Προ ημερών, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το αναθεωρημένο σχέδιο του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καθώς και η Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού.  Είχε μάλιστα δοθεί στη δημοσιότητα κι ένα συνοπτικό κείμενο με τις γενικές προβλέψεις του. 

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος ζήτησε από το Υπουργείο να ενημερώσει για τις ακριβείς προβλέψεις του Χωροταξικού και το αν έγιναν δεκτές οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν κατά τη φάση της διαβούλευσης το 2015. 

 

Το KavalaNews.GR παρουσιάζει σήμερα τα σημεία του τελικού κειμένου που αφορούν στην Καβάλα, λίγο πριν αυτό τυπωθεί σε ΦΕΚ.  

 

Η Κομοτηνή... παραμένει πρωτεύουσα

με «συμπρωτεύουσα» την Αλεξανδρούπολη 

 

Αν μιλήσουμε με όρους 2003 και του φορτισμένου κλίματος της εποχής, με την ενδοπεριφερειακή κόντρα να χτυπά «κόκκινο», λίγα πράγματα έχουν αλλάξει σχετικά με τους «πόλους» και τα «δίπολα» της εποχής εκείνης. Και το νέο Χωροταξικό διατηρεί τον ξεχωριστό ρόλο της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης, τις δύο πόλεις που χαρακτηρίζει ως «πρωτεύοντες εθνικούς πόλους διεθνούς και διαπεριφερειακής εμβέλειας». 

 

Η Καβάλα, η Ξάνθη και η Δράμα χαρακτηρίζονται ως «δευτερεύοντες εθνικοί πόλοι διαπεριφερειακής εμβέλειας». Η διαφορά της Καβάλας είναι ότι -βάσει του νέου Χωροταξικού- διαθέτει επιπλέον και τον χαρακτηρισμό «πύλη διεθνούς και διαπεριφερειακής εμβέλειας της Περιφέρειας», όπως και η Αλεξανδρούπολη.  Με άλλα λόγια, την Καβάλα σώνει το λιμάνι και το αεροδρόμιό της. 

 

Οι πόλεις του ανατολικού διπόλου χαρακτηρίζονται οικιστικά κέντρα 2ουεπιπέδου ενώ η Καβάλα, η Δράμα και η Ξάνθη ως οικιστικά κέντρα 3ουεπιπέδου. 

 

Η Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο χαρακτηρίζονται «πρωτεύοντες περιφερειακοί πόλοι» ενώ οι έδρες των καλλικρατικών Δήμων (στο νομό Καβάλας: Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη, Λιμένας) ως «δευτερεύοντες περιφερειακοί πόλοι». Στο Χωροταξικό αναφέρεται ότι «εξ’ αυτών, ιδιαίτερος ρόλος αποδίδεται στο Κάτω Νευροκόπι, λόγω του μεθοριακού - διασυνοριακού ρόλου».

 

Κατά συνέπεια, το νέο Χωροταξικό συνεχίζει το σχεδιασμό των προηγούμενων για ενίσχυση των δύο πιο ανατολικών νομών της Περιφέρειας. Έτσι προκύπτει το «Δίπολο Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη, ως Περιφερειακό Μητροπολιτικό Κέντρο» και το «Δίπολο Καβάλα-Δράμα» το οποίο πέρα από αναπτυξιακό χαρακτηρίζεται και «λειτουργικό δίπολο». 

 

Εκτός τριπόλου η Ξάνθη 

Η «μεσαία» πόλη της Περιφέρειας, η Ξάνθη θεωρείται ότι «διατηρεί διακριτές αναπτυξιακές διασυνδέσεις με τα παραπάνω δίπολα, στο πλαίσιο της πολυπολικής αναπτυξιακής δυναμικής της Περιφέρειας».

 

Σημειώνεται ότι όταν πρωτοακούστηκαν αυτές οι έννοιες, ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε την Ξάνθη να αποτελεί μέρος του «τριπόλου Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης» ωστόσο η πραγματικότητα απέδειξε ότι πρόκειται για περιοχή που ισαπέχει από την Καβάλα και την Κομοτηνή και κατά συνέπεια είναι συνδεδεμένη και με τα δύο «δίπολα». Μοιραία πάντως η Ξάνθη είναι περισσότερο συνδεδεμένη με την δυτική πλευρά της Περιφέρειας αφού ήδη εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο Χρυσούπολης, το πορθμείο της Κεραμωτής αλλά και τα λιμάνια της Καβάλας. 

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Το νέο Χωροταξικό τοποθετεί τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην περιαστική ζώνη δυτικά της Καβάλας και σε ορισμένα τμήματα της Θάσου. Για τα εκτός σχεδίου νέα καταλύματα, μπαίνει ως όρος η ύπαρξη οικοπέδου τουλάχιστον 20 στρεμμάτων για ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων. 

 

Το νέο Χωροταξικό προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης μονάδας Logistics στη χερσαία ζώνη του εμπορικού λιμανιού «Φίλιππος Β΄» ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η μονάδα αυτή να γίνει σε γειτονική περιοχή. Κατά κάποιο τρόπο «φωτογραφίζεται» το οικόπεδο του ΒΙΟΠΑ

 

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Σε επίπεδο οδικών έργων, το Χωροταξικό προτάσσει μεταξύ άλλων, ως νέο έργο, τον οδικό άξονα Καβάλα – Δράμα – Σέρρες (Ε61) και ως βελτίωση τον κάθετο άξονα Δράμα-Εξοχή
Στα άλλα έργα που προωθούνται, για την Καβάλα ενδιαφέρον έχουν η βελτίωση της σύνδεσης με το αεροδρόμιο και το λιμάνι της Κεραμωτής με αναβάθμιση του άξονα Πέρνης - αεροδρομίου – Κεραμωτής, η δημιουργία περιαστικού δακτυλίου Καβάλας. 

 

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: Μπορεί να πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες με παχυλές χρηματοδοτήσεις έργων και σχεδιασμούς επί σχεδιασμών, αλλά φαίνεται ότι ούτε και τώρα “φωτίστηκε” κάποιος για να βάλει έστω στο χαρτί έναν στόχο για σύνδεση της Δράμας μέσω αυτοκινητοδρόμου, με τις άλλες πόλεις της Περιφέρειας. 

 

Το νέο Χωροταξικό απλώς προωθεί τη “βελτίωση και αναβάθμιση οδικής ασφάλειας υφιστάμενου άξονα Δράμας – Καβάλας”. 

 

 

ΤΡΕΝΟ

Για το τρένο, το Χωροταξικό προβλέπει 

Α) σύνδεση του εμπορικού λιμανιού της Ν.Καρβάλης με το παλιό δίκτυο, μέσω Τοξοτών 

Β) νέα σύνδεση υψηλής ταχύτητας (σιδηροδρομική Εγνατία) από Θεσσαλονίκη μέσω Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης στην Καβάλα 

Γ) προαστική σιδηροδρομική σύνδεση των πόλεων της Περιφέρειας

Δ) σύνδεση του αεροδρομίου της Χρυσούπολης στο δίκτυο 

Ε) διερεύνηση για απευθείας σύνδεση Καβάλας – Δράμας 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ - ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ 

Για τα ενεργειακά, στο νέο Χωροταξικό καταγράφονται οι δύο εναλλακτικές για την υπόγεια αποθήκη αερίου στην Καβάλα, η μία στο εμπορικό λιμάνι και η άλλη στο εξαντλημένο υποθαλάσσιο κοίτασμα. Καβάλα και Δράμα παίρνουν προτεραιότητα έναντι της Θράκης στα έργα ύδρευσης Για τα λατομεία σε Καβάλα και Θάσο προτείνεται ο περιορισμός των νέων αδειών μόνο σε συγκεκριμένες, ορισμένες ζώνες. 

Για τη μεταλλευτική δραστηριότητα μπαίνουν πάρα πολλοί «αστερίσκοι» για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πιθανές επιπτώσεις από οποιαδήποτε τέτοια επένδυση. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος πολύ βασικός «αστερίσκος» που έχει να κάνει με την προτεραιότητα που δίνονται σε δραστηριότητες σχετικές με το τοπικό παραγωγικό σύστημα

Το Χωροταξικό προβλέπει πιθανή επέκταση των γεωτρήσεων πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας αλλά θέτει την προϋπόθεση ενός νέου, ενιαίου, Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ). Ανάλογη πρόβλεψη (ΣΑΤΑΜΕ) ως μείζων προτεραιότητα υπάρχει και για τη Νέα Καρβάλη που έχει επιβαρυνθεί από οχλούσες βιομηχανικές δραστηριότητες. Για τον Αμυγδαλεώνα προτείνεται η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου. 

 

Εισάγεται η έννοια προστασίας του τοπίου 

Το νέο Χωροταξικό έχει αναφορές στις γνωστές έννοιες όπως «περιβάλλον», «υποδομές» και «ανάπτυξη», αλλά κι έννοιες στις οποίες πλέον δίνει περισσότερο βάρος σε σχέση με πριν, όπως η έννοια «τοπίο» και η προστασία του. Διαβάστε παρακάτω λεπτομέρειες για τις ζώνες στις οποίες χωρίστηκαν τα τοπία με βάση την εμβέλειά τους αλλά και ποια είναι τα πιο υποβαθμισμένα τοπία της Καβάλας. 

