Σημαντική επιχορήγηση για να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους και την παραγωγή τους κατάφεραν να πάρουν 2 επιχειρήσεις του νομού Καβάλας οι οποίες δραστηριοποιούνται στις υδατοκαλλιέργειες. 

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «τρέχει» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ) 2014-2020. Πανελλαδικά, εγκρίθηκαν 112 επενδύσεις από τις οποίες δημιουργούνται 164 νέες θέσεις εργασίας. Όλα τα επενδυτικά πλάνα έχουν αθροιστικό προϋπολογισμό περί τα 93 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατομμύρια αφορούν σε δημόσια δαπάνη.  

 

Η μία καβαλιώτικη επιχείρηση της οποίας το σχέδιο εγκρίθηκε είναι η «Όστρακα Ιππόκαμπος ΕΠΕ» που θα προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό μυδοκαλλιέργειας και στρειδοκαλλιέργειας με ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού (μαζί με την ιδία δαπάνη) ύψους 42.000€. 

 

Επένδυση άνω του μισού εκατομμυρίου €

Πολύ μεγαλύτερη είναι η 2η επένδυση που προέρχεται από την "Οργάνωση Παραγωγών του Αγροτικού Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Καβάλας". Πρόκειται για ένα πλάνο συνολικού προϋπολογισμού 590.000€ το οποίο πέτυχε μάλιστα και πολύ υψηλή επιδότηση της τάξης του 75% (σχεδόν 400.000€). Η επένδυση αυτή αφορά σε εκσυγχρονισμό και επέκταση των παραγωγικών υποδομών εκτατικής υδατοκαλλιέργειας. 

 

Το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «με την έγκριση των επενδυτικών έργων στον ταχέως αναπτυσσόμενο ελληνικό κλάδο των υδατοκαλλιεργειών ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή τους και, με βάση τους φακέλους που υποβλήθηκαν, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 164 νέες θέσεις εργασίας».

 

 

Τεράστια περιθώρια βελτίωσης για το νομό Καβάλας 

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότερες από 330 μονάδες εκτροφής ψαριών, με την Καβάλα να είναι στους ουραγούς (ούτε 10 μονάδες) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους λειτουργεί στους νομούς Εύβοιας, Δωδεκανήσου, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας, Αττικής, Αργολίδας και Κορίνθου (σχεδόν το 80% των μονάδων).

Λίγο καλύτερες είναι οι επιδόσεις της Καβάλας στις οστρακοκαλλιέργειες, αφού από τις 600 σχεδόν μονάδες όλης της χώρας, στο νομό αντιστοιχεί ένα ποσοστό περίπου 3,5%. Οι μισές και πλέον μονάδες της χώρας είναι στο νομό Θεσσαλονίκης και περίπου το ¼ αυτών στην Ημαθία.