Ο παρολίγον διάδοχος του εκλιπόντος Γιώργου Παυλίδη στην ενδοπαραταξιακή κούρσα του 2016, αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης θα κατεβάσει τελικά συνδυασμό για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενδεχομένως και με χρίσμα από τη ΝΔ. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από πολλές συναντήσεις των σημερινών αντιπεριφερειαρχών που τα έχουν «σπάσει» με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, που εμφανιζόταν ως ένας εκ των διεκδικητών του γαλάζιου χρίσματος για την Περιφέρεια ΑΜΘ, θα συμμετάσχει τελικά στο ψηφοδέλτιο Ζαγναφέρη ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υποψήφιοι θα είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο οι αντιπεριφερειάρχες Δράμας Αργύρης Πατακάκης, Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης και Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς αλλά και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης

 

Για ορισμένους εξ αυτών πάντως, η συμμετοχή τους θα κριθεί από το αν ο συνδυασμός πάρει επίσημη στήριξη από τη ΝΔ. 

 

Οι συναντήσεις των προαναφερθέντων είχαν αρχίσει να πληθαίνουν μετά τις δημόσιες κόντρες Ζαγναφέρη-Μέτιου αλλά και Μαρκόπουλου-Μέτιου αλλά δεν ήταν από την αρχή βέβαιο ποιος θα ήταν αυτός που θα έμπαινε επικεφαλής. 

 

Οι συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο (άγνωστο αν θα κρατήσει τον τίτλο της «Περιφερειακής Αναγέννησης» του Γιώργου Παυλίδη) κατέληξαν στο πρόσωπο του Κώστα Ζαγναφέρη για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς έχει να κάνει με την μεγάλη διείσδυση που έχει στην τοπική κοινωνία από όπου προέρχεται, τόσο σε χριστιανούς όσο και σε μουσουλμάνους. Ο κυριότερος όμως λόγος επιλογής του ήταν ότι έγινε αποδεκτός από τους υπόλοιπους διεκδικητές. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Θόδωρος Μαρκόπουλος όσο και ο Δημήτρης Πέτροβιτς φέρονταν ως ενδιαφερόμενοι για τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη. 

 

Η ανακοίνωση από την πλευρά Ζαγναφέρη αναμένεται σήμερα ή αύριο κι από εκεί και μετά αναμένεται και η τελική απόφαση της ΝΔ. Στην Πειραιώς επικρατεί προβληματισμός για τον Χρήστο Μέτιο, παρά τη στενή φιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιας και τον έχουν εγκαταλείψει οι περισσότεροι συνεργάτες του.