 

 

Είμαστε... «ενδοχώρα» και της Θεσσαλονίκης

Πέρα από την πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το χωροταξικό χαρακτηρίζει την περιοχή –ιδίως την Καβάλα και τη Θάσο- ως «εν δυνάμει ενδοχώρα της Θεσσαλονίκης» κυρίως για τον τουρισμό. Επίσης για το διαμετακομιστικό εμπόριο, ο ρόλος των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης ορίζεται ως «διαφοροποιημένος και/ή συμπληρωματικός σε σχέση με τον λιμένα Θεσσαλονίκης», απευθυνόμενος σε διαφορετικό δίκτυο προέλευσης - προορισμού των εμπορευματικών ροών. 

Πέρα από την Εγνατία Οδό, βασικές υποδομές διασύνδεσης με διεθνείς μεταφορικούς άξονες ορίζονται οι τοπικοί άξονες Καβάλα-Δράμα–Σέρρες και Αλεξανδρούπολη–Ορμένιο. Από το κείμενο του Χωροταξικού προκύπτει ενίσχυση του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Νυμφαίας ενώ για τους άλλους δύο άξονες (Δράμα-Εξοχή και Ξάνθη-Εχίνος) αναφέρεται ο συμπληρωματικός τους ρόλος. 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ 

 

Οι φυσικοί πόροι της Περιφέρειας ταξινομούνται ως εξής: 

Διεθνούς σημασίας: Δέλτα Νέστου και γειτονικές λιμνοθάλασσες, Δέλτα Έβρου, Πόρτο Λάγος, Λίμνη Βιστωνίδα, Λίμνη Ισμαρίδα και παρακείμενες λιμνοθάλασσες, Παρθένο Δάσος Κεντρικής Ροδόπης, Παρθένο Δάσος Παρανεστίου, Φυσικό μνημείο δάσους οξιάς στην Τσίχλα - Χαϊντούς Ξάνθης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου, Νήσος Σαμοθράκη. 

Ευρωπαϊκής σημασίας: Περιοχές του δικτύου Natura 2000, με τους ειδικότερους μεμονωμένους φυσικούς πόρους που εντοπίζονται εντός αυτών (υπάρχουν τέτοιες σε Καβάλα και Θάσο).

Εθνικής σημασίας: Τα τέσσερα Εθνικά Πάρκα της ΠΑΜΘ και τα Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους της Περιφέρειας και τα Αισθητικά Δάση Νέστου και Αμυγδαλέωνος Καβάλας.  

Περιφερειακής σημασίας: οι λοιποί μεμονωμένοι φυσικοί πόροι.  

 

Τα «Τοπία ιδιαίτερης σημασίας» ταξινομούνται ως εξής: 

Διεθνούς σημασίας: Ζώνη Δράμας - Καβάλας: Φίλιπποι, Ζώνη Νέστου: Δέλτα Νέστου, Ζώνη Έβρου: Δέλτα Έβρου, Ζώνη Σαμοθράκης: Σαμοθράκη. 

Εθνικής σημασίας: Ζώνη Νέστου: Στενά Νέστου, Ζώνη Θάσου: Θάσος, Ζώνη Ροδόπης - Έβρου: Μαρώνεια - Ζώνη. 

Περιφερειακής σημασίας: Ζώνη Νέστου: Φράγματα Θησαυρού και Πλατανόβρυσης, Ζώνη ορεινού όγκου Ροδόπης: Ορεινοί οικισμοί Ροδόπης, Ζώνη Ροδόπης - Έβρου: Πόρτο Λάγος, Λίμνη Βιστωνίδα, λίμνες και λιμνοθάλασσες και παραλίμνιοι οικισμοί. 

 

Οι Αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία ταξινομούνται ως εξής: 

Διεθνούς σημασίας: Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων, Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων, Αρχαιολογικός χώρος Μαρώνειας, Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης, Αρχαιολογικός χώρος Θάσου, Αρχαιολογικός χώρος Σαμοθράκης. 

Εθνικής και περιφερειακής σημασίας: Λοιποί σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, προϊστορικά μνημεία και ευρήματα, βυζαντινά, οθωμανικά μνημεία και μοναστήρια.  

 

Αναφορές σε «ιστορικούς τόπους και παραδοσιακά σύνολα» 

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι χαρακτηρισμένοι ιστορικοί τόποι, οι κηρυγμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, τα σημαντικότερα οικιστικά σύνολα και τοπία ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας της Περιφέρειας: Παλιά πόλη της Ξάνθης, παλιά πόλη της Καβάλας, ιστορικό κέντρο της Δράμας, παραδοσιακοί οικισμοί (36 κηρυγμένοι και προστατευμένοι στο σύνολο, οι περισσότεροι στην ΠΕ Καβάλας), ιστορικοί τόποι (προσφυγικοί συνοικισμοί) στην πόλη της καβάλας, ιστορικός τόπος Ελευθερούπολης.   

 

Ιεράρχηση πόλεων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το νέο κεφάλαιο του Χωροταξικού που δίνει τις κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης και περιγράφει τη διάρθρωση και ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου. Το σχέδιο προβλέπει όσα και τα προηγούμενα, ενίσχυση της Θράκης. Η σημαντικότητα κάθε περιοχής θα αποτυπώνεται με βούλες διαφορετικών μεγεθών στους χάρτες που θα δημοσιευτούν μαζί με το τελικό ΦΕΚ. 

 

Οι προτεραιότητες για την πόλη της Καβάλας

Με βάση το νέο Χωροταξικό, η Καβάλα αποτελεί την πόλη με την τρίτη προτεραιότητα. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Η Καβάλα αναλαμβάνει ρόλο αστικού πυκνωτή παραγωγικών δραστηριοτήτων της ενδοχώρας, διαμετακομιστικού εμπορευματικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών και τουριστικού πόλου, με έμφαση στον κλασσικό θερινό τουρισμό (μαζικό / παραθεριστικό), στον αστικό και στον θαλάσσιο τουρισμό. Σε διαπεριφερειακό επίπεδο η Καβάλα αποτελεί πύλη εισόδου - εξόδου για ένα μεγάλο τμήμα της Περιφέρειας, με υποδομές που στηρίζουν τόσο το εμπόριο, όσο και την επιβατική κίνηση μέσω του αστικού λιμανιού, του αεροδρομίου και της Εγνατίας Οδού. Ως έδρα της ΠΕ Καβάλας, συνδέεται με σχέσεις λειτουργικής - διοικητικής εξάρτησης με τους υπόλοιπους Δήμους και ειδικά με τις έδρες τους. Για τη βελτίωση της διασύνδεσης της πόλης με το πρωτεύον δίκτυο μεταφορών σε ενδοπεριφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο, καθώς και με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, προβλέπεται η δημιουργία νέου οδικού άξονα Καβάλα - Δράμα – Σέρρες, η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με το υφιστάμενο δίκτυο και η δημιουργία περιφερειακής οδού της πόλης. Ο ρόλος της εξειδικεύεται μέσω των λειτουργιών που αναλαμβάνει:  

•              Διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών: Προβλέπεται η δημιουργία ευρείας λιμενικής ζώνης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στο λιμένα «Φίλιππος Β’» και η σύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Διερεύνηση δημιουργίας Εμπορευματικού Πάρκου Εφοδιαστικής (logistics).  

•              Πύλη τουρισμού και κέντρο πολύπλευρων τουριστικών δραστηριοτήτων: Συνδέσεις προς την ενδοχώρα, το υπόλοιπο παράκτιο μέτωπο και τη Θάσο, όπου αναπτύσσονται άλλες μορφές τουρισμού. Διαθέτει πολιτιστικές υποδομές και μουσεία για τα οποία προκύπτει ανάγκη ενίσχυσης και εξωστρέφειας. 

•              Διοικητικό κέντρο - Έδρα Περιφερειακής Ενότητας: Διαθέτει υπηρεσίες στο επίπεδο της ΠΕ Καβάλας, που αναβαθμίζονται, ενώ προωθείται ενίσχυση με υπηρεσίες διαπεριφερειακής εμβέλειας και διασυνοριακής συνεργασίας. Διαθέτει υποδομές δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας (Περιφερειακό Νοσοκομείο).  

•              Κέντρο ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και έρευνας: Έδρα ΤΕΙ ΑΜΘ, επαγγελματικές σχολές, ερευνητικά κέντρα. Απαιτείται ενίσχυση της διασύνδεσης με το περιφερειακό παραγωγικό σύστημα και προτείνεται η διερεύνηση δημιουργίας Τεχνολογικού Πάρκου σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή ΔΠΘ και το ΤΕΙ ΑΜΘ.  

•              Αστικός πυκνωτής δραστηριοτήτων τριτογενούς τομέα: Ενισχύονται υποδομές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.  

•              Κέντρο αλιευτικής δραστηριότητας: Προωθείται η βελτίωση των υποδομών της ιχθυόσκαλας Καβάλας και η διασύνδεση με την έρευνα (ΙΝΑΛΕ).  

•              Κέντρο μεταποίησης με έμφαση σε επιχειρήσεις και υποδομές εφοδιαστικής διαχείρισης, έρευνας και καινοτομίας».

 

Οι προτεραιότητες για τις άλλες πόλεις του νομού 

Για τους «Δευτερεύοντες Περιφερειακούς Πόλους» του νομού Καβάλας αναφέρονται: 

•              Η Ελευθερούπολη αναλαμβάνει ρόλο κέντρου ανάπτυξης τουρισμού, ανάπτυξης της γεωθερμίας (ιαματικός τουρισμός), οικοανάπτυξης, εναλλακτικού, ορεινού και πολιτιστικού τουρισμού, καθώς και διαχείρισης του ορεινού χώρου (εξόρυξη). 

•              Η Χρυσούπολη αναλαμβάνει ρόλο κέντρου αναπτυξιακής ενότητας έντονης γεωργικής ανάπτυξης, οικοανάπτυξης και διαχείρισης του ορεινού χώρου (εξόρυξη μαρμάρου). Εκτός από κέντρο του ευρύτερου γεωργικού χώρου, καρπώνεται και οφέλη από την παρουσία του αεροδρομίου και του λιμένα της Κεραμωτής. 

•              Η Θάσος (Λιμένας), αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο όλου του νησιού με ρόλο κέντρου ανάπτυξης τουρισμού, οικοανάπτυξης και διαχείρισης του ορεινού χώρου (εξόρυξη μαρμάρου).  

 

Ειδικά για τη Θάσο, το νέο Χωροταξικό αναφέρει: 

Ενισχύεται ο τουρισμός, με τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του νησιού ως τοπικής ταυτότητας και τουριστικού πόρου. Προωθείται:  

•              Αναβάθμιση του παράκτιου οικιστικού τοπίου σε υποβαθμισμένα σημεία. 

•              Καθορισμός από τον υποκείμενο σχεδιασμό συγκεκριμένων ζωνών τουριστικής ανάπτυξης στην παράκτια ζώνη για τον έλεγχο της διάχυσης της δόμησης.  

•              Διαφύλαξη της αγροτικής ενδοχώρας με καθορισμό περιορισμών και ελέγχου της δόμησης. 

•              Αποτροπή δημιουργίας συνεχών δομημένων μετώπων κατά μήκος των οδικών αξόνων και των θαλάσσιων μετώπων και αποτροπή διάνοιξης νέων οδικών αξόνων, ειδικά σε περιοχές με έντονο φυσικό ανάγλυφο κατά μήκος της ακτογραμμής. 

•              Οι οικιστικές επεκτάσεις τεκμηριώνονται από την πληθυσμιακή δυναμική, ώστε να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η συνέχεια της αγροτικής γης και η ακεραιότητα των φυσικών οικοτόπων.  

•              Δημιουργία δικτύου πολιτιστικών και φυσικών πόρων σε σύνδεση με το «Τόξο υγροβιοτόπων και αρχαιολογικών χώρων».  

•              Διαφύλαξη και ανάδειξη του χαρακτήρα του ορεινού χώρου και ιδιαίτερα των παραδοσιακών οικισμών και του ορεινού τοπίου. Πρόβλεψη από τον υποκείμενο σχεδιασμό περιοχών προστασίας της γεωργικής γης και ενίσχυση των τοπικών καλλιεργειών στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, με ανάδειξη του παραδοσιακού τους χαρακτήρα και με περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Προστασία των ορεινών παραδοσιακών οικισμών με πρόβλεψη περιμετρικής ζώνης για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου.  

•              Δημιουργία συνθηκών βιώσιμης εξόρυξης μαρμάρου με καθορισμό ζωνών ανάπτυξης της δραστηριότητας, με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ τουριστικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Προώθηση πιλοτικών εφαρμογών αποκατάστασης και εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών στις διαδικασίες εξόρυξης.  

Σε άλλο σημείο αναφέρεται επίσης: «Εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας τελωνείου στη Σαμοθράκη στο πλαίσιο διασυνοριακής σύνδεσης με Ίμβρο - Λήμνο – Θάσο».

 

ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ

Το νέο Χωροταξικό αναφέρει ότι προωθούνται τα εξής οδικά έργα: 

•              Ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού: Αρδάνιο - Καστανιές - Ορμένιο. 

•              Υλοποίηση νέου οδικού άξονα Καβάλα - Δράμα - Σέρρες (Ε61).  

•              Ολοκλήρωση κάθετου άξονα Εγνατίας Οδού: Κομοτηνή - Νυμφαία - ελληνοβουλγαρικά σύνορα.  

•              Υλοποίηση του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού: Ξάνθη - Εχίνος - ελληνοβουλγαρικά σύνορα.  

•              Βελτίωση κάθετου άξονα Εγνατίας Οδού: Δράμα - Κάτω Νευροκόπι - Εξοχή - ελληνοβουλγαρικά σύνορα.  

Το πρωτεύον περιφερειακό οδικό δίκτυο περιλαμβάνει: 

•              Παλαιά εθνική οδός (Θεσσαλονίκη) - Καβάλα - Ξάνθη - Πόρτο Λάγος - Κομοτηνή - Σάπες - Αλεξανδρούπολη - Φέρες (Ε.Ο. 2), 

•              Παλαιά εθνική οδός Ξάνθης - Κομοτηνής μέσω Ιάσμου, 

•              Παλαιά εθνική οδός Δράμα - Παρανέστι - Σταυρούπολη - Ξάνθη (Ε.Ο. 14), 

•              Πέρνη - αεροδρόμιο Καβάλας - Κεραμωτή  

•              Αναβαθμισμένος άξονας Δράμα - Αμφίπολη  

•              Μεθοριακός σταθμός Κυπρίνου - Μεθοριακός σταθμός Καστανιών. 

Για το πρωτεύον περιφερειακό οδικό δίκτυο προωθείται: 

•              Δημιουργία περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης. Σύνδεση Εγνατίας Οδού με αεροδρόμιο και λιμάνι και ολοκλήρωση της κατασκευής του δυτικού τμήματος.  

•              Βελτίωση της σύνδεσης με το αεροδρόμιο της Καβάλας και το λιμάνι της Κεραμωτής με αναβάθμιση του άξονα Πέρνης - αεροδρομίου - Κεραμωτής.  

•              Δημιουργία περιαστικού δακτυλίου Καβάλας.  

•              Δημιουργία ανατολικής παράκαμψης Ξάνθης.  

•              Σύνδεση της Εγνατίας οδού με τις ΒΙΠΕ Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Ορεστιάδας και το ΒΙΟΠΑ Σαπών.  

•              Κατασκευή νέας οδικής γέφυρας και μεθοριακού σταθμού στο τελωνείο των Κήπων, αναβάθμιση μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας καθώς και άλλων σημείων εισόδου - εξόδου της Περιφέρειας και της χώρας. 

•              Βελτίωση άξονα Δράμα - Αμφίπολη. 

•              Βελτίωση και αναβάθμιση οδικής ασφάλειας υφιστάμενου άξονα Δράμας - Καβάλας και Βελτίωση της παλαιάς εθνικής οδού Δράμα - Παρανέστι - Σταυρούπολη - Ξάνθη (Ε.Ο. 14),  

•              Βελτίωση της παλαιάς εθνικής οδού (Ε.Ο. 2) στο τμήμα Κομοτηνή - Πόρτο Λάγος. 

 

Σιδηροδρομικό δίκτυο   

Για το σιδηροδρομικό δίκτυο αναφέρονται στοιχεία ήδη γνωστά όπως το ότι προωθείται η αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση στην γραμμή Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου, που χαρακτηρίζεται ως υψηλής προτεραιότητας, και της παλιάς γραμμής Αλεξανδρούπολης – Θεσσαλονίκης, η σύνδεση της Καβάλας (λιμένας «Φίλιππος Β’») με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο (τμήμα Καβάλα - Νέα Καρβάλη - Τοξότες Ξάνθης) και ξεχωριστά «η δρομολόγηση της διαδικασίας δημιουργίας νέας σύνδεσης υψηλής ταχύτητας: Θεσσαλονίκη - Αμφίπολη / Ν. Ζίχνη - Καβάλα - Τοξότες (Αλεξανδρούπολη)». 

Επίσης, το Χωροταξικό προβλέπει την ανάπτυξη προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης «μεταξύ των πόλεων της Περιφέρειας, κατά προτεραιότητα μεταξύ Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης» αλλά και «συνδέσεις του σιδηροδρομικού δικτύου με τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας».

Επίσης αναφέρεται ως «διερεύνηση σκοπιμότητας / βιωσιμότητας» η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Καβάλας - Δράμας

 

Θαλάσσιες Μεταφορές   

Το Χωροταξικό προβλέπει δύο μεγάλους λιμενικούς πόλους, σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, με ανάπτυξη των υποδομών και διασύνδεση των λιμανιών με τα υπόλοιπα δίκτυα μεταφορών. Και τα δύο λιμάνια λαμβάνουν θα έχουν «διεθνή προσανατολισμό ως διεθνή διαμετακομιστικά - εμπορευματικά κέντρα, κέντρα συνδυασμένων μεταφορών και διεθνείς πύλες για τον τουρισμό, με λειτουργίες εμπορευματικού και επιβατικού λιμένα, κρουαζιέρας, ιχθυόσκαλας - αλιευτικού καταφύγιου, μαρίνας σκαφών αναψυχής και έδρας ναυταθλητικών δραστηριοτήτων». 

