Σε εξέλιξη βρίσκεται σε πανελλαδικό επίπεδο η έρευνα με τίτλο «Οι Πολίτες για τον Πολιτισμό_CitizenTalks» από την CulturePolis.

 

Στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 26 Οκτωβρίου, πολίτες από κάθε περιοχή απαντούν σε ερωτήσεις όπως «Τι σημαίνει για σένα πολιτισμός;», «Τι άποψη έχεις για τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου σου;»  «Τι αλλαγές θα πρότεινες;» και άλλες. 

 

Μέχρι τώρα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά όχι από την Καβάλα. Οι Καβαλιώτες έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν και να δώσουν τη δική τους οπτική για τα πολιτιστικά δρώμενα, τόσο αυτά που διοργανώνει ο Δήμος τους όσο κι αυτά που διοργανώνονται από άλλους φορείς. 

 

ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ 

 

H αστική μη κερδοσκοπική εταιρία (α.μ.κ.ε) CulturePolis σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διεξήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα πανελλαδική διαδικτυακή έρευνα για την «Πολιτιστική Στρατηγική των Ελληνικών Πόλεων» μέσω ερωτηματολογίων.

 

Η έρευνα αυτή αφορούσε στα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και προοπτικές κάθε Δήμου, τις ανάγκες του για πολιτιστική ανάπτυξη καθώς και την αυτο-αξιολόγηση της πολιτιστικής στρατηγικής του χρησιμοποιώντας το πρότυπο Agenda for Culture 21 του Ο.Η.Ε. Ειδικά για την αυτο-αξιολόγηση η έρευνα επαναλήφθηκε και το 2017 για σύγκριση αποτελεσμάτων – βλ. Σύνοψη των ευρημάτων της έρευνας 2016-7: http://bit.ly/2Qjt1WQ

 

Από την έρευνα προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα και μεταξύ άλλων και μια έλλειψη από τους Δήμους της χρήσης ερευνών για την σφυγμομέτρηση της γνώμης των πολιτών αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στους Δήμους τους.

 

Στα πλαίσια του εκδημοκρατισμού του πολιτισμού, της συμμετοχικότητας των πολιτών μέσω των νέων τεχνολογιών καθώς και της συνέχειας του ερευνητικού έργου της CulturePolis, υπό την  αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η CulturePolis ανακοινώνει την νέα πανελλήνια διαδικτυακή έρευνα “Οι Πολίτες για τον Πολιτισμό_CitizenTalks” δίνοντας το λόγο στους πολίτες, που αποτελούν την καρδιά των ελληνικών πόλεων.

 

Μέσω αυτής, η ομάδα της CulturePolis θα σκιαγραφήσει το πώς βλέπουν οι πολίτες τους Δήμους, στους οποίους κατοικούν και θα ανιχνεύσει τις πολιτιστικές τους ανάγκες. Ο θεματικός πυλώνας επικεντρώνεται στην πολιτιστική δραστηριότητα των Δήμων τους, πώς την κρίνουν οι πολίτες, ποιες πρωτοβουλίες θεωρούν οι πολίτες κατάλληλες για την περιοχή τους αλλά και ποιες ανάγκες έχουν οι ίδιοι στο χώρο του πολιτισμού και πώς εν γένει αντιλαμβάνονται τις πολιτιστικές δραστηριότητες και τον πολιτισμό στη ζωή τους.

 

Η συγκριτική ανάλυση των δεδομένων με την παλαιότερη έρευνα της CulturePolis θα επιτρέψει την καλύτερη κατανόηση του ποιές είναι οι ανάγκες των πολιτών και εάν αυτές γίνονται αντιληπτές από τους Δήμους στους οποίους κατοικούν καθώς και το πώς αντιλαμβάνονται και προσλαμβάνουν οι πολίτες τις δραστηριότητες των Δήμων.