Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Καβάλας αναφορικά με την διακοπή της έκθεσης βιβλίου που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας. Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση, ο Δήμος ρίχνει το μπαλάκι στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας και βιβλιοπώλες.

 

Ανακοίνωση Δήμου Καβάλας

Καταρχήν θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως δεν είναι αντικείμενο  ενός Δήμου και μιας δημοτικής βιβλιοθήκης να διοργανώνουν «εκθέσεις» βιβλίου. Είναι αντικείμενο κατεξοχήν των εκδοτικών οίκων και σε δεύτερο βαθμό των συλλόγων των βιβλιοχαρτοπωλών. 

 

Εδώ και 19 χρόνια πράγματι, λάμβανε χώρα έκθεση βιβλίου στην παραλία της Καβάλας σε συνεργασία με το σύλλογο βιβλιοχαρτοπωλών Καβάλας. 

 

Ο Δήμος συνέδραμε πάντοτε υποστηρικτικά στην προσπάθεια αυτή, με εξοπλισμό, προσωπικό, διάφορες δράσεις κλπ και γενικά ήταν αρωγός σε ότι του είχε ζητηθεί. Έτσι και φέτος. Παρά το γεγονός, πως ουδέποτε τα τελευταία χρόνια μας κατατέθηκε μία έστω πρόταση. 

 

Για 17 έτη ο χώρος της έκθεσης ήταν στην παραλία στο άγαλμα Κανάρη,  εκτός από δύο έτη που χρησιμοποιήθηκε άλλος χώρος (πάρκο Φαλήρου και δημοτικός κήπος). 

 

Φέτος, έπειτα από αίτημά μας στον ΟΛΚ, για το οποίο ακόμη ΔΕΝ λάβαμε έγγραφη απάντηση, ωστόσο  μας μεταφέρθηκε προφορικά - και θα ακολουθήσει και το έγγραφο, εικάζουμε - πως η έκθεση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πραγματοποιηθεί στον χώρο πλησίον του αγάλματος Κανάρη, διότι τοποθετήθηκε ένα παγκάκι στον εν λόγω χώρο ανάμεσα από τις καφετέριες. 

Ως εκ τούτου με την τοποθέτηση των πάγκων των βιβλιοπωλών και των βιβλίων τους προς πώληση, θα επρόκειτο να δημιουργηθεί συμφόρηση. Αυτή ήταν η προφορική αιτιολογία  του ΟΛΚ. Δέον να σημειωθεί πως ο ΟΛΚ μας δήλωσε εξίσου προφορικά, πως μας παραχωρεί ή το Πάρκο Φαλήρου ή τον πεζοδρόμο έναντι του καταστήματος Παλλάδιο. 

 

Πλην όμως, τα λιγοστά μέλη από τον σύλλογο βιβλιοχαρτοπωλών Καβάλας, που επιθυμούν συμμετοχή, εξέφρασαν την αντίρρηση τους για τους συγκεκριμένους χώρους. Γίνεται αντιληπτό, πως ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους ενδιαφερόμενους να τοποθετηθούν σε μέρος που δεν επιθυμούν. 

 

Τι σημαίνει όμως έκθεση βιβλίου; 

Σε όλες τις σοβαρές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, συμμετέχουν εκδοτικοί οίκοι, ελληνικοί και ξένοι με ΝΕΕΣ  εκδόσεις βιβλίων. Πραγματοποιείται πλήθος εκδηλώσεων σε περίπτερα που έχουν τοποθετηθεί για την περίσταση, με καλεσμένους δεκάδες συγγραφείς από τους εκδότες, με μέριμνα των εκδοτών και των συλλόγων. 

- Πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στο σύλλογο βιβλιοχαρτοπωλών και πόσοι συμμετείχαν  τα τελευταία 3 χρόνια από αυτούς στην κατά τα άλλα «έκθεση» βιβλίου; (ελάχιστοι).  

- Περιέχουν  οι πάγκοι των ελάχιστων βιβλιοχαρτοπωλών που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία νέες εκδόσεις ή όχι; 

- Μήπως πρόκειται για παζάρι βιβλίου και όχι για έκθεση βιβλίου; 

- Ο Δήμος Καβάλας είναι θετικός να συνδράμει σε οποιαδήποτε αξιόλογη πρόταση κατατεθεί από τον αρμόδιο φορέα. Δυστυχώς έως τώρα δεν υπήρξε. 

Παρά ταύτα,  είναι προφανές, πως το πρόβλημα φέτος είναι στον χώρο που έχει υποδειχθεί. Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν ο οποιοσδήποτε εκφέρει άποψη για θέματα που αγνοεί παντελώς, να ζητά πληροφόρηση. Κατανοητή η απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να βρίσκονται στην επικαιρότητα, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος εξαιτίας της άγνοιας και της πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, να εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Όπως και τελικά έγινε.