Το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (ΙΚΚΙΚ) σε συνεργασία με τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου διοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα στις 7-9 Δεκεμβρίου 2018 και αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτό 35 περίπου επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Στόχος του συνεδρίου είναι αφενός να φέρει την Καβάλα και την περιοχή της ως ένα εθνικό, περιφερειακό και διεθνές κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας του καπνού στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος και αφετέρου να διευρύνει το πεδίο μελέτης και ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνοντας ανάλογες περιπτώσεις καπνουπόλεων. 

 

Οι θεματικές του συνεδρίου θα αφορούν σε ένα σύνολο ερευνητικών πεδίων που συνδέονται ιστορικά με τον καπνό κατά τον 19ο και 20ό αιώνα: οικονομία, δημογραφία, κοινωνία, πολιτική, ιδεολογίες, παιδική, γυναικεία και ανδρική εργασία, βιομηχανική τεχνολογία, εργατικά κινήματα, κουλτούρα (μουσική, λογοτεχνία, κινηματογράφος, διαφήμιση κ.ά.). Προσδοκάται, επίσης, να φωτιστούν πλευρές  της αγροτικής παραγωγής και της εμπορικής επεξεργασίας και διακίνησης του καπνού που καλύπτουν τις προπολεμικές κοινότητες των πόλεων του καπνού, όπως η ελληνορθόδοξη, η μουσουλμανική, η εβραϊκή, η αρμενική και η καθολική. 

 

Στο συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή επιστήμονες διεθνούς κύρους και νέοι ερευνητές, να ανταλλάξουν απόψεις και να σχεδιάσουν νέα ερευνητικά προγράμματα. Τέλος, θα τεθούν ζητήματα σύγχρονης αξιοποίησης της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς του καπνού, διάσωσης, οργάνωσης και αξιοποίησης των αρχείων και της βιομηχανικής κληρονομιάς, καθώς και δημιουργίας καινοτόμων μουσειακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.