γράφει ο Τάσος Αποστολίδης

 

Εισαγγελική παραγγελία κατά της ΔΕΥΑ Καβάλας ζήτησε και εξασφάλισε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Μαΐου 2018, ο δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Δαλακάκης, με μήλον της έριδος το νερό των πηγών της Βοϊράνης από το οποίο υδρεύεται η πόλη της Καβάλας. 

 

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δοξάτου έκανε λόγο για «κοροϊδία της Χούντας» αναφερόμενος στη σύμβαση του 1969 ενώ ενέπλεξε στο θέμα τον αγωγό TAP και τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, λέγοντας:«Αν νομίζει η ΔΕΥΑΚ, ο Σταθάκης, ο ΤΑΡ ότι θα μας πάρουν όλο το νερό, τους ενημερώνω ότι η Χούντα τελείωσε και ότι το τζάμπα πέθανε».

 

 

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΥΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ερωτηθείς σχετικά από το KavalaNews.GR ο δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Δαλακάκης εξήγησε ότι η κίνηση αυτή του Δήμου έρχεται σε συνέχεια της αδιάλλακτης στάσης από την πλευρά της Καβάλας. Όπως είπε, τον Σεπτέμβριο του 2017 ζητήθηκε εγγράφως από τη ΔΕΥΑ Καβάλας η παροχή στοιχείων για το πόσο νερό αντλεί και χρησιμοποιεί ο Δήμος Καβάλας. 

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ΔΕΥΑΚ αρνήθηκε να απαντήσει επί της ουσίας κι έτσι ο Δήμος Δοξάτου αναγκάστηκε να ζητήσει τα στοιχεία με εισαγγελική παραγγελία. 

 

“Η ΚΑΒΑΛΑ ΤΡΑΒΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΟ” 

Ο κ. Δαλακάκης ισχυρίζεται ότι δεν τηρούνται οι όροι της σύμβασης που υπογράφηκε το 1969, στη διάρκεια της Δικτατορίας μεταξύ των Δήμων Καβάλας και Δοξάτου. Η εν λόγω σύμβαση προβλέπει ότι η Καβάλα θα λαμβάνει από τις πηγές που βρίσκονται εντός ορίων του Δήμου Δοξάτου 460 λίτρα ανά δευτερόλεπτο (14,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος) και ότι οι ποσότητες αυτές του νερού θα προορίζονται για την ύδρευση μόνο της πόλης (όχι του Δήμου) της Καβάλας. 

 

«Έχουμε υποψίες ότι το νερό δεν πηγαίνει μόνο στην πόλη και ότι οι ετήσιες ποσότητες νερού που λαμβάνει η Καβάλα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει η σύμβαση» είπε

 

“ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ ή ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ” 

Η σύμβαση με την οποία η Καβάλα αντιμετώπισε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 το τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας αναφέρει ότι η πόλη θα προμηθεύεται νερό «για 99 χρόνια ή στο διηνεκές» μόνο όμως για την τροφοδοσία της πόλης. 

 

Ο δήμαρχος Δοξάτου ανέφερε στο KavalaNews.GR ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να αναγκάσει τη ΔΕΥΑ Καβάλας να προσκομίσει τα αναλυτικά στοιχεία που ζήτησε ο Δήμος του. Όμως δείχνει ότι δεν έχει σκοπό να μείνει εκεί. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι όροι (όγκος νερού, υδροδότηση περιοχών εκτός πόλης Καβάλας) τότε θα προβεί σε άλλες ενέργειες. 

 

“ΝΕΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΔΩΡΕΑΝ”

«Δεν έχω καμία αντίρρηση να δώσουμε νερό όπου χρειαστεί. Όλοι έχουν δικαίωμα στο νερό. Εμείς δεν θα πούμε όχι. Αλλά από ένα σημείο και μετά θα υπάρξει τίμημα. Δεν γίνεται να δίνουμε νερό στην Καβάλα αλλά να στερεύει το Δοξάτο από νερό» είπε σχετικά ο κ. Δαλακάκης κι εξήγησε ότι κατά τους θερινούς μήνες η περιοχή του δεν έχει σταγόνα νερό. 

 

Επιπλέον, λόγω των προσπαθειών υπεράντλησης που κάνει ο Δήμος Δοξάτου για να εξασφαλίσει το νερό ύδρευσης, έχουν προκληθεί τεράστιες βλάβες στα αντλιοστάσιά του. Μάλιστα, ενώ στην αρχική σύμβαση προβλεπόταν ότι ο Δήμος Καβάλας θα προβεί σε συντηρήσεις και αναγκαία έργα για την υδροδότηση του Δήμου Δοξάτου, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί έως τώρα. 

 

Η ΝΟΜΙΚΗ ΟΔΟΣ

«Προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε οποιοδήποτε δικαστήριο για το θέμα του νερού. Γι΄αυτό και τόσο καιρό κάνουμε μόνο εξωδικαστικές ενέργειες. Όμως κάθε φορά που θα συναντάμε τοίχο, θα ασκούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα. Δεν θα κάνουμε ποτέ αγωγή. Προβλέπω, αντιθέτως, ότι τη δικαστική διαμάχη θα την αρχίσει ο Δήμος Καβάλας» ανέφερε. 

 

Κληθείς να διευκρινίσει την εκτίμησή του, ανέφερε ότι ο Δήμος Καβάλας έχει ήδη προχωρήσει σε μια νομική κίνηση που δεν είναι σε θέση να ερμηνεύσει: τον Φεβρουάριο του 2016 εξουσιοδότησε δικηγόρο να διεκδικήσει για λογαριασμό του Δήμου Καβάλας ακίνητο (συνεδριακό χώρο) που έχει χτίσει ο Δήμος Δοξάτου εντός των πηγών της Βοϊράνης. Σύμφωνα με τον κ. Δαλακάκη, ο Δήμος Καβάλας ισχυρίζεται ότι έχει αγοράσει τα επίμαχα οικόπεδα, ωστόσο λέει ότι τα οικόπεδα αγοράστηκαν από φερόμενους ως κατόχους που δεν διέθεταν τίτλους ιδιοκτησίας. 

 

ΠΩΣ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Ο TAP ΚΑΙ ΤΟ "ΔΩΡΟ" ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ 

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης είναι το πως ο δήμαρχος Δοξάτου συσχετίζει την τελευταία του κίνηση στο θέμα του νερού με την όδευση του αγωγού TAP και την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη στην Καβάλα, όταν ανακοινώθηκε μεγάλο έργο ύδρευσης για την δημοτική ενότητα των Φιλίππων

 

«Δεν μπορεί η Καβάλα να παραβιάζει τους συμβατικούς όρους, να παίρνει νερό για να υδροδοτεί περιοχές εκτός της πόλης, η ΔΕΥΑΚ να αρνείται να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο και να έρχεται τώρα ο ΤΑΠ και ο Σταθάκης να λένε ότι θα χρηματοδοτήσουν έργο ύδρευσης των Φιλίππων από αυτές τις πηγές. Νερό να δώσουμε σε όποιον το χρειάζεται, αλλά από μία ποσότητα και πάνω, με τίμημα» ανέφερε ο κ. Δαλακάκης ο οποίος είπε ότι οι ετήσιες ανάγκες του Δήμου Δοξάτου σε νερό ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού περίπου (σε σύγκριση με τα σχεδόν 15 εκατομμύρια που αντλεί σήμερα η Καβάλα). 

 

Σε ερώτηση για το αν συζήτησε με τον TAP για αντίστοιχο έργο στο Δήμο Δοξάτου ο κ. Δαλακάκης υπενθύμισε ότι ο Δήμος του δεν δέχεται να κάνει καμία διαπραγμάτευση με την κατασκευάστρια κοινοπραξία με την οποία είναι σε δικαστική διαμάχη εδώ και χρόνια. 

 

Πρόσθεσε δε ότι η αλλαγή της όδευσης που είχε γίνει το 2014 στην περιοχή των Φιλίππων (και κατά συνέπεια και επέκταση και στην περιοχή του νομού Δράμας) είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή του Κεφαλαρίου