 

Τι προβλέπεται για τα λιμάνια της Καβάλας: 

 

Εμπορευματικός Λιμένας Καβάλας - Λιμένας / Πύλη Διεθνούς Εμβέλειας«Προκειμένου να αναλάβει ρόλο διαμετακομιστικού κέντρου, απαιτείται η ολοκλήρωση των υποδομών του λιμένα και η διασύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το αεροδρόμιο. Κρίνεται σκόπιμη η εξασφάλιση της μελλοντικής χωρητικότητας του λιμένα και ικανής χερσαίας ζώνης για την ανάπτυξη σχετικών λειτουργιών –βιομηχανικών, επιχειρηματικών, logistics με προοπτική οργάνωσης Εμπορευματικού Πάρκου Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας). Προωθείται κατά προτεραιότητα η ανάπτυξη του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Νέας Καρβάλης και η υλοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο στην περιοχή των Τοξοτών. Αποτρέπεται η δημιουργία νέων πλωτών αγκυροβολίων στη θαλάσσια περιοχή της Βάσσοβας καθώς η εκφόρτωση πετρελαιοειδών πραγματοποιείται με ασφαλή τρόπο στον ‘Φίλιππο Β΄’». 

 

Επιβατικός Λιμένας Καβάλας - Λιμένας / Πύλη Διεθνούς Εμβέλειας. «Προωθείται η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, μαζί με πρόσθετες εγκαταστάσεις (εμπορίου και αναψυχής). Κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής, με δεδομένη την υφιστάμενη ζήτηση σε θαλάσσιο τουρισμό μικρών σκαφών, ενδεχομένως στη θέση της υφιστάμενης ιχθυόσκαλας. Προωθείται η συντονισμένη ανάπλαση του υπόλοιπου αστικού παραλιακού μετώπου και η οργάνωση των χρήσεων με γενικό προσανατολισμό τη δημιουργία Κοινόχρηστων Χώρων - Χώρων Πρασίνου και Αθλητικών Εγκαταστάσεων».

 

Λοιποί λιμένες περιφερειακής και τοπικής σημασίας. «Προωθούνται επεμβάσεις τόσο στις λιμενικές εγκαταστάσεις των λιμένων Θάσου όσο και σε λιμένες που συνδέονται με αυτούς, όπως της Κεραμωτής. Διερευνάται η δυνατότητα δημιουργίας διασυνοριακής θαλάσσιας εισόδου (τελωνείο) στη Σαμοθράκη. Προβλέπονται επεμβάσεις αναβάθμισης, στους λοιπούς μικτούς λιμένες τοπικής σημασίας (όπως το λιμάνι του Πρίνου και το λιμάνι Ελευθερών-Περάμου) και δράσεις βελτίωσης υποδομών στα μικρά λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια της Περιφέρειας. Προωθείται η κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

 

Αεροπορικές Μεταφορές 

Τα αεροδρόμια Χρυσούπολης και Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίζονται «Κύριοι Διεθνείς Αερολιμένες» και προωθούνται κατά προτεραιότητα οι συνδέσεις με το σιδηροδρομικό δίκτυο και, κατ’ επέκταση, με τα λιμάνια των δύο πόλεων. Αναφέρεται επίσης: «για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης προωθείται η βελτίωση της συνδετήριας οδού και του ανισόπεδου κόμβου με την Εγνατία Οδό και η σύνδεση με την Καβάλα και την Ξάνθη μέσω κατάλληλων ανταποκρίσεων με τα ΜΜΜ. Διερευνάται η δυνατότητας ανάπτυξης εμπορευματικών αερομεταφορών (cargo) στους δύο αερολιμένες, για τη μεταφορά ευαίσθητων προϊόντων». 

Σημειώνεται ότι το Χωροταξικό αναφέρεται και σε ελικοδρόμια, σε απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές. 

 

Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

«Προωθείται η ολοκλήρωση του συνόλου των έργων ανάπτυξης του βασικού συστήματος των 400kV για την εξασφάλιση ικανοποιητικών επιπέδων τάσης, ακόμη και σε περιπτώσεις διαταραχών και τη βελτίωση της ικανότητας υποδοχής - μεταφοράς της παραγόμενης ισχύος από τις μονάδες ΑΠΕ. Ολοκληρώνονται τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης του δικτύου υψηλής τάσης, με σημαντικότερα τα προγραμματισμένα έργα στις περιοχές Καβάλας και Έβρου.

 

Αγωγοί αερίου

«Ολοκληρώνεται η κατασκευή των μεγάλων αγωγών, που προωθείται στο επίπεδο διακρατικών συμφωνιών: Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας - Ο κάθετος Διασυνδετήριος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύει το φυσικό αέριο από τον ΤΑΡ στο δίκτυο της Βουλγαρίας - Ο IGI, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας».

 

Υπόγεια αποθήκη αερίου στην Καβάλα 

«Ως προς την ανάπτυξη κομβικών σημείων εισόδου του φυσικού αερίου στο δίκτυο των αγωγών, προτείνεται η κατασκευή δύο σταθμών αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενός υπεράκτιου στην Αλεξανδρούπολη και ενός στην περιοχή της Καβάλας (δύο εναλλακτικές προτάσεις, η πρώτη στην περιοχή του νέου λιμένα και η δεύτερη στο, προς εξάντληση, υπόγειο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου) (...) απαιτείται η επανεξέταση και των δύο εναλλακτικών προτάσεων για την περιοχή της Καβάλας, προκειμένου η τελική επιλογή να συνεπάγεται τις λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την περιοχή και να συνυπολογίζει τα σωρευτικά χαρακτηριστικά της εκτιμώμενης επιβάρυνσης. Επίσης προωθείται και η εκμετάλλευση της υπόγειας αποθήκης αερίου Νότιας Καβάλας».

 

Μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα 

«Με την προγραμματιζόμενη κατασκευή φράγματος και ΥΗΣ στη θέση Τέμενος ολοκληρώνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ στον ποταμό Νέστο. Προωθείται η υλοποίηση του τρίτου και τελευταίου έργου του Συγκροτήματος Νέστου, που αναρρυθμίζει τις εκροές του ΥΗΣ Πλατανόβρυσης, τροφοδοτώντας τα αρδευτικά δίκτυα της κατάντη περιοχής». 

 

Δίκτυα ύδρευσης 

«προωθούνται έργα για τη βελτίωση των δικτύων ύδρευσης (επέκταση και αντικατάσταση) των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας ή τουλάχιστον τμημάτων αυτών, κατά προτεραιότητα στην Καβάλα και τη Δράμα και δευτερευόντως στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις. Διερευνάται η ανεύρεση νέων υδάτινων πόρων, για την ενίσχυση των δικτύων. Εξετάζεται η αντικατάσταση τμημάτων των δικτύων ύδρευσης σε μικρότερους οικισμούς».

 

Άρδευση

«Σε μακροπρόθεσμη βάση εξετάζεται η σκοπιμότητα δημιουργίας δικτύου μεταφοράς ύδατος από τον ποταμό Νέστο προς τις πεδινές περιοχές της Ξάνθης. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα προβλέπονται επιμέρους έργα βελτίωσης της μεταφοράς και διανομής των υδάτων στις πεδινές περιοχές της Ξάνθης, καθώς και η ενίσχυση της άρδευσης στις πεδινές περιοχές της Δράμας. Προωθείται κατά προτεραιότητα η υλοποίηση - βελτίωση αρδευτικών δικτύων και έργων στις περιοχές Φωτολίβου, Αδριανής, Μυλοποτάμου και Ποταμών της ΠΕ Δράμας, καθώς και στη δυτική πεδιάδα του ποταμού Νέστου. Σε επιμέρους περιοχές προβλέπονται φράγματα για τη βελτίωση των συνθηκών διαχείρισης των υδάτων προς άρδευση. Προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση όλων των τεχνικών έργων ταμίευσης υδάτων, ενώ και η κατασκευή των αρδευτικών δικτύων προωθείται σε περιοχές όπου υπάρχουν ή προβλέπεται να κατασκευαστούν ταμιευτήρες για την αξιοποίηση των συλλεγόμενων υδάτων. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη τόσο η οικολογική παροχή για τους ποταμούς όσο και οι σωρευτικές επιπτώσεις στα φαινόμενα διάβρωσης». 

 

Αντιπλημμυρική προστασία

«Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες, πρώτη προτεραιότητα παραμένουν οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας: οι χαμηλές ζώνες της Ν. Περάμου, ο κάμπος των Τεναγών Φιλίππων, η λεκάνη του ρέματος Μαρμαρά, η χαμηλή ζώνη της λεκάνης του ποταμού Αγγίτη και της κλειστής λεκάνης Οχυρού, οι χαμηλές ζώνες ποταμών Νέστου (...) Κρίσιμο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελεί και η προστασία των λεκανών κατάκλισης στην περιοχή των καταβοθρών (Οχυρού) του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, αλλά και αντίστοιχα έργα στους κάμπους Ελευθερούπολης και Χρυσούπολης». 

