Να καταγραφούν οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να δοθεί άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά μέτρα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και κατοικιώνζητά η ΔΗΜ.Τ.Ο. Νέστου της Ν.Δ  σε ανακοίνωση για τις καταστροφές από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν 28 Ιουνίου 2018 στην επαρχία Νέστου.

 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρουν: 

Περισσότερα από 100.000 στρέμματα καλλιεργειώνκατακλύσθηκαν από τα νερά της βροχής. 

Χιλιάδες στρέμματα με ακτινίδια, καλαμπόκι, κηπευτικά, πεπόνια, καρπούζια, σπαράγγια κ.ά. κινδυνεύουν ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μεγάλες ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και κατοικίες σε όλο το μήκος και πλάτος στην επαρχία Νέστου είναι η επόμενη μέρα για τους συμπολίτες μας.

Αποκαλύφθηκε η έλλειψη συντήρησης, καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων όπου σε συνδυασμό με τα ακραία  καιρικά φαινόμενα  δημιουργήθηκαν εντός των Οικισμών Χρυσούπολης – Χρυσοχωρίου – Πηγών –  Πετροπηγής -Αγιάσματος – Χαϊδευτού – Κεραμωτής και Ν. Καρυάς κ.α. μεγάλες καταστροφές με αποτέλεσμα οι παραγωγοί του Νέστου να βρίσκονται ακόμη και αυτήν την στιγμή σε εντονότατο προβληματισμό και ανασφάλεια.

Σήμερα. αν και μας επεσκέφθησαν(ΕΛΓΑ - βουλευτές Σύριζα) συνεχίζουν να  ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών, κρύβουν την ουσία, που είναι η διατήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος δεν εξασφαλίζει 100% την αποζημίωση από όλες τις αιτίες καταστροφής στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Έχοντας ως γνώμονα τα παραπάνωκαι αντιλαμβάνοντας  τις ασφυκτικές συνθήκες όχι μόνο για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας σε επίπεδο οικογένειας (όπου στην περιοχή του Νέστου  όλες οι οικογένειες έχουν κάποιον αγρότη)προτείνουμε τα κάτωθι για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης: 

- Να καταγραφούνοι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε άμεση και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

Ο ΕΛΓΑ να αλλάξει τον κανονισμότου ώστε να καλύπτει στο 100% τις ζημιές από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγια κεφάλαια.

 

– Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδηματων πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

-Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαίακαι απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά μέτρα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και όχι μόνο, για την επαρχία Νέστου.

Ενεργοποίηση όλων των έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε που προβλέπονται σε περίπτωση έκτακτων καταστροφών όπως αυτές που υπέστη το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νέστου.

-Αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών(σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 4 του Ν. 2556/1997) και των οφειλών προς την Εφορία των πληγέντων παραγωγών και αυτές να εξοφληθούν μέσω των αποζημιώσεων, που θα καταβληθούν, αφού η βεβαιωμένη απώλεια εισοδήματός τους, τους καθιστά σεαντικειμενική αδυναμία πληρωμής.

-Ανάγκη επικαιροποίησης των μνημονίων ενεργειώνόλων των εμπλεκομένων ώστε να υπάρχει πλήρης αποτύπωση της κατανομής των αρμοδιοτήτωνκαι των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Στόχος η άρτια συνεργασίασε όλα τα επίπεδα (Δήμος – ΤΟΕΒ - Π.Ε.)  ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον με αντικειμενικό σκοπό την «οχύρωση»της επαρχίας Νέστου.

Βλέποντας καθημερινά και αρκετές μέρες μετά την 28 Ιουνίου (ημέρα πλημμυρικών φαινομένων)  ότι η κατάσταση για τους παραγωγούς - συνδημότες μας είναι πρωτόγνωρη,θεωρούμε ως ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας, υποχρέωση μας την σύνταξη της παρούσαςως αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες του Νέστου και είναι υποστηρικτική και προς κάθε άλλη ενέργειαπου γίνεται παράλληλα με αυτή και έχει τον ίδιο στόχο.

 Κλείνοντας να δώσουμε τα εύσημα ως ΔΗΜ.Τ.Ο Νέστου στην  Πυροσβεστική  Υπηρεσία όπου με 27 οχήματα και 90 πυροσβέστες από όμορους Δήμους κατέβαλε πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες σε όλη την επαρχία Νέστου καθώς και σε όλο το προσωπικό που εργάστηκε ακούραστα σε δύσκολες συνθήκες.

 

 Κώστας Χιώτης                                                   

 Πρόεδρος       

Φώτης Πασχαλίδης     

Αντιπρόεδρος                                                  

ΔΗΜ.Τ.Ο. ΝΕΣΤΟΥ ΝΔ