γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Έντονη προβολή μέσω facebook (με εντατικές «χορηγούμενες») έχει μια δημοσκόπηση που αφορά στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις μιας και δεν προέρχεται -εμφανώς τουλάχιστον- από κάποια από τις γνωστές εταιρίες ερευνών της Ελλάδας ενώ φαίνεται ότι στο ερωτηματολόγιό της υπάρχουν πολλά σφάλματα. Αν αυτά είναι εκούσια ή ακούσια, ουδείς γνωρίζει. 

 

Κυριότερο σφάλμα είναι το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει όλα τα ονόματα που έχουν ήδη ανακοινώσει υποψηφιότητα για τις προσεχείς εκλογές. Κι αν το όνομα του Χριστόδουλου Τοψίδη είναι λογικό να απουσιάζει επειδή δεν ανακοίνωσε ακόμη -παρά το ότι είναι γνωστό πως ετοιμάζει ψηφοδέλτιο- απορεί κανείς γιατί δεν «μετριέται» ο Κώστας Ζαγναφέρης που έχει ανακοινώσει πρώτος από όλους. 

 

Περιέργως, η έρευνα ρωτά για πρόσωπα που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές με την προηγούμενη ιδιότητά τους, όπως ο Χρήστος Τρέλλης (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ που στήριξε το ΚΚΕ το 2014) και ο Χρήστος Κιτσόπουλος (επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής που στήριξε το 2014 η Χρυσή Αυγή). 

 

Σενάρια "διδύμων": πιο πιθανός ο Πέτροβιτς... από τον Κατσιμίγα

Βασικό ζητούμενο φαίνεται ότι είναι η μέτρηση της δημοφιλίας και των συσχετισμών για 4, κυρίως πρόσωπα: τον Χρήστο Μέτιο, τον Κώστα Κατσιμίγα, τον Κωστή Σιμιτσή και τον… Δημήτρη Πέτροβιτς – ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω δεν έχει ακόμη αρχίσει καν τη συγκρότηση ψηφοδελτίου. Τα 4 προαναφερθέντα πρόσωπα «μετριούνται» και ως πιθανά δίδυμα του δεύτερου γύρου των εκλογών, σε κάθε πιθανό συνδυασμό. 

 

Η έρευνα εξετάζει τα αποτελέσματα των πιθανών «διδύμων» της Β΄Κυριακής, μεταξύ 4 προσώπων: Μέτιος, Κατσιμίγας, Σιμιτσής, Πέτροβιτς με τα εξής σενάρια: Μέτιος-Κατσιμίγας, Μέτιος-Σιμιτσής, Μέτιος-Πέτροβιτς, Σιμιτσής-Πέτροβιτς, Πέτροβιτς-Κατσιμίγας. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Κώστας Κατσιμίγας «μετριέται» μόνο σε δύο σενάρια (μαζί με Μέτιο ή Πέτροβιτς) που προφανώς η έρευνα θεωρεί περισσότερο σίγουρους για τον Β΄γύρο αφού τους περιλαμβάνει σε 3 πιθανά σενάρια τον καθένα ενώ οι Κατσιμίγας-Σιμιτσής μετριώνται πάνω σε 2 σενάρια.

 

Καταιγισμός διαφημίσεων επί πληρωμή για την έρευνα 

Είναι πολλοί αυτοί που έχουν δει την διαφήμιση για να λάβουν μέρος στην έρευνα, στη ροή τους στο facebook. Η διαφήμιση «τρέχει» από την σελίδα (facebookpage) με τον τίτλο “YourWebPoll” η οποία συνδέεται με την ιστοσελίδα pulseofpolitics.com– αγνώστων λοιπών στοιχείων. Πατώντας τον σύνδεσμο, οδηγείσαι στον ιστότοπο research.netο οποίος είναι ο πάροχος του μηχανισμού, δηλαδή η «εταιρία» δημοσκόπησης χρησιμοποιεί τον μηχανισμό καταγραφής κάποιου τρίτου. Στην αρχή της έρευνας αναφέρεται ότι «τηρείται απαρέγκλιτα ο κώδικας δεοντολογίας της ESOMAR» ωστόσο δεν υπάρχει ισχυρισμός ότι η εταιρία που διενεργεί την έρευνα είναι μέλος της ESOMAR.

 

Εταιρία - φάντασμα 

Στο σχετικό μητρώο πάντως δεν βρίσκεται κάποιο παρεμφερές έστω όνομα, ούτε στο μητρώο του Συλλόγου των δημοσκοπικών εταιριών (ΣΕΔΕΑ). Σημειώνεται ότι η PulseRC που είναι γραμμένη στα σχετικά μητρώα και διενεργεί έρευνες, μας ανέφερε ότι δεν έχει ουδεμία σχέση ούτε με την pulseofpolitics.com ούτε με διαδικτυακές δημοσκοπήσεις. Στην σελίδα της "Your Web Poll" στο facebook (η οποία δημιουργήθηκε αρχές του 2017) η έρευνα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η πρώτη που δημοσιεύθηκε ενώ ακολούθησαν άλλες δύο για τις Περιφέρειες Ιονίου και Νοτίου Αιγαίου. Και οι τρεις έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη.  