 

Διάβρωση ακτών

«Διερευνάται η αναγκαιότητα παρεμβάσεων αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών της Θάσου, των ακτών Καλαμίτσας και Περιγιαλίου (Καβάλα), της ευρύτερης παραλιακής ζώνης νοτίως της πεδιάδας Νέστου και, εφόσον τεκμηριωθεί η σκοπιμότητα, προωθούνται τα ανάλογα έργα». 

 

Υδατοκαλλιέργειες

«δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της οστρακοκαλλιέργειας (σε συνέχεια της υφιστάμενης δραστηριότητας) εμφανίζουν τμήματα των περιοχών «Στρυμωνικός Κόλπος Σερρών-Καβάλας» (στην ακτογραμμή του Παγγαίου), «Ηραλείτσα-Νέα Πέραμος Καβάλας» (στις βραχώδεις ακτές γύρω από τη Νέα Πέραμο, εξωτερικά του κόλπου), «Αγίασμα-Κεραμωτή Καβάλας - Εράσμιο Ξάνθη» (στις παράκτιες ζώνες των λιμνοθαλασσών της Κεραμωτής) και «Βιστωνικός Κόλπος Ξάνθης Ροδόπης» (στην ακτογραμμή του Βιστωνικού κόλπου). Προωθείται για τις περιοχές αυτές ο καθορισμός Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην κατεύθυνση κοινών εγκαταστάσεων υποστηρικτικών δομών και συσκευασίας σε βέλτιστο χώρο για τις εκμεταλλεύσεις και τις λοιπές χρήσεις του παράκτιου χώρου. Δυνατότητα ανάπτυξης ιχθυοκαλλιέργειας έχει μόνο η περιοχή «Μαρώνεια Ροδόπης-Έβρου» λόγω των φυσικογεωγραφικών χαρακτηριστικών που διαθέτει». 

 

Θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις

«προωθείται η αναζήτηση ζωνών ανάπτυξης των θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων σε άμεση σχέση με τα γεωθερμικά πεδία για τη διευκόλυνση και οργάνωση της δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψη υφιστάμενες δραστηριότητες (...) αναζητούνται κατά προτεραιότητα δραστηριότητες συναφείς με τη γεωργική δραστηριότητα. Προωθείται, επίσης, η ένταξη των θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων στα πλαίσια της πολυκαλλιέργειας. Περιοχές αναζήτησης για ζώνες ανάπτυξης των θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων είναι τα γεωθερμικά πεδία: Ερατεινού (Νέστος), Ακροπόταμου (Παγγαίο), Ν. Κεσσάνης, Ν. Ερασμίου, Λίμνης Μητρικού, Σαπών – Κρωβύλης και Αριστηνού». 

 

Λατομική δραστηριότητα

Προωθείται ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της εξόρυξης μαρμάρου, με βάση σχέδιο συνολικής διαχείρισης της δραστηριότητας στην Περιφέρεια. Το σχέδιο αυτό λαμβάνει υπόψη τις λοιπές χρήσεις, το τοπίο και το περιβάλλον και αντιμετωπίζει τις συνεργιστικές συνέπειες από το σύνολο της δραστηριότητας, με πρόνοια ώστε η δυνατότητα δημιουργίας νέων λατομείων να παρέχεται βάσει της συνολικής χωρητικότητας του τοπίου και σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των ανενεργών θέσεων. Στο σχέδιο αυτό είναι δυνατόν να ενσωματωθούν και οι εξορυκτικές δραστηριότητες που αφορούν τα αδρανή υλικά εντός «λατομικών περιοχών». 

Η κατά τόπους οργάνωση της δραστηριότητας προωθείται σε οργανωμένες ζώνες εξόρυξης μαρμάρου, με στόχο την ορθολογικότερη ανάπτυξή της, τη διαχείριση των αποβλήτων της και την αποκατάσταση του τοπίου. Η αναζήτηση τέτοιων ζωνών αφορά περιοχές με έντονη δραστηριότητα εξόρυξης μαρμάρων (δηλαδή στις χωρικές ενότητες εξορυκτικής δραστηριότητας Φαλακρού, Λεκάνης, Θάσου και Παγγαίου). Από τον υποκείμενο σχεδιασμό θεσπίζονται συγκεκριμένοι χωρικοί περιορισμοί σε σχέση με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου. Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Θάσου και του Φαλακρού όπου εντοπίζεται σύγκρουση χρήσεων με τις τουριστικές δραστηριότητες και σημαντική επιβάρυνση του τοπίου προτείνεται ο καθορισμός ζωνών εξόρυξης. Οι νέες χωροθετήσεις λατομείων περιορίζονται εντός αυτών των ζωνών. Στις ίδιες ζώνες, αναζητούνται εργαλεία (ΠΟΑΠΔ ή άλλος μηχανισμός) με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση της δραστηριότητας, ιδίως μέσω της κατάρτισης και εφαρμογής τοπικών σχεδίων που θα ρυθμίζουν συνολικά τη λειτουργία των ενεργών λατομείων και, παράλληλα, την αποκατάσταση των ανενεργών. 

 

Μεταλλευτική δραστηριότητα

Βασικό κριτήριο για τη χωροθέτηση νέων περιοχών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων συνιστά η συμβολή τους στο ισοζύγιο μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και ανάπτυξης. Προτεραιότητα έχουν οι δραστηριότητες που έχουν μεγαλύτερη σημασία για το κατά περίπτωση τοπικό παραγωγικό σύστημα. Η εξόρυξη αποτελεί δραστηριότητα που αφορά στην ευρύτερη –και όχι μόνο την άμεση– περιοχή του κάθε έργου και δεν αντιμετωπίζεται ως μια μεμονωμένη δραστηριότητα. Η χωροθέτηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων πρέπει να διασφαλίζει τη δυνατότητα διενέργειας εξορυκτικών εργασιών και μεταφοράς των προϊόντων τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι η θέση τους στον χώρο δεν μπορεί να μεταβληθεί, μαζί με τους δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους, τις παραχωρήσεις μεταλλείων και τις θέσεις βιομηχανικών ορυκτών. (...) οι δραστηριότητες που θέτουν συνολικότερα ζητήματα ως προς την αναπτυξιακή φυσιογνωμία περιοχών και δημιουργούν ζήτημα ευρύτερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει να αποκλείονται. Κατά την έγκριση ή αναθεώρηση του υποκείμενου χωρικού σχεδιασμού ως εργαλείου επίλυσης των συγκρούσεων χρήσεων γης θα πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης των κοιτασμάτων ορυκτών πρώτων υλών, σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια».

 

Εξόρυξη υδρογονανθράκων

«Για την περαιτέρω ανάπτυξη της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των γεωτρήσεων στην υφιστάμενη περιοχή εκμετάλλευσης στον κόλπο της Καβάλας, υπό την προϋπόθεση κατάρτισης Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ) για το σύνολο των υφιστάμενων και των προγραμματισμένων εγκαταστάσεων (πλωτών και χερσαίων)  (...) εξετάζεται η κατάρτιση ενός θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου για την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας, λόγω των αυξανόμενων πολλαπλών χρήσεων». 

 

Βιοτεχνίες – ΒΙΠΕ 

«Περιοχή κατά μήκος του άξονα της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας – Ξάνθης. Διατηρούνται, εξυγιαίνονται περιβαλλοντικά και αναβαθμίζονται λειτουργικά οι δυναμικές συγκεντρώσεις μεταποιητικών δραστηριοτήτων, προωθείται η εγκατάστασης αγροτοβιομηχανικών μονάδων και ο έλεγχος της εκτός σχεδίου ανάπτυξης (...) Στην περιοχή της Ξάνθης προωθείται η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ και το ΤΕΙ ΑΜΘ.  

Η ΒΙΠΕ Καβάλας εντάσσεται σε καθεστώς ΕΠ Τύπου Α με στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικών υποδομών και την προσέλκυση μονάδων μεταποίησης, συσκευασίας και τυποποίησης αγροτικών καθώς και επιχειρήσεων και υποδομών εφοδιαστικής διαχείρισης. Επιθυμητή είναι και η εγκατάσταση επιχειρήσεων έρευνας, καινοτομίας και προβολής επιχειρήσεων. Στην περίπτωση της έντονα οχλούσας συγκέντρωσης εκατέρωθεν του οικισμού της Νέας Καρβάλης στην περιοχή ανατολικά του νέου εμπορευματικού λιμένα Καβάλας, μείζονα προτεραιότητα αποτελεί η κατάρτιση ΣΑΤΑΜΕ και η περιβαλλοντική εξυγίανση. Η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής (με την ένταξή της για παράδειγμα σε καθεστώς Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης περιλαμβανομένου και του ΒΙΟΠΑ Καβάλας) θα εξαρτηθεί από τον προσδιορισμό των αναγκών επέκτασης της χερσαίας ζώνης του λιμένα. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η δημιουργία ζώνης (ΠΟΑΠΔ) σχετικών λειτουργιών. Στην περιοχή κατά μήκος του οδικού άξονα της ανατολικής εισόδου της Ξάνθης από την Εγνατία, αποτρέπεται άμεσα η περαιτέρω διάχυση, με κατάργηση των παρεκκλίσεων, και ρυθμίζεται η κυκλοφορία. Ανάλογη πολιτική συστήνεται και για την περιοχή της παλαιάς εθνικής οδού στο ύψος της Χρυσούπολης. Ειδικά για την εγκατάσταση νέων μονάδων μεταποίησης, συσκευασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, εξετάζεται η δημιουργία ΠΟΑΠΔ. 

