γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Βαρύ είναι το κλίμα στη ΝΔ μετά τη συνάντηση των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων της «Περιφερειακής Αναγέννησης» με τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη και τον αρμόδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές Νικήτα Κακλαμάνη. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 27 από τα 35 μέλη της παράταξης (έχει ανεξαρτητοποιηθεί ο Οντέρ Μουμίν και βρίσκεται ήδη εκτός ΝΔ).

 

Οι απόντες

Στους 8 απόντες, συμπεριλαμβάνεται ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Σωτήρης Παπαδόπουλος λόγω υποχρέωσής του στο ΤΕΙ. Aπουσίαζαν επίσης οι Χρήστος Τερτσούδης, Ζήνα Ζάχαρη, Γεωργία Χειράκη, Ιντζέ Μεμέτ Μπιρόλ, Αθανάσιος Αραμπατζής και Χρήστος Λιθηρόπουλος.  

 

Η συνάντηση άρχισε μετά τις 16:30 το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε περίπου 3 ώρες αργότερα. Το κλίμα ήταν φορτισμένο και η συζήτηση έληξε χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 

 

Δεν (;) τους απείλησαν με διαγραφές αλλά… ζήτησαν "ομερτά" 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διατυπώθηκαν ευθέως απειλές σε όσους άρχισαν το «αντάρτικο» και δεν έγιναν οριστικές ανακοινώσεις. Η συζήτηση -από την οποία απουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- έληξε μόνο με μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ενώ ζητήθηκε από όλους να μην κάνουν δηλώσεις με το σκεπτικό ότι «τα της οικογένειας δεν πρέπει να βρουν προς τα έξω».

 

Οι δηλώσεις Αυγενάκη στο Center

Ο μόνος που έκανε δηλώσεις (φωτογραφία πάνω) ήταν ο Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος είπε στον Νίκο Ταραπατσή από το Center ότι «τον τελευταίο λόγο έχει ο πρόεδρος του κόμματος». Νωρίτερα ο κ. Αυγενάκης φέρεται να είπε στους περιφερειακούς συμβούλους και τους αντιπεριφερειάρχες ότι «ήταν τελείως λάθος η δήλωση Άδωνι Γεωργιάδη στο ΣΚΑΙ υπέρ Μέτιου» ενώ πρόσθεσε επί λέξει: «ξεχάστε την, σα να μην έγινε»

 

Αυτό ερμηνεύεται από κάποιους ως «αναδίπλωση» για το χρίσμα στο Μέτιο κι από άλλους ως προσπάθεια απλώς να πέσουν οι τόνοι. 

 

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τον Μέτιο»

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι στην κοινή συνεδρίαση της περιφερειακής ομάδας υπό τους Αυγενάκη και Κακλαμάνη ζητήθηκε να πει ο καθένας την άποψή του ενώπιων όλων. Οι περισσότεροι σύμβουλοι ανέφεραν ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα με το Χρήστο Μέτιο, πλην ορισμένων μόνο συμβούλων της Ροδόπης.  

 

Εναντίον Μέτιου οι 18 από τους 27 παρόντες

Από τους 27 παριστάμενους, τα 18 άτομα υπέγραψαν μια επιστολή η οποία δόθηκε στον Λευτέρη Αυγενάκη για να την παραδώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επιστολή στρέφεται εναντίον του Χρήστου Μέτιου χωρίς να τον κατονομάζει. Οι 18 λένε ότι θα στηρίξουν την τελική απόφαση του κόμματος με μια βασική προϋπόθεση: το πρόσωπο που θα προτείνει το κόμμα θα είναι κοινής αποδοχής και θα εγγυηθεί την ενότητα. Μέσα στους 18 συναντά κανείς σχεδόν όλους τους συμβούλους από το νομό Καβάλας, από το νομό Ξάνθης κι από το νομό Έβρου αλλά και σχεδόν όλους τους αντιπεριφερειάρχες. 

 

«Το μανιφέστο» των 18 

Στην επιστολή τους (ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ), οι «18» λένε: «Με στόχο τη διαφύλαξη της ενότητας της παράταξής μας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που έχει κλονιστεί τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και τη διασφάλιση μιας νικηφόρας πορείας και προοπτικής στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε τη σύνθεση και όχι την αντιπαράθεση. 

Κοινός παρονομαστής και επιθυμία όλων και των συμπολιτών μας είναι να κερδίσουμε εκ νέου την Περιφέρεια, με μια παράταξη ενωμένη σαν γροθιά, όπως συνέβη όσο διάστημα ήταν επικεφαλής ο Γιώργος Παυλίδης. 