 

Βασικό ερώτημα όλων, πάντως, είναι γιατί η αγνώστων λοιπών στοιχείων εταιρία /γραφείο δημοσκόπησης δεν μετρά, σε αυτήν ειδικά την περίοδο, όλα τα πρόσωπα που έχουν γνωστοποιήσει απόφαση ή πρόθεση να συμμετάσχουν στις εκλογές ενώ επέλεξε να συμπεριλάβει κάποιους άλλους που ίσως να μην είναι καν υποψήφιοι.

Έξι μήνες πριν τις εκλογές, μέχρι τις οποίες πολλά μπορεί να αλλάξουν, είναι να απορεί κανείς γιατί η αγνώστου εντολέα μέτρηση δεν μετρά το πολιτικό ανάστημα "όλων έναντι όλων"

 

Και μια λεπτομέρεια...  

Ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται από την δημοσκοπική εταιρία / γραφείο, που ανήκει σε τρίτο οργανισμό, δεν παρέχει δυνατότητα για πολλά ερωτηματολόγια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, λόγω του πληθυσμού και λοιπών δημογραφικών στοιχείων της περιοχής και λόγω της αδυναμίας μιας ακόμη παραμέτρου: του facebook που δεν μπορεί να εντοπίσει/διαχωρίσει χρήστες από την περιοχή. Ως εκ τούτου, το δείγμα περιορίζεται σε κάτω από 300 άτομα. 

 

Οι ερωτήσεις & οι διαθέσιμες απαντήσεις

Η έρευνα αρχίζει με ερώτηση για την εκλογική περιφέρεια (νομό) όπου ψηφίζει ο ερωτώμενος και αποκλείει από τη συμμετοχή όσους ψηφίζουν σε άλλες περιοχές εκτός ΑΜΘ. Η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι το… ξεκάρφωμα της έρευνας και αφορά στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Κι εκεί το ερωτηματολόγιο είναι δομημένο με τελείως λάθος τρόπο αφού στις πιθανές απαντήσεις συμπεριλαμβάνονται ζητήματα που χειρίζονται είτε η κεντρική διοίκηση, είτε οι Δήμοι ή/και αφορούν μόνο αστικά περιβάλλοντα. Συγκεκριμένα οι διαθέσιμες απαντήσεις (εκ των οποίων μπορούν να επιλεγούν 2) είναι οι εξής: Αντιπλημμυρική προστασία, Πρωτοβάθμια περίθαλψη/Νοσοκομεία, Εγκληματικότητα, Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, Διαχείριση Απορριμμάτων, Ηλεκτροφωτισμός, Καθαριότητα, Περιβάλλον/ρύπανση, Ανεργία, Κυκλοφοριακό, Ύδρευση/Αποχέτευση, Έλλειψη χώρων πρασίνου/αναψυχής, Αγροτική Παραγωγή / εγκατάλειψη Αγρών. 

 

Στη συνέχεια ρωτά όσους συμμετέχουν πόσο σημαντικές θεωρούν τις προσεχείς περιφερειακές εκλογές (απαντήσεις: πολύ, αρκετά, λίγο, καθόλου, ΔΓ/ΔΑ) και αμέσως μετά εμφανίζεται η εξής… επιστημονική ερώτηση: «όταν ψηφίζετε στις περιφερειακές εκλογές, τι έχετε κυρίως στο μυαλό σας;» με τις εξής διαθέσιμες απαντήσεις: Α) να υποστηρίξω το πρόσωπο που είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, Β) να υποστηρίξω το κόμμα που στηρίζω, Γ) να αποδοκιμάσω το κόμμα ή τα κόμματα που δεν συμπαθώ, Δ) να υποστηρίξω τον υποψήφιο που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα, Ε) δεν γνωρίζω, δεν απαντώ.

 

Ακολουθεί ερώτηση για τον απερχόμενο περιφερειάρχη: "Πόσο ικανοποιημένος είστε από το έργο του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου;" (διαθέσιμες απαντήσεις πολύ, αρκετά, λίγο, καθόλου, δγ/δα) και αμέσως μετά έκφραση γνώμης για τα πρόσωπα που «πιθανόν να είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες». Η έρευνα «μετρά» με την ακόλουθη μη-αλφαβητική σειρά τους: Χρήστο Τρέλλη, Κώστα Σιμιτζή (με αυτή την ορθογραφία), Δημήτρη Πέτροβιτς, Χρήστο Κιτσόπουλο, Χρήστο Μέτιο, Κώστα Κατσιμίγα.  Οι διαθέσιμες απαντήσεις είναι: σίγουρα θετική, μάλλον θετική, μάλλον αρνητική, σίγουρα αρνητική, δεν τον γνωρίζω, δεν απαντώ. 

 

Η επόμενη ερώτηση επικεντρώνει στην καταλληλότητα εκάστου εκ των 6 προσώπων (με επιπλέον διαθέσιμη απάντηση τον «κανέναν») ενώ αμέσως μετά το ποιος θεωρείται καταλληλότερος έχει την πρόθεση ψήφου, σε περίπτωση που την ερχόμενη Κυριακή είχαμε περιφερειακές εκλογές. Εκεί πέρα από τους 6, προστίθενται απαντήσεις όπως «δεν έχω αποφασίσει ακόμη», «δεν θα πάω να ψηφίσω». 

Οι ερωτώμενοι στην έρευνα δίνουν απαντήσεις σχετικά με το τι θα ψήφιζαν αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, τι ψήφισαν τον Σεπτέμβρη του 2015 και άλλα δημογραφικά στοιχεία.