Περιοχή κατά μήκος του άξονα Καβάλας - Δράμας – Προσοτσάνης. Διατηρούνται, εξυγιαίνονται περιβαλλοντικά και αναβαθμίζονται λειτουργικά οι κατά τόπους συγκεντρώσεις μονάδων, η ρύθμιση της κυκλοφορίας και ο αυστηρός έλεγχος της περαιτέρω εκτός σχεδίου και αξονικής ανάπτυξης. Ειδικότερα:  

•              Στην περιοχή του Αμυγδαλεώνα εξετάζεται η ένταξη της περιοχής σε καθεστώς Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης (ΕΠΕ) με στόχο τη λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων και την εξασφάλιση ικανοποιητικών πολεοδομικών συνθηκών εγκατάστασης νέων για τη διοχέτευση της μέλλουσας ζήτησης, την κατασκευή έργων περιβαλλοντικής υποδομής και τη ρύθμισης της κυκλοφορίας. 

 

Περιοχές ανάπτυξης τουρισμού  

Το νέο Χωροταξικό δίνει και στις 5 πρωτεύουσες νομών την κατεύθυνση της ανάπτυξης ανάπτυξη αστικού τουρισμού (city break) με αναπλάσεις κλπ, συνεδριακό τουρισμό σε σχέση με τα τμήματα ΑΕΙ - ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα και ιατρικό τουρισμό (μόνο Αλεξανδρούπολη) ενώ προσθέτει: «Τα παραθαλάσσια αστικά κέντρα, η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα, με τις περιαστικές παραλιακές ζώνες τους, ορίζονται ως πύλες του τουρισμού και βασικοί χωρικοί υποδοχείς της τουριστικής ανάπτυξης. Τα μεγάλα αστικά κέντρα της ενδοχώρας, η Δράμα, η Ξάνθη και η Κομοτηνή, ορίζονται ως πύλες προς τον ορεινό χώρο και τις δραστηριότητες τουρισμού φύσης και υπαίθρου που προωθούνται σε αυτές τις περιοχές».

 

Αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές   

«Περιοχή δυτικά της Καβάλας. Η περιοχή είναι κορεσμένη και διαθέτει πολύ περιορισμένα περιθώρια νέων αναπτύξεων. Προτεραιότητα αποτελεί η εξυγίανση και συνολική αναβάθμιση της περιοχής, γεγονός που απαιτεί (α) την παροχή κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών μονάδων με παράλληλη αναβάθμιση σε τύπους και κατηγορίες καταλυμάτων, (β) αναπλάσεις των παραλιακών μετώπων όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, (γ) προστασία του τοπίου και των φυσικών σχηματισμών από περαιτέρω δόμηση.  

Ειδικότερα: Προωθείται η βελτίωση των υποδομών του λιμένα Νέας Ηρακλείτσας για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής. Προωθείται η ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία του τοπίου στις χερσονήσους «Βρασίδας» και Νέας Ηρακλείτσας. Στην παράκτια περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Νέας Περάμου, λαμβάνεται μέριμνα για τη διαφύλαξη του μοναδικού φυσικού σχηματισμού των αμμόλοφων από τις παράκτιες κατασκευές και επανεξετάζεται ο υποκείμενος σχεδιασμός προς την κατεύθυνση αυτή».

 

Αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές 

Σε αυτές περιλαμβάνεται η υπόλοιπη ακτογραμμή πλην των περιοχών της προηγούμενης κατηγορίας και των παράκτιων περιοχών των δύο Εθνικών Πάρκων. Αναγνωρίζονται τέσσερις επιμέρους περιοχές εκ των οποίων μία στο νομό Καβάλας: 

«Παράκτια ζώνη από τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Περάμου έως τις εκβολές του Στρυμόνα. Αποτελεί περιοχή ανάπτυξης τουρισμού και παραθεριστικής κατοικίας. Λόγω της μορφολογίας του εδάφους ευνοούνται στο δυτικό άκρο οι περιοχές Παραλία Κάριανης και Παραλία Οφρυνίου, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως χωρική ενότητα τουρισμού - παραθερισμού. Δυνατότητες ανάπτυξης έχει επίσης η περιοχή Παραλίας Μυρτόφυτου έως τα Λουτρά Ελευθερών. Προωθείται η ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού - παραθερισμού σε σχέση με τις υφιστάμενες συγκεντρώσεις, σε διακριτούς πόλους.

 

Για την προστασία του τοπίου, στις θέσεις όπου η παλαιά Εθνική Οδός στους πρόποδες του Συμβόλου Όρους αναπτύσσεται σε απόσταση μικρότερη των 200μ. από τον αιγιαλό, δίδεται η κατεύθυνση για περιορισμό της δόμησης στις περιοχές νότια της παλαιάς Ε.Ο. Στις περιοχές Παραλία Κάριανης και Παραλία Οφρυνίου, οργανώνεται και εξυγιαίνεται ο οικιστικός ιστός και περιορίζεται η διάσπαρτη δόμηση Β’ κατοικίας».

  

Η περίπτωση της Θάσου 

«Δίδεται η κατεύθυνση καθορισμού, από τον υποκείμενο σχεδιασμό, συγκεκριμένων ζωνών τουριστικής ανάπτυξης στην παράκτια ζώνη, με κριτήρια την υφιστάμενη ανάπτυξη οικιστικών συγκεντρώσεων, τη γεωργική γη, την ύπαρξη και επάρκεια υποδομών και τα χαρακτηριστικά του φυσικού ανάγλυφου καθώς και ζωνών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου στις οποίες θα περιορίζεται η δόμηση. Αποτρέπεται η δημιουργία συνεχών δομημένων μετώπων κατά μήκος τόσο των υφιστάμενων οδικών αξόνων όσο και των θαλάσσιων μετώπων καθώς και η διάνοιξη νέων οδικών αξόνων, ειδικά σε περιοχές με έντονο φυσικό ανάγλυφο κατά μήκος της ακτογραμμής. Αναβαθμίζονται υποβαθμισμένες περιοχές της παράκτιας ζώνης μέσω (α) της παροχής κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών μονάδων, (β) ανάπλασης των παραλιακών μετώπων, (γ) προστασίας του τοπίου. Για το υπόλοιπο τμήμα του νησιού προωθείται η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος με δράσεις που σχετίζονται με τουρισμό φύσης και πολιτισμού, βασισμένης στα τοπικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα και στην ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων. Για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ τουριστικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων (λατομεία μαρμάρου) προβλέπεται ο καθορισμός ζωνών εξόρυξης»

 

Ορεινός χώρος 

Στις περιοχές που αναγνωρίζονται ως διακριτές ενότητες ανάπτυξης ειδικού - εναλλακτικού τουρισμού περιλαμβάνεται η περιοχή του Παγγαίου Όρους «με τους σημαντικούς παραδοσιακούς οικισμούς και την προνομιακή σχέση τόσο με τα αστικά κέντρα Καβάλας και Δράμας, όσο και με την παραλιακή ζώνη». Σε περιοχές όπως αυτή, το Χωροταξικό θέτει τις εξής προτεραιότητες: «δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων διαβαθμισμένων διαδρομών οι οποίες θα συνδυάζουν την ανάδειξη του μοναδικού φυσικού πλούτου και των ιδιαίτερων στοιχείων πολιτισμού της περιοχής». Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «προωθείται η δημιουργία του ‘δρόμου του καπνού» και «η ανάδειξη οικισμών ως τοπικά κέντρα ανάπτυξης, σε σχέση και με τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες των περιοχών, η ανάδειξη, σήμανση και ψηφιακή χαρτογράφηση βασικών μονοπατιών και διαδρομών όπως το ίχνος του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 που διατρέχει και διασυνδέει το σύνολο του ορεινού όγκου της Ροδόπης και αποτελεί τουριστικό πόρο μεγάλης εμβέλειας, η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ορεινών οικισμών που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με τη μετατροπή κτιρίων σε καταλύματα». 

Για το Παγγαίο και την Λεκάνη προβλέπεται ο καθορισμός ζωνών εξόρυξης για τη ρύθμιση των συγκρούσεων μεταξύ τουριστικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων.

