Στα τέλη του 2019 αναμένεται να έχει εγκατασταθεί στο Πρίνο, η πρώτη νέα εξέδρα μετά το 1979, η οποία και βρίσκεται υπό κατασκευή στις εγκαταστάσεις της ρουμανικής εταιρείας GPS στη Κωστάντζα, με την οποία και συνεργάζεται από παλαιά η Energean Oil.

 

Η “Λάμδα” όπως θα ονομάζεται η νέα εξέδρα, θα έρθει να “κουμπώσει” πάνω στις δύο γεωτρήσεις του κοιτάσματος “Ε”, όπου και πέφτει πλέον το βάρος της Energean Oil στο Πρίνο.

 

Η πρώτη γεώτρηση, είναι οριζόντια, προγραμματίζεται να δώσει παραγωγή στις αρχές του 2019, και γίνεται από το “Energean Force”, την εξέδρα “Α” του Πρίνου.

 

Η δεύτερη σε εξέλιξη γεώτρηση αφορά το ρουμανικό μισθωμένο γεωτρύπανο “GSP Jupiter”, το οποίο έχει εγκατασταθεί πάνω από το κοίτασμα “Ε”, και θα πραγματοποιήσει συνολικά έως 3 ερευνητικές γεωτρήσεις προτού στα τέλη του 2019, καταφτάσει από τη Κωστάντζα η εξέδρα “Λάμδα”.

 

 

Νέα εξέδρα μετά από 40 χρόνια 

 

Έπειτα δηλαδή από σαράντα ολόκληρα χρόνια, ο Πρίνος θα αποκτήσει τη πρώτη καινούργια εξέδρα, αφού οι υφιστάμενες “Α”, “Β”, “Δ” και “Κ” εγκαταστάθηκε  την περίοδο 1979-1980. Συνολικά στο Πρίνο έχουν πιστοποιηθεί από την NSAI, 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα, εκ των οποίων τα 18,5 εκατ βαρέλια στο κοίτασμα “Ε”, τα 18 εκατ. στο Πρίνο, και τα 3,3 εκατ. στο Β. Πρίνο. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, ο Β. Πρίνος που ξεκίνησε να παράγει το 1994, παρουσιάζει πολύ καλύτερη τεχνική συμπεριφορά από τον Πρίνο που παράγει από το 1981, γι’ αυτό και εκτιμάται ότι ανάλογη συμπεριφορά θα έχει και το κοίτασμα “Ε”.

 

Στην περίπτωση του Πρίνου, όπου το κοίτασμα παράγει το 1,5% των ετησίων αναγκών της χώρας, και το 100% της παραγωγής αγοράζεται από τη BP, καλώς εχόντων των πραγμάτων, φέτος η ημερήσια παραγωγή θα ανέλθει στα 4.100 βαρέλια ημερησίως (1,4 εκατ. βαρέλια ετησίως). Στόχος είναι ως το 2021, η ημερήσια παραγωγή να έχει ξεπεράσει τα 10.000 βαρέλια, χάρη στο “Ε”, ένα νέο κοίτασμα μέσα στο Πρίνο, του οποίου η ανάπτυξη χρηματοδοτείται με δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ.

 

Στον Πρίνο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2015 το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα στην ιστορία του κοιτάσματος και ήδη, με το ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force, το οποίο επιχειρεί από την εξέδρα “Α”, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία εννιά παραγωγικές γεωτρήσεις, μεταξύ των οποίων και μία οριζόντια γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο.

 

Στην ανάπτυξη του κοιτάσματος “Ε” συμμετέχουν τέσσερις τράπεζες εξασφαλίζοντας στην εταιρεία απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση του σχεδιασμού της. Τον περασμένο Φεβρουάριο υπεγράφη η δανειακή σύμβαση που βασίζεται στα διαπιστωμένα αποθέματα υδρογονανθράκων (Reserves Based Senior Facility), μεταξύ της Energean Oil & Gas και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα), της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών της Ρουμανίας EximBank SA (EximBank Romania) καθώς και της Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania SA (Intesa Sanpaolo Bank).

Πηγή: Energypress