Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα Τετάρτη 1 Αυγούστου ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με την ιδιότητα του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματος, της ΝΔ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, σχετικά με τον έλεγχο των ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης 

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε σήμερα η Νέα Δημοκρατία, δια του αρμοδίου Τομεάρχη Δικαιοσύνης, κ. Ν. Παναγιωτόπουλου, με αφορμή τη χθεσινή παραγγελία του κ. Κοντονή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία περιορίστηκε να ζητήσει τον έλεγχο μόνο των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

 

Στην ερώτηση, που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, επισημαίνεται ότι, δεδομένων των συνθηκών και της σοβαρότητας της υπόθεσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερους από 90 συμπολίτες μας, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν για τα πρόσωπα που είχαν σχετική αρμοδιότητα. Επίσης, τονίζεται ότι ο κ. Κοντονής θα έπρεπε να ζητήσει να αναλάβει την υπόθεση έμπειρος Εισαγγελέας Εφετών, λόγω της σοβαρότητας και της συνθετότητάς της, όπως δημόσια ζήτησε χθες και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

Καταλήγοντας, η Νέα Δημοκρατία, δια του Τομεάρχη Δικαιοσύνης, κ. Ν. Παναγιωτόπουλου, θέτει προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τα εξής δύο ερωτήματα:

 

Για ποιο λόγο περιορίστηκε η χθεσινή Παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μόνο στο θέμα των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών και δεν ζήτησε τον πλήρη έλεγχο όλων των συνθηκών και παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή τραγωδία, προκειμένου να οδηγηθούμε στους υπαίτιους;

 

Εάν συμφωνεί με την άποψη ότι, λόγω της σοβαρότητάς της, η υπόθεση αυτή πρέπει να ελεγχθεί στο ανώτερο δυνατό Εισαγγελικό επίπεδο και γιατί δεν έχει ήδη αναλάβει σχετική πρωτοβουλία;