Ο Χρήστος Ηλιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (προπτυχιακό) και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (μεταπτυχιακό) και ολοκλήρωσε την Διατριβή του με υποτροφία του ΙΚΥ, στο Ινστιτούτο Θεωρίας του Λόγου, Πανεπιστήμιο του Έσσεξ (Μ. Βρετανία). Διδάσκει στο Πάντειο (2018-2019) και είναι υπότροφος μεταδιδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα στις κοινωνικές επιστήμες, ενώ από το 2014 συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης, για την ένταξη των Ρομά. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και στον Τύπο.