Δηλώνουμε πως θα αποδεχθούμε μόνο αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν εμπράκτως συναίνεση υποψήφιου επικεφαλής Περιφερειάρχη, με γνώμονα τη συνολική πορεία και τις αποφάσεις του στη διαχείριση της ενότητας της παράταξής μας, στην παραγωγή έργου, αλλά και στην ευρύτερη αποδοχή του από την κοινωνία της Περιφέρειάς μας, στοιχεία που δεν υπάρχουν τα δύο τελευταία χρόνια». 

 

Ο ρόλος του Πέτροβιτς

Εμπνευστής και συντάκτης της επιστολής φέρεται ο αντιπεριφειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει κάτω από ένα άκρως διπλωματικό κείμενο τις υπογραφές των περισσοτέρων. Κι επειδή ο ίδιος εμφανίζεται ως κομιστής του μηνύματος, λέγεται ότι ο ίδιος επιχειρεί να πλασαριστεί στην ηγεσία της ΝΔ ως ο «εγγυητής της ενότητας» που λέει η επιστολή.

 

Διασπασμένο το μέτωπο των ανταρτών 

Η επιστολή αυτή φαίνεται ότι συντάχθηκε τη Δευτέρα 15/10 στην Κομοτηνή οπότε προκύπτει ως συμπέρασμα ότι οι 18 κατέβηκαν αποφασισμένοι στην Αθήνα. Αποφασισμένοι ότι είναι εναντίον του Μέτιου αλλά όχι αποφασισμένοι για το ποιος είναι ο αρχηγός τους. 

 

Ένα μέρος των συμβούλων τάσσονται υπέρ του Κώστα Ζαγναφέρη από την Ξάνθη, κάποιοι υποστηρίζουν τις υποψηφιότητες Θόδωρου Μαρκόπουλου από την Καβάλα και Δημήτρη Πέτροβιτς. Το μέτωπο των «ανταρτών» δεν είναι αρραγές και φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται ο Οκτώβρης του 2016, όταν στην κούρσα διαδοχής του Γιώργου Παυλίδη είχαν βρεθεί απέναντι στον Μέτιο οι Ζαγναφέρης, Μαρκόπουλος, Πατακάκης και Πέτροβιτς.  

 

Δεν υπέγραψαν και παραμένουν υπέρ Μέτιου 

Μόλις 5 άτομα από τους παρόντες ΔΕΝ υπέγραψαν την επιστολή και τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του Χρήστου Μέτιου: 

-ο Κώστας Αντωνιάδης από την Καβάλα 

Ελένη Δημούδη από τον Έβρο 

-οι Κινατζίδης και Γεωργιτσόπουλος από τη Δράμα 

-ένας μειονοτικός σύμβουλος από τη Ροδόπη 

Στους υποστηρικτές του Χρήστου Μέτιου προσμετρώνται ορισμένα ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων ο κ. Λιθηρόπουλος από τη Δράμα (εξέφρασε στήριξη με επιστολή) και ορισμένοι ακόμη σύμβουλοι (σχεδόν στο σύνολό τους μειονοτικοί από τη Ροδόπη). 

 

Οι «Πόντιοι Πιλάτοι» 

Υπήρξαν άτομα όπως ο πρώην πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Σωτήρης Μποταΐτης που είναι της άποψης «ό,τι αποφασίσει το κόμμα». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απόψεις τριών μειονοτικών συμβούλων. 

 

Η ομαδική ψυχοθεραπεία

Οι απόψεις του καθενός καταγράφηκαν αναλυτικά σε μια διαδικασία στην οποία κρατήθηκαν πρακτικά κι έμοιαζε με… ομαδική ψυχοθεραπεία. Απορίας άξιο πάντως είναι γιατί δεν συνάντησε τόσες δεκάδες άτομα που κατέβηκαν στην Αθήνα ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος... ο οποίος θα αποφασίσει μάλλον ερήμην τους. 

 

Το πιπεράτο επεισόδιο & η αποβολή από την αίθουσα 

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και -όσο να΄ναι- βαριά λόγια αλλά είχε κι ένα επεισόδιο που συζητήθηκε. Ο Κώστας Κινατζίδης από τη Δράμα προσπάθησε να αφαιρέσει το λόγο από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη λέγοντάς του «εσύ δεν μπορείς να μιλάς εδώ. Είσαι καταδικασμένος!»

 

Το επεισόδιο έληξε επί τόπου με τον Λευτέρη Αυγενάκη να αποβάλλει τον Κώστα Κινατζίδη από την αίθουσα, με συνοπτικές διαδικασίες.