Από του χρόνου το Φεστιβάλ "Ήλιος και Πέτρα" μεγαλώνει, γίνεται κυρίαρχος  θεσμός, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης.

 

Ο κ. Ιωσηφίδης είπε:

Σας καλέσαμε σε συνέντευξη τύπου για να σας κάνουμε κοινωνούς της πορείας του Φεστιβάλ Ακοντίσματος, του 38χρονου Διεθνούς Λαογραφικού Φεστιβάλ ΗΛΙΟΣ & ΠΕΤΡΑ, αλλά και των προβληματισμών και των προβλημάτων που βιώνουμε. Φέτος το Διεθνές Λαογραφικό Φεστιβάλ “ΗΛΙΟΣ & ΠΕΤΡΑ” που τα τελευταία χρόνια, ύστερα από τη δημιουργική συνεννόηση και την άψογη συνεργασία με το Φολκλορικό Φεστιβάλ Cosmopolis, έγινε ημέρες “ΗΛΙΟΣ & ΠΕΤΡΑ”, και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 9 μ.μ. στο θέατρο του Ακοντίσματος. Θα παρουσιασθούν οι παραδόσεις και οι χοροί όλων των χωρών που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση και είναι οι: Ρουμανία, Αργεντινή, Ρωσία, Κόστα Ρίκα, Ισπανία, Ινδία, Ιταλία. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν τα συγκροτήματα της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης και χορευτική ομάδα από το νησί της Κρήτης. Μετά το πέρας της Φεστιβαλικής παρουσίας όλα τα μέλη των Διεθνών αποστολών αλλά και ο κόσμος θα συμμετάσχουμε σ΄ένα Διεθνές πάρτι στην πλατεία του Ακοντίσματος όπου θα παίξουν όλοι οι Μουσικοί, θα χορέψουμε όλοι μαζί, θα φάμε και θα πιούμε στην υγεία των λαών μας και θα κάνουμε πράξη το σύνθημα του “ΗΛΙΟΣ και ΠΕΤΡΑ” :Λαοί μπορούμε  να ζήσουμε μαζί. Πριν 38 χρόνια ιδρύσαμε λοιπόν έναν Διεθνή θεσμό. Οι εμπειρίες μας αξεπέραστες, πρωτόγνωρες. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, 173 χώρες πέρασαν από το θέατρο του Ακοντίσματος. Υπηρετήσαμε τη Διεθνή Ειρήνη, την παράδοση και τη συνεργασία των λαών τη γης. Σήμερα πια τα τέτοιου είδους Φεστιβάλ και τα χορευτικά συγκροτήματα, έχασαν, κατά τη γνώμη μας, αυτήν την  τότε πρωτοτυπία και ελκυστικότητά τους. Δεν είναι πια οι χώρες άγνωστες. Οι νέες τεχνολογίες, η παγκοσμιοποίηση, το προσφυγικό, οι καλές και οι κακές ημέρες της ανθρωπότητας, η ταχύτητα μετάδοσης της πληροφορίας, μας έφεραν κοντά. Έτσι η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης, πρωτοπόρος στον τομέα του Πολιτισμού, προαναγγέλλει σήμερα τη δημιουργία ενός παράλληλου και συμπληρωματικού του “ΗΛΙΟΣ & ΠΕΤΡΑ” θεσμού με τ΄όνομα “Ιερές τελετουργίες των λαών”. Πώς δηλαδή εκφράζονται οι λαοί μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια τους, τη μουσική τους, τα δρώμενά τους, στη διάρκεια της επίκλησης του Θείου. Πώς προσεύχονται, πώς λένε “Κύριε Ελέησον”. Γιατί ο άνθρωπος κάθε εποχής ζητά βοήθεια από το Θείο και Επουράνιο με το δικό του τρόπο. Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μας από την αρμονική συνεργασία χρόνων με τη Δημωφέλεια του Δήμου Καβάλας, την κυρία Δήμαρχο, την Πρόεδρο και το Συμβούλιο της Δημωφέλειας, καθώς και με τον Διευθυντή κύριο Στράτο Μαρουλά και όλο το προσωπικό.

 

 

Παράλληλα ο Καπλάνης Ιωσηφίδης ανέφερε το προγραμμα του Φεστιβάλ Ακοντίσματος:

 

Στον πρώτο κύκλο φιλοξενεί τις Διεθνείς Εκδηλώσεις “ΗΛΙΟΣ & ΠΕΤΡΑ”, όπως ανακοινώθηκε για φέτος μόνο μια μέρα, στις 21 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο θέατρο.

 

Στο δεύτερο κύκλο τη σκυτάλη παίρνουν οι αρχαιότητες της περιοχής και η αρχαία Εγνατία οδός που όπως είναι γνωστό είχε το σταθμό της στο αρχαίο Ακόντισμα. Με ή χωρίς την περιφερειακή ενότητα - φέτος δε λάβαμε καμία γνώση ή ειδοποίηση ακόμη, αν επαναληφθεί ο θεσμός όπως πέρυσι ή όχι. Σε κάθε περίπτωση εμείς συνεχίζουμε με το σύνθημα “Και εμείς διαβαίνουμε την Εγνατία Οδό”, We also walk at Via Egnatia” και με περιεχόμενο ανάλογο του εύρους του θέματος, δηλαδή περιπάτους στο αρχαίο Ακόντισμα, διαγωνισμούς ζωγραφικής για παιδιά, ενημέρωση και εκδηλώσεις στο θέατρο του Ακοντίσματος. Οι διήμερες εκδηλώσεις θα γίνουν το Σαββατοκύριακο  25 & 26 Αυγούστου.

 

Στον τρίτο κύκλο τιμούμε την Καππαδοκία και τις ιδιαίτερες παραδόσεις των προσφύγων με το “Νόστιμον Ήμαρ των Καππαδοκών” Η γλυκιά ημέρα της επιστροφής, με τις δυνάμεις της παράδοσης και της μνήμης. Το 23ο Νόστιμον Ήμαρ των Καππαδοκών θα γιορτασθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στο Ακόντισμα.