Στην αξιοποίηση ενός μοναδικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της πόλης της Δράμας, αυτό του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, στοχεύει η συνεργασία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Δήμου Δράμας για την ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου η οποία πρόκειται να στεγαστεί στην Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου επί της οδού Περδίκκα. 

 

Γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Η συνεργασία σφραγίστηκε με την υπογραφή του συμφώνου που υπογράφηκε το πρωί της Δευτέρας 4 Ιουνίου στο Δημαρχείο της Δράμας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, και τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλη Καρδάση. 

 

Ξενάγηση Παππά στην Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου 

 

Νωρίτερα ο Νίκος Παππάς ξεναγήθηκε στους χώρους της Καπναποθήκης εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το κτίριο το οποίο ωστόσο για την ώρα δεν είναι επισκέψιμο αφού αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από την πολυετή αχρισία. 

 

 

Στόχος του ΕΑΠ η παραγωγή ταινιών 

 

Με την υπογραφή της συνεργασίας Δήμου και ΕΑΠ ανοίγει και ο δρόμος για τη δυνατότητα αξιοποίησης του κτιρίου με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ αλλά και δωρεές ιδιωτών. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, ο μεγαλύτερος στόχος του Πανεπιστημίου είναι να δημιουργηθεί ένα διεθνές κέντρο οπτικοακουστικών μέσων με ελληνόγλωσσες και ξενόγλωσσες σπουδές όπου με αφετηρία το ευρέως γνωστό πλέον φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας θα προχωρήσει σε παραγωγές ταινιών. 

 

«Είναι ένα όραμα για εμάς και ελπίζω να δώσει ώθηση στην πόλη περισσότερο από όλα όμως στοχεύουμε στο να φτιάξουμε ένα διεθνές κέντρο οπτικοακουστικών μέσων. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα. Εμείς θα ξοδέψουμε ακαδημαϊκή γνώση και εμπειρία αξιοποιώντας τους καλύτερους δημιουργούς ανά τον κόσμο γιατί δεν θα είναι μόνο οι Έλληνες εκπρόσωποι στις επιτροπές που θα δημιουργηθούν για να δουλέψουμε. Όπως είπαμε στοχεύουμε και στην παραγωγή ταινιών», είπε συγκεκριμένα. 

 

 

Η πρωτεύουσα των μικρομηκάδων

 

Με την φράση σας «καλωσορίζω στην πρωτεύουσα των μικρομηκάδων» ο δήμαρχος Δράμας ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της συνεργασίας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στη διάρκεια της εκδήλωσης που ακολούθησε με την παρουσία μεγάλου αριθμού πολιτών που βρέθηκε στο Δημαρχείο.

 

 

«Σήμερα, έχουμε την τιμή να υποδεχτούμε στη Δράμα τη Σχολή Κινηματογράφου του Ανοικτού Πανεπιστημίου και το Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο. Είναι αλήθεια ότι επί σειρά ετών απαίτηση των Δραμινών ήταν η συνεργασία με φορείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για να μιλήσω ωμά και ξεκάθαρα, οι Δραμινοί χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε Πανεπιστημιακές Σχολές. 

Η Δράμα διακρίνεται για το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων. Διακρίνεται για τις τέχνες και τα γράμματα. Παρόλα αυτά είμαστε από τις ελάχιστες περιοχές που δεν διαθέτουμε Πανεπιστήμιο. Το παράρτημα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα την Καβάλα, που σίγουρα είναι ένα σπουδαίο γεγονός, δεν ικανοποιεί το αίτημα όλων μας για ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στη Δράμα.

 

 

Το όνειρο όλων μας γίνεται σήμερα πραγματικότητα

Παίρνει σάρκα και οστά. Η Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα αλλάζει την εικόνα μας, δίνει νέα προοπτική στον τόπο μας, μας βγάζει από τη σκληρή αφάνεια, μας αναβαθμίζει. Η ίδρυση, η οργάνωση και η λειτουργία προγράμματος κινηματογραφικών σπουδών στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, αποτελεί πιστοποίηση ότι η Δράμα μπαίνει στο Κέντρο των Κινηματογραφικών Σπουδών της Ελλάδα, γίνεται σημείο αναφοράς των Κινηματογραφικών Σπουδών διεθνώς. Η πόλη της Δράμας μετατρέπεται σε διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου και αναδεικνύεται ως πόλος έλξης για τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των τεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο ολόκληρο. Επιπλέον, 

 

 

αναβαθμίζεται η οικονομική, η εμπορική, η βιοτεχνική, η βιομηχανική και η τεχνολογική ζωή της περιοχής μας, με πολλαπλά οφέλητόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Αλλάζει, βελτιώνεται, αναβαθμίζεται η καθημερινή ζωή των συνδημοτών μας. 

Θα μου επιτρέψετε, όμως να δηλώσω την ευγνωμοσύνη μου στους Δραμινούς συμπολίτες μου, γιατί κατά πολύ όλα αυτά οφείλονται στην αγάπη των Δραμινών να στηρίξουν ακόμη και σε δύσκολες εποχές, έναν από τους μεγαλύτερους θεσμούς όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για την Ελλάδα. Αναφέρομαι στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο από την ίδρυσή του το 1978 έχει συμβάλει στο έπακρον στην προαγωγή και διάδοση της τέχνης του κινηματογράφου και ειδικότερα της ταινίας μικρού μήκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συνδράμει στην ανάπτυξη του πνεύματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των κινηματογραφιστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. Βέβαια, οφείλω να σταθώ στο γεγονός ότι πέρα από την υποστήριξη του Δήμου μας και του Υπουργείου Πολιτισμού έχει δεχθείφέτος 300.000 από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξηςκαι θα λάβει 1.000.000 ευρώ για 3 χρόνιαγια συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, και αυτό οφείλεται στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, στον κύριο Αλέξη Χαρίτση. Εξάλλου το Φεστιβάλ πρέπει να υποστηρίζεται από όλους, γιατί είναι γνωστό παγκοσμίως, διαφημίζει τον πολιτισμό και την Ελλάδα και οι συνδημότες μου είναι υπερήφανοι γι’ αυτό.

Είναι γεγονός ότι η αγάπη και το μεράκι των Δραμινών για την 7η Τέχνη αποτυπώνεται περίτεχνα σε αυτόν τον μεγάλο θεσμό για την περιοχή μας. Η Δράμα φωτίζει και φωτίζεται από τη λάμψη του Κινηματογράφου. Και σήμερα έχουμε ένα ακόμη λόγο να φωτίζεται η Δράμα. Η συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η ίδρυση Σχολής Κινηματογράφου, η αναβάθμιση της Καπναποθήκης στην οδό Περδίκκα με την μελέτη από τη εταιρία Raycap, επιβεβαιώνουν ότι η Δράμα αλλάζει σελίδα. 

 

 

Η Δράμα εξελίσσεται, προοδεύει, αναπτύσσεται και μετατρέπεται σε σημείο αναφοράς της 7ης Τέχνης. Οι Δραμινοί έχουμε κάθε λόγο να είμαστε σήμερα υπερήφανοι! Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι! 

 

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, που υποστήριξε έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία, τον Βουλευτή Δράμας, κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, ο οποίος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αγωνίστηκε για αυτή τη συνεργασία, έδωσε ώθηση σε κάθε ενέργεια και του αξίζουν συγχαρητήρια, τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κ. Βασίλη Καρδάση, ο οποίος αγκάλιασε τη Δράμα και την ιδέα για την ίδρυση σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Αργύρη Πατακάκη, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, κ. Ανέστη Τερζή, που στέκεται αρωγός σε κάθε δράση του Φεστιβάλ, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, κ. Αντώνη Παπαδόπουλοπου είναι εμπνευστής σε πολλές ενέργειες του πολιτισμού, την εταιρία Raycapκαι προσωπικά τον κ. Αποστολίδη, που δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας και όλους όσοι συνέδραμαν σε αυτήν τη συνεργασία.

Κλείνοντας οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι πραγματικά συγκινημένος, γιατί ο τόπος μου, ο ευλογημένος τόπος μου, η ακριτική Δράμα, παύει να είναι ξεχασμένη και της προσφέρεται αυτό που δικαιούταν χρόνια τώρα, την σχολή Κινηματογράφου», είπε συγκεκριμένα ο δήμαρχος Δράμας. 

 

 

«Να σταματήσουμε να λέμε τη Δράμα ακριτική»

 

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς τόνισε: 

«Θέλω να ευχαριστήσω και χαίρομαι από καρδιάς διότι βλέπω ότι αυτή είναι μια πρωτοβουλία που είναι αγκαλιασμένη από την τοπική κοινωνία. Εάν η τοπική κοινωνία δεν πίστευε σε αυτό, θα κάναμε μια τρύπα στο νερό. 

Θέλω όμως να παρακαλέσω να σταματήσουμε να λέμε τη Δράμα ακριτική. Η Δράμα πρέπει να βρεθεί στο κέντρο των κινηματογραφικών σπουδών για την ευρύτερη περιοχή. Μπορεί και πρέπει να γίνει πόλος έλξης. Αυτής της κλίμακας είναι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει ο κάθε φοιτητής που υπηρετεί τον συγκεκριμένο κλάδο της επιστήμης να περνάει από εδώ. Τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη της περιοχής». 

 

 

Χρηματοδότηση και για τις ταινίες μικρού μήκους 

 

Να σημειωθεί ότι από τη Δράμα ο υπουργός δεσμεύτηκε πως ένα μέρος των χρημάτων που έχουν εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων θα πάνε και για τη χρηματοδότηση παραγωγής ταινιών μικρού μήκους. Δέσμευση η οποία όπως τόνισε θα δρομολογηθεί από το Υπουργείο στο άμεσο μέλλον. 

 

 

60 οικισμοί του Νομού Δράμας εντάσσονται στο πρόγραμμα των «λευκών» περιοχών τηλεοπτικής κάλυψης

 

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Παππάς έπειτα από αίτημα των δημάρχων του Νομού Δράμας που παρακολούθησαν την εκδήλωση, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το πρόγραμμα «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός κάλυψης της ελληνικής Επικράτειας στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας». Στο πρόγραμμα εντάσσονται 60 οικισμοί του νομού οι οποίοι, όπως τόνισε από τα μέσα του καλοκαιριού θα μπορούν να παρακολουθούν το Ελληνικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα καθώς δεν καλύπτονται από τη Digea. 

 

Δεσμεύομαι ότι θα έρθω στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους τον Σεπτέμβριο και θα επισκεφτούμε οικισμούς όπου θα έχει εγκατασταθεί ή θα εγκαθίσταται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Ελληνικό τηλεοπτικό προϊόν οι πολίτες που σήμερα δεν μπορούν,είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.