Την πιθανότητα της απόσχισης του τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Καβάλας που εδρεύει στο Διδυμότειχο και τη συγχώνευσή της με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της σχολής σε πανεπιστημιακή. Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε πριν από μερικές ημέρες από τους αντιπρυτάνεις του ΔΠΘ στην Κομοτηνή προκειμένου να ανακοινώσουν την ίδρυση νέων τμημάτων στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Όπως τόνισε ερωτηθείς σχετικά ο πρυτανεύων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Σταύρος Τουλουπίδης, στα σχέδια του Υπουργείου είναι το τμήμα της Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Καβάλας να αναβαθμιστεί σε Πανεπιστημιακή Σχολή καθώς σήμερα το τμήμα είναι αρκετά υποβαθμισμένο χωρίς το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό. Όλα αυτά τόνισε πως είναι σχέδια που επεξεργάζονται ενώ απαιτείται η γνωμοδότηση του Δημοκριτείου με την κατάθεση προτάσεων για τον τρόπο υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

 

 

Όσον αφορά στα νέα τμήματα ο κ. Τουλουπίδης ανακοίνωσε πως πρόκειται για τα τμήματα Κτηνιατρικής και Διατροφολογίας στον Έβρο, τα Τμήματα Εργοθεραπείας και Ψυχολογίας στην Κομοτηνή και, τέλος, Τοπογράφων-Μηχανικών στην Ξάνθη. «Επίσης, ιδρύεται ένα Κέντρο Ερευνών ως “ομπρέλα” υπό την