Ένα ακόμα βραβείο για την περιβαλλοντική του δράση απέσπασε ο Δήμος Θάσου στη διάρκεια της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε αρχές Νοεμβρίου στην Κρήτη. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν 5 κοινές δράσεις που ανέπτυξαν φορείς και Δήμοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία με κριτήριο την αειφορία, την καινοτομία, το όφελος για τον πολίτη και τη μακροχρόνια προοπτική. 

 

Ο Δήμος Θάσου βραβεύτηκε για τη συνεργασία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους μαθητές του Γενικού Λυκείου Λιμένα Θάσου και του Dietrich-Bonhoeffer Gymnasiums του Metzingen στο πλαίσιο της ανταλλαγής των μαθητών των δυο σχολείων που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2018. 

 

Αντικείμενο της βράβευσης του Δήμου στάθηκε η πάνινη σακούλα που δημιούργησαν οι μαθητές των δυο σχολείων ως αντικατάσταση της πλαστικής και η οποία μοιράστηκε από τους ίδιους σε επαγγελματίες της Θάσου στο πλαίσιο της οργάνωσης κοινών περιβαλλοντικών δράσεων μεταξύ των Ελλήνων και των Γερμανών μαθητών. 

 

Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκαν και 8 νέες δράσεις συνεργασίας. 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θάσου είχε αποσπάσει άλλο ένα βραβείο για το Περιβάλλον, στα τέλη Οκτώβρη, στην 7η τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards for the Environment» και των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον»,  που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ). 

 

Το βραβείο εκείνο αφορούσε στη συνολικότερη δράση του Δήμου σε θέματα Περιβάλλοντος, όπως η εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θάσου (ΓΠΣ), τα εκτεταμένα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, το σχέδιο για την αξιοποίηση της βιομάζας του δάσους και για το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων από το πρόγραμμα “zerowaste”. Κυριότερος λόγος βράβευσης ήταν η καθολική αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού με LEDπου οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων 70% με παράλληλη μείωση των εκπομπών διοξιδείου του άνθρακα.