Παρέμβαση για πολεοδομικά ζητήματα έκανε με γραπτή του ανακοίνωση ο επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη, Κωστής Σιμιτσής.

 

Ο τέως δήμαρχος Καβάλας στην ανακοίνωσή του με τίτλο «Το πολύπαθο Μάτι και η δημοτική / περιφερειακή τύφλα μας» αναφέρεται όχι μόνο σε θέματα οργάνωσης της πολεοδομίας αλλά και στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης της Καβάλας το οποίο παρουσιάζει καθυστερήσεις. 

 

Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής: 

 

«Το συμπέρασμα για την πολύνεκρη τραγωδία στον οικισμό Μάτι είναι ότι -μαζί με τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες- μεγάλο ρόλο στο μέγεθος των απωλειών είχε η αυθαίρετη δόμηση. 

 

Στον Δήμο μας, ευτυχώς, δεν υπάρχει πρόβλημα σε τέτοια ένταση. Ωστόσο η πολεοδομική οργάνωση εξασφαλίζει καλύτερη ζωή για τους πολίτες και δίνει αξία στην ακίνητη περιουσία. Ως προς αυτά τα θέματα στον Δήμο Καβάλας και στην Περιφέρεια ΑΜΘ κυριολεκτικά έχουν γίνει βήματα πίσω.

 

  • Τον Οκτώβριο του 2013 εγκρίθηκε από το κράτος το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καβάλας. Αμέσως μετά έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του υπάρχοντος Σχεδίου Πόλης Καβάλας. Η κ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της δεν έκαναν τίποτε απολύτως. Δεν θίγουν τα κακώς κείμενα, δεν τολμούν να διορθώσουν τους αναχρονισμούς του Σχεδίουπου υπάρχει από το 1980, δεν θέλουν να ασχοληθούν παρά τις συνεχείς παραινέσεις μας.

 

  • Το ΓΠΣ προβλέπει να γίνουν διάφορες ειδικές πολεοδομικές μελέτες. Ούτε μια δεν έχει αρχίσεινα εκπονείται. 

 

  • Η καθυστέρηση να τροποποιηθεί το Σχέδιο Πόλης Καβάλας θέτει σε κίνδυνο τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, πρόγραμμα που είχε διαφημίσει δεόντως η κ. Τσανάκα ως δήθεν δική της επιτυχία. Τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ δεν έρχονται στην πόλη μας και γι' αυτό φέρει ακέραια την ευθύνη η σημερινή δημοτική αρχή, που δεν είναι ικανή να υλοποιήσει ακόμη και τον δικό μας σχεδιασμό, πολύ δε περισσότερο να εκπονήσει τον δικό της σχεδιασμό.

 

  • Τον Δεκέμβριο του 2015 τελείωσε η πρώτη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος Urban. Η δεύτερη φάση στην ουσία θα χρηματοδοτούσε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Δεύτερη φάση όμως δεν υπήρξε, ο προγραμματισμός ναυάγησε επειδή η κ. Τσανάκα και οι συνεργάτες της δεν ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Το ΓΠΣ Φιλίππων αγνοείται εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

 

  • Την ίδια εποχή ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «MareNostrum» για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης του Δήμου μας, καρπός του οποίου ήταν μια μελέτη για τη νέα χάραξη του αιγιαλού από το παλιό νοσοκομείο μέχρι τα Σφαγεία. Η μελέτη δεν αξιοποιήθηκε, ο  παλιός αιγιαλός παραμένει ως έχει, η περιοχή είναι γεμάτη αυθαιρεσίες που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και οι συμπολίτες μας που κατοικούν εκεί πληρώνουν πρόστιμα χωρίς να μπορούν να αλλάξουν ούτε ένα κεραμίδι.

 

Όλα αυτά τα χρόνια επίσης η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει ανακοινώσει πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση:

  • της εκπόνησης πολεοδομικών μελετών τοπικού ή γενικού χαρακτήρα,
  • της προστασίας και της ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης,
  • των υποδομών σε νέες πολεοδομικές ενότητες, όπως είναι το Περιγιάλι,
  • της διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, 
  • της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων και των δασικών πυρκαγιών.

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μικρό και ενδεικτικό δείγμα της ραθυμίας με την οποία ενεργούν οι επικεφαλής, αντίστοιχα, σε Δήμο και σε Περιφέρεια.