 

Καταλύματα στον ορεινό όγκο 

Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα στον ορεινό όγκο, το Χωροταξικό προβλέπει αυτά να γίνουν «κατά προτεραιότητα εντός των υφιστάμενων οικισμών, καθώς και σε μια ζώνη πλάτους 500μ. από τα όριά τους στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται σχετικός κορεσμός. Ενθαρρύνεται η παροχή κινήτρων για την αποκατάσταση - επανάχρηση υφιστάμενων αξιόλογων κτιρίων, ιδιαίτερα στους παραδοσιακούς και εγκαταλειμμένους οικισμούς».

 

Καταλύματα εκτός σχεδίου 

Σε ό,τι αφορά στους όρους της σημειακής χωροθέτησης τουριστικών καταλυμάτων σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, δίδονται οι εξής κατευθύνσεις: 

--αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές: αύξηση της ελάχιστης απαιτούμενης επιφάνειας γηπέδου σε 20 στρέμματα και θέσπιση μέγιστης πυκνότητας 8 και 9 κλινών/στρέμμα για ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων, αντιστοίχως. Υιοθέτηση της κατεύθυνσης αυτής και στην περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος, πλην της περίπτωσης τυχόν συμπλήρωσης αυτού με ειδικές τουριστικές υποδομές εκτός αν αυτό αποκλείεται από ειδικές διατάξεις. 

--αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές: αύξηση της ελάχιστης απαιτούμενης επιφάνειας γηπέδου σε 10 στρέμματα και θέσπιση μέγιστης πυκνότητας 8, 9 και 10 κλινών/στρέμμα για ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων, αντιστοίχως. Υιοθέτηση της κατεύθυνσης αυτής και στην περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος, πλην της περίπτωσης τυχόν συμπλήρωσης αυτού με ειδικές τουριστικές υποδομές εκτός αν αυτό αποκλείεται από ειδικές διατάξεις. 

--περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού: αύξηση της ελάχιστης απαιτούμενης επιφάνειας γηπέδου σε 15 στρέμματα και θέσπιση μέγιστης πυκνότητας 8, 9 και 10 κλινών/στρέμμα για ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων, αντιστοίχως. Υιοθέτηση της κατεύθυνσης αυτής και στην περίπτωση επέκτασης υφιστάμενου καταλύματος, πλην της περίπτωσης τυχόν συμπλήρωσης αυτού με ειδικές τουριστικές υποδομές εκτός αν αυτό αποκλείεται από ειδικές διατάξεις. 

 

 

ΟΙ ΖΩΝΕΣ ΤΟΠΙΩΝ 

Η Περιφέρεια έχει χωριστεί σε Ζώνες Τοπίων «με βάση την αξία τους». 

--Στις Ζώνες Διεθνούς Αξίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Φίλιπποι και το Δέλτα του Νέστου. 

Στους Φιλίππους προωθείται η δημιουργία υποδοχέα τουριστών (μουσείου ή κέντρου πληροφόρησης) και η ανάπλαση κατά μήκος του άξονα σύνδεσης του αρχαιολογικού χώρου με το κέντρο του οικισμού Κρηνίδες. Σύνδεση με την πόλη της Καβάλας και προώθηση διαδρομών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ανάπτυξη τουριστικής σχέσης με τα λουτρά του οικισμού Ελευθερές, το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων και τον ‘δρόμο του κρασιού’ στη Δράμα. Οριοθέτηση των παρακείμενων λατομικών περιοχών και αποκατάσταση ανενεργών λατομείων». 

Για το Δέλτα Νέστου προωθείται κατά προτεραιότητα ενεργοποίηση των εργαλείων του σχεδιασμού για ενιαία προσέγγιση των ζωνών εντός και εκτός του πάρκου, τον καθορισμό ζώνες τουριστικής ανάπτυξης καθώς και μέτρων περιορισμού της δόμησης. Ενσωμάτωση περιβαλλοντικών πρακτικών στην γεωργία. Διατήρηση των ζωνών στις παρυφές των οικοτόπων όπου υφίστανται αστοχίες ως προς τη δημιουργία παραγωγικών γεωργικών εκτάσεων, και αναπτύσσεται η κτηνοτροφία. Ανάπτυξη των θερμοκηπίων σε συγκεκριμένες ζώνες και η ανάπτυξη φυτοφραχτών μεταξύ τους, για την αποφυγή δημιουργίας εκτεταμένων περιοχών με θερμοκήπια. Σύνδεση με άλλα αξιόλογα τοπία μέσω του προτεινόμενου «Τόξου υγροβιοτόπων και αρχαιολογικών χώρων».

--Στις Ζώνες Εθνικής Αξίας περιλαμβάνονται τα Στενά του Νέστου και η Θάσος. 

Για τα Στενά Νέστου προωθείται η διαχείριση των περιβαλλοντικών συγκρούσεων και προσδιορισμός των δυνατοτήτων και των ορίων για την τουριστική ανάπτυξη και η ρύθμιση της υλοτομίας με προσήμανση των προς υλοτομία δένδρων. Επίσης η σύνδεση με άλλα αξιόλογα τοπία μέσω διαδρομών. 

Η «Ζώνη Θάσου» περιλαμβάνει το σύνολο του νησιού και προβλέπει: ανάπτυξη της λατομικής δραστηριότητας σε καθορισμένες ζώνες εξόρυξης και η προστασία της κορυφογραμμής του ορεινού όγκου του Υψάριου. Ρύθμιση της λειτουργίας των ενεργών λατομείων και αποκατάσταση των ανενεργών. Προστασία του αγροτικού τοπίου και ιδίως των ελαιώνων με καθορισμό περιορισμών και ελέγχου της δόμησης. Αποτροπή δημιουργίας συνεχών δομημένων μετώπων κατά μήκος των οδικών αξόνων και των θαλάσσιων μετώπων και αποτροπή διάνοιξης νέων οδικών αξόνων, ειδικά σε περιοχές με έντονο φυσικό ανάγλυφο κατά μήκος της ακτογραμμής. Προστασία των ορεινών παραδοσιακών οικισμών με πρόβλεψη περιμετρικής ζώνης για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου. 

--Στις Ζώνες Περιφερειακής Αξίας δεν υπάρχουν σημεία του νομού Καβάλας. 

--Στην κατηγορία «ιδιαιτέρως υποβαθμισμένα» αναφέρεται η περιοχή «Εγνατία» στο νομό Καβάλας.

«Πρόκειται για το τμήμα της Εγνατίας ανατολικά της πόλης της Καβάλας που περιλαμβάνει το εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β’, τη βιομηχανία λιπασμάτων, τα λατομεία μαρμάρου και τη βιομηχανική περιοχή. Προωθείται: οριοθέτηση λατομικών περιοχών και αποκατάσταση ανενεργών λατομείων. Συνολική οργάνωση δραστηριοτήτων για την αποφυγή του κατακερματισμού του τοπίου και την περιβαλλοντική εξυγίανση της ζώνης».

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ορισμένες ενδιαφέρουσες προβλέψεις περιλαμβάνονται στο «Άρθρο 17 - Καθορισμός περιοχών για την εφαρμογή ΠΕΧΠ και ΣΟΑΠ (Περιοχές Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων και Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων). Από το άρθρο αυτό σταχυολογούμε τα κυριότερα σημεία που αφορούν στο νομό Καβάλας: 

--τίθεται γενικός στόχος η ενίσχυση του αναπτυξιακού άξονα Καβάλας - Δράμας και η οργάνωση των χρήσεων και των δραστηριοτήτων της περιοχής. Προτείνεται ο καθορισμός ΠΕΧΠ κατά μήκος της ζώνης επιρροής του άξονα, από την περιοχή του Αμυγδαλεώνα και του κόμβου της Εγνατίας Οδού μέχρι τα όρια της αστικής περιοχής της Δράμας (σιδηροδρομική γραμμή), σε ζώνη κυμαινόμενου πλάτους, που περιλαμβάνει οικισμούς και τον ενδιάμεσο εξωαστικό - περιαστικό χώρο. Για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη επιμέρους περιοχών, μπορούν να καταρτιστούν Ειδικά Χωρικά Σχέδια (ΕΧΣ) προβλέπονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις ρύθμισης της κυκλοφορίας και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

-διερεύνηση για οργάνωση Επιχειρηματικού Πάρκου στον Αμυγδαλεώνα και την ανατολική είσοδο της Καβάλας. 

-εκπόνηση Master Plan τουρισμού για τους Φιλίππους

-ανάπτυξη τουριστικής σύνδεσης με τα λουτρά του οικισμού των Ελευθερών και το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων αλλά και τον δρόμο του κρασιού στη Δράμα.  

-οργάνωση της ζώνης διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος και τις χρήσεις γης. 

-λήψη μέτρων αντιμετώπισης του φαινόμενου της καύσης των καλαμιών για τον περιορισμό της έντονης υποβάθμισης του εδάφους και της μείωσης της παραγωγής. 

-καθορισμός ΠΕΧΠ και κατάρτιση ΕΧΣ στα ανατολικά παράλια Καβάλας

- master plan του εμπορικού λιμένα, όπου πρέπει να προβλεφθεί η οργάνωση λιμενοβιομηχανικής - επιχειρηματικής ζώνης, με επέκταση της χερσαίας ζώνης του λιμένα. 

-διερεύνηση δημιουργίας και η χωροθέτηση Επιχειρηματικού / Εμπορευματικού Πάρκου Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας στη ζώνη του λιμένα ή σε όμορη περιοχή (σ.σ. ως τέτοια μπορεί να εννοηθεί και η περιοχή του ΒΙΟΠΑ)

-περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία ζώνης σχετικών λειτουργιών (βιομηχανικών, logistics, επιχειρηματικών). Διερεύνηση της ενσωμάτωσης του ΒΙΟΠΑ Καβάλας και εξέταση της δυνατότητας ένταξης (μέρους ή όλης) της περιοχής σε καθεστώς Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης

-ένταξη της ΒΙΠΕ Καβάλας σε καθεστώς ΕΠ Τύπου Α. 

-εκπόνηση ΣΑΤΑΜΕ για το σύνολο της περιοχής, σε συνάρτηση με τις υφιστάμενες και προγραμματιζόμενες δραστηριότητες.

-χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής σύνδεσης του νέου λιμένα με τους Τοξότες Ξάνθης (με πρόβλεψη και για την πιθανή μελλοντική επέκταση προς την πόλη της Καβάλας και εν συνεχεία προς Αμφίπολη - Θεσσαλονίκη) και η δημιουργία σιδηροδρομικού σταθμού Ν. Καρβάλης.  

-Δυνατότητα για κατάρτιση ΣΟΑΠ προβλέπεται μεταξύ άλλων για την πόλη της Καβάλας και τη δυτική περιαστική της περιοχή

 

«Τόξο υγροβιότοπων και αρχαιολογικών χώρων»

Στο παράρτημα του Χωροταξικού που αφορά στην Εξειδίκευση κατευθύνσεων στο «Τόξο υγροβιότοπων και αρχαιολογικών χώρων» αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Για την παραθαλάσσια έκταση: εκβολές Νέστου - όρια της Νέας Καρβάλης. Η παραθαλάσσια έκταση είναι -σε μεγάλο τμήμα της- περιοχή λιμνοθαλασσών και ελωδών εκτάσεων, χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Μικρές δυνατότητες για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων υφίστανται μόνο εντός του οικισμού της Κεραμωτής και στην περίμετρο των εσωτερικών οικισμών (Αγίασμα, Νέα Καρυά, Μοναστηράκι, Χαϊδευτό).

Χώροι οργανωμένης κατασκήνωσης επιτρέπονται στην παραθαλάσσια έκταση του κόλπου της Κεραμωτής. Τα ακριβή όρια των υπόψη ζωνών θα πρέπει καθοριστούν από την ΕΠΜ του νέου Π.Δ. Στην παραθαλάσσια ζώνη των λιμνοθαλασσών βόρεια του κόλπου της Κεραμωτής επιτρέπονται μόνο τα θαλάσσια λουτρά και η παραμονή στην ευαίσθητη λουρονησίδα των λιμνοθαλασσών από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Επίσης δεν επιτρέπονται κατασκευές (μόνιμες ή μη) εκτός από τις απολύτως απαραίτητες ήπιες κατασκευές για την ενίσχυση της σταθερότητας της λουρονησίδας. Στην περιοχή επιρροής του αερολιμένα Καβάλας δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, πλην των υδατοκαλλιεργειών στις εσωτερικές λιμνοθάλασσες». 

 

ΧΩΡΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Στις «χωρικές ενότητες έντονης γεωργικής ανάπτυξης» περιλαμβάνονται οι πεδινές περιοχές της Δράμας, του κάμπου Φιλίππων, του Κάτω Νευροκοπίου και της περιοχής των Ποταμών, των παρυφών του Παγγαίου Όρους και του κάμπου Ελευθερών, της Χρυσούπολης, της Ξάνθης, της περιοχής Κομοτηνής-Σαπών, της παραλιακής περιοχής Μεσημβρίας-Δίκκελων, της Αλεξανδρούπολης, της περιοχής κατά μήκος του ποταμού Έβρου και της ευρείας περιοχής του Βόρειου Έβρου. 

Στις «χωρικές ενότητες ανάπτυξης κτηνοτροφίας» περιλαμβάνονται περιοχές εντός των Δήμων Δράμας, Προσοτσάνης, Τοπείρου, Μύκης, Ιάσμου, Αρριανών, Σουφλίου, Διδυμότειχου και Φερών. 

Στις «χωρικές ενότητες ανάπτυξης δασοκομίας-υλοτομίας» εντάσσονται περιοχές του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ), τμήμα του Φαλακρού Όρους, το Παπίκιο Όρος στην Ανατολική Ροδόπη και οι ημιορεινές / λοφώδεις περιοχές στα όρια των ΠΕ Έβρου και Ροδόπης.

Στις «χωρικές ενότητες συνδυασμένης οικοανάπτυξης» περιλαμβάνονται ημιορεινές περιοχές και κοιλάδες κατά μήκος του άνω ρου του Νέστου, μικρότερες κοιλάδες ποταμών και ρεμάτων, περιοχές στους πρόποδες του Παγγαίου και του Φαλακρού Όρους, καθώς και σε δευτερεύοντες ορεινούς και λοφώδεις σχηματισμούς. Στο νησιωτικό χώρο περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των μη πεδινών περιοχών της Θάσου και της Σαμοθράκης. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η ορεινή περιοχή των ΠΕ Ξάνθης και Ροδόπης που χαρακτηρίζεται από τις καλλιέργειες καπνού («μπασμάς»). 

Στις «χωρικές ενότητες παράκτιας οικονάπτυξης» περιλαμβάνονται οι παράκτιες περιοχές των Εθνικών Πάρκων ΑΜΘ και Δέλτα Έβρου. 

Στις «χωρικές ενότητες τουρισμού – παραθερισμού» περιλαμβάνονται τα δύο παραθαλάσσια αστικά κέντρα, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα και οι ακτές δυτικά αυτών καθώς και όλες οι παράκτιες περιοχές της Θάσου. Για τις δύο πόλεις δίνεται η κατεύθυνση «συνδυασμός του αστικού τουρισμού με τον μαζικό τουρισμό και την παραθεριστική κατοικία» ενώ για τη Θάσο προβλέπεται η «οργάνωση των τουριστικών ζωνών σε συνδυασμό με την προστασία του τοπίου, καθώς και η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προτύπου». 

Ειδικές αναφορές γίνονται στην περιοχή της παραλίας Κάριανης και της παραλίας Οφρυνίου στις εκβολές του Στρυμόνα, ως «ιδιαίτερη περίπτωση ενότητας παραθεριστικής κατοικίας προωθείται η οργάνωση και εξυγίανση του οικιστικού ιστού και ο περιορισμός της περαιτέρω διάχυσης της δόμησης».

Στις «χωρικές ενότητες μεταποιητικής δραστηριότητας» αναγνωρίζονται 4 ενότητες: η ενότητα κατά μήκος του άξονα της παλιάς εθνικής οδού Καβάλας-Ξάνθης, η ενότητα κατά μήκος του άξονα Καβάλας-Δράμας-Προσοτσάνης, η ενότητα κατά μήκους του άξονα Ιάσμου-Κομοτηνής- Σαπών-Αλεξανδρούπολης και η ενότητα Βόρειου Έβρου. Προωθείται ενίσχυση, εξυγίανση, αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων υποδοχέων και ένταξη των άτυπων συγκεντρώσεων σε οργανωμένους υποδοχείς. 

Στις «χωρικές ενότητες εξορυκτικής δραστηριότητας» περιλαμβάνονται οι περιοχές με συγκεντρώσεις λατομείων μαρμάρου: Φαλακρό Όρος, Παγγαίο, περιοχές της Θάσου, όρη Λεκάνης, καθώς τα λατομεία σχιστόλιθων της Ελευθερούπολης. Το Χωροταξικό προβλέπει τον «καθορισμό οργανωμένων λατομικών ζωνών, με στόχο την άρση των συγκρούσεων χρήσεων γης και την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου». Για τα πετρέλαια δεν προκύπτει κάτι διαφορετικό από όσα είναι ήδη γνωστά πέραν του ότι «υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των γεωτρήσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας στην υφιστάμενη περιοχή εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον κόλπο της Καβάλας. Υπάρχει όμως μια αναφορά σε δραστηριότητες όπως τα χρυσωρυχεία: «Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες που εμφανίζονται ως μελλοντικό παραγωγικό δυναμικό υποστηρίζονται με την προϋπόθεση περιβαλλοντικά συμβατών όρων αλλά και εφόσον βρίσκονται σε συμφωνία με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής».

Στις «χωρικές ενότητες ανάπτυξης ενέργειας από ΑΠΕ» αναφέρεται ως «πρώτη και σημαντικότερη από άποψη μεγέθους και δυναμικού» η περιοχή που προβλέπει το Ειδικό Πλαίσιο ΑΠΕ στο ανατολικό τμήμα του ορεινού όγκου της Ροδόπης και στις ορεινές περιοχές της ΠΕ Έβρου. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα του Φαλακρού Όρους στην ΠΕ Δράμας.