Ερώτηση προς τους υπουργούς, Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ν. Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, με θέμα την καταβολή των δεδουλευμένων στο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί αν υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά και οι απαραίτητοι πόροι ώστε να ξεκινήσει η προετοιμασία της καταβολής των ποσών μέσα στο Μάρτιο, για να ολοκληρωθούν οι πληρωμές του προσωπικού τον Απρίλιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης, όπως έχει κατατεθεί σήμερα στο Κοινοβούλιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας, Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:           Καταβολή δεδουλευμένων στο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

Οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων όλης της χώρας επιτελούν λειτούργημα με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, απαραίτητο σε όλους τους πολίτες. Οι αμοιβές τους στην τρέχουσα περίοδο οικονομικής κρίσης έχουν υποστεί μειώσεις, όπως και οι αμοιβές όλων των εργαζομένων του Δημοσίου Τομέα.

Ειδικότερα στους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι αμοιβές

  1. των οριζοντίως περικομμένων εξαιρεσίμων Νοεμβρίου 2012, Ιουνίου 2014 και Νοεμβρίου 2014,

 

  1. των εξαιρεσίμων (Αργίες, νυχτερινά) όπως και οι υπερωρίες από τον Δεκέμβριο του 2014

Εκτός από το ιατρικό προσωπικό, το υγειονομικό προσωπικό αποτελείται επίσης από ανθρώπους της εργασίας με συγκεκριμένα όρια αντοχών που πλέον δοκιμάζονται. Εάν προσφύγουν στα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, ο πολίτης κινδυνεύει να στερηθεί των υπηρεσιών που προσφέρουν σε μια συγκυρία ιδιαίτερης δυσκολίας και πόνου για όλους.

Επειδή η χρονική καθυστέρηση των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους είναι επιπροσθέτως επιβαρυντική την στιγμή που έχουν υποστεί μειώσεις στις αμοιβές τους, και επομένως, η καταβολή των δεδουλευμένων στην ώρα τους αποκαθιστά δικαιοσύνη και σεβασμό στο λειτούργημα που αυτοί επιτελούν,

Επειδή το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τον υπολογισμό και την προετοιμασία της καταβολής ποσών (ΕΑΠ) είναι χρονοβόρα και μέσα στο Μάρτιο πρέπει να έχει δρομολογηθεί η διαδικασία ώστε  να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τον Απρίλιο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κκ. Υπουργοί

  1. Υπάρχει η πολιτική βούληση αλλά και οι πόροι για να λυθεί το παραπάνω ζήτημα που αφορά δεδουλευμένα αργιών, νυχτερινών και υπερωριών στο Νοσοκομείο Καβάλας ;
  2. Χρειάζεται για την καταβολή τους Υπουργική Απόφαση και νομοθετική ρύθμιση; Εάν χρειάζονται και οι δύο, πότε προτίθεστε να υπογράψετε την ΥΑ και να καταθέσετε τη νομοθετική ρύθμιση;

                    

                                                                                   Ο Ερωτών Βουλευτής

                                                                                 Νίκος Παναγιωτόπουλος