γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου 

 

Τη Δομή φιλοξενίας προσφύγων που από τον Απρίλιο του 2017 λειτουργεί στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου στην Καβάλα επισκέφθηκε σήμερα στις 4:00 μετά το μεσημέρι ο υπουργός Μεταναστατευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Ξεναγήθηκε στους χώρους της Δομής από τους υπεύθυνους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που είναι ο αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία των Δομών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και ζήτησε να ενημερωθεί για τα όποια προβλήματα υπάρχουν. 

 

 

Πρόκειται για μια από τις 28 Δομές που λειτουργούν στην ενδοχώρα στις οποίες φιλοξενούνται 25.000 άνθρωποι. 

 

Στη Δομή της Καβάλας σήμερα φιλοξενούνται 492 άτομα ενώ το περισσότερο που μπορεί να φιλοξενήσει είναι μέχρι 500 άτομα. 

 

Το 40% των φιλοξενούμενων σήμερα, Σύριοι, το 37% Ιρακινοί, το 10% Αφγανοί και το 6% Ιρανοί. Από τα 492 άτομα τα 309 είναι άνδρες και αγόρια και τα 185 γυναίκες και κορίτσια. Τα 228 άτομα είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών ενώ υπάρχουν και 28 παιδάκια τα οποία είναι ασυνόδευτα. Από τα παιδιά τα 180 φοιτούν σήμερα στα σχολεία της Καβάλας, ενώ μέσα στη Δομή παραδίδονται σε 17 ενήλικες μαθήματα ελληνικών και Αγγλικών σε καθημερινή βάση από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Solidaritynow.

 

Ο κ. Βίτσας τόνισε πως η Δομή της Καβάλας θα παραμείνει ως έχει και δεν πρόκειται να δεχτεί άλλο κόσμο. 

 

Όσον αφορά τα χρήματα που οφείλονται στο Δήμο Καβάλας τόνισε πως το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν χρωστά κάτι στον Δήμο. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει τη διάθεση να συζητήσει με τους δημάρχους το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων από τις δομές για να μην επιβαρύνονται το κόστος οι Δήμοι.  

 

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα