Ένα από τα 5 παραδείγματα νοσοκομείων από όλη τη χώρα, που στο πρόσφατο παρελθόν ζημίωσαν το Δημόσιο από τις προμήθειές τους, είναι το Νοσοκομείο Καβάλας, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στη Βουλή, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας.

 

Κατά την κατάθεσή του, ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Σταύρος Ευαγγελάτος (διορίσθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το 2014) υπολόγισε τη ζημιά του Δημοσίου στο χώρο της Υγείας σε όλη τη χώρα σε 85 δισεκατομμύρια ευρώ

 

Αναφερθείς στο νοσοκομείο της Καβάλας, ο κ. Ευαγγελάτος δήλωσε στην Επιτροπή ότι “από το 2005 έως το 2008 προκλήθηκε ζημία 830.000 ευρώ από προμήθειες για οστικά μοσχεύματα, με απευθείας ανάθεση και χωρίς διαδικασίες διαπραγμάτευσης”.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

 

Ο κ. Ευαγγελάτος, όπως φαίνεται στο παραπάνω βίντεο, ανέφερε επί λέξει στην Επιτροπή: Οστικά μοσχεύματα στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας, δεν υπήρχαν διαδικασίες διαπραγμάτευσης (σ.σ. για τις τιμές), επέτρεπε στο ιατρικό προσωπικό της κλινικής να παραγγέλνει απευθείας και να προμηθεύονται τα νευροχειρουργικά υλικά από συγκεκριμένες εταιρίες, παρακάμπτοντας όλες τις ορθολογικές διαδικασίες προμηθειών. Χρησιμοποιήθηκαν υπερβολικές ποσότητες οστικών μοσχευμάτων. Από τα παραπάνω… με ενέργειες και παραλείψεις του Νοσοκομείου ζημιώθηκε το Νοσοκομείο Καβάλας, με όλη την παράκαμψη της διαδικασίας με την απευθείας ανάθεση και τα συναφή, από τον Ιούνιο του 2005 έως τον Απρίλιο του 2008, τουλάχιστον κατά το ποσό των 831.000€ "

 

Η Καβάλα ήταν μία από τις 5 πόλεις στις οποίες εντοπίστηκαν καραμπινάτες περιπτώσεις ζημιάς του Δημοσίου. Υπήρχαν κι άλλες: 

 

Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, 2005-2009, έγιναν διαγωνισμοί για αναλώσιμα για την προμήθεια υγειονομικού με ζημία 974.000 ευρώ.

 

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 2008-2009, ζημία 2,1 εκατ. € στη νευροχειρουργική κλινική όπου όλα τα περιστατικά «βαπτίζονταν» επείγοντα και επιπλέον ζημία ύψους 1 εκατ. ευρώ από εξωσυμβατικές προμήθειες με μεγαλύτερες τιμές από τις συμβατικές για ορθοπεδικό και νευροχειρουργικό υλικό.

 

Νοσοκομείο της Πάτρας, 2016, τιμολογούσαν ραδιοφάρμακο σε 10 φορές υψηλότερη τιμή. Συγκεκριμένα αντί για 220 ευρώ χρεωνόταν 2.200 ευρώ. Ο Στ. Ευαγγελάτος αποκάλυψε ότι η ίδια εταιρεία επί έξι χρόνια πωλούσε το συγκεκριμένο ραδιοφάρμακο στο δημόσιο 1.000 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα 500 με 600 ευρώ.

 

Πανεπιστημιακό Λάρισας, 2008-2009: ζημία Δημοσίου 6,8 εκατ. ευρώ επειδή δεν εφαρμόσθηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια και διαχείριση λαπαροσκοπικών υλικών, μοσχευμάτων κλπ.

 

Πανελλαδικά: 

 

— Ελλάδα προμηθεύθηκε 500.000 συσκευασίες του αντιικού φαρμάκου Tamiflu και οι 495.000 συσκευασίες αφέθηκαν να λήξουν! Το κόστος ήταν 10 εκατ. ευρώ.

 

— σκάνδαλο με απινιδωτές και βηματοδότες τους οποίους προμηθεύονταν νοσοκομεία τουλάχιστον μέχρι το 2004. Τα νοσοκομεία αγόραζαν σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που επικρατούν στη διεθνή αγορά χωρίς να έχει γίνει έρευνα τιμών. Ο επιθεωρητής “φωτογράφισε”, μάλιστα, την τότε πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης που καθόριζαν ανώτατες τιμές με κοινές υπουργικές αποφάσεις ΚΥΑ.

 

— λειτουργούσαν ακόμη και offshore εταιρείες «στην Κύπρο και αλλού» οι οποίες ιδρύονταν για να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα των τιμών εισαγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σε πολλαπλάσια τιμή από άλλες χώρες ζημιώνοντας τόσο το Δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το ΣΕΥΥΠ ζήτησε να καταργηθούν οι επίμαχες ΚΥΑ αλλά δεν εισακούστηκε.-καθορισμός ανώτατων τιμών με υπουργικές αποφάσεις χωρίς να έχει υπάρξει εισήγηση από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας. Το ΣΕΥΠ ζήτησε να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

 

— Κατήγγειλε ακόμη ότι δεν τηρήθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος για την προμήθεια αντιικών φαρμάκων ύψους 12,8 εκατ. ευρώ την περίοδο 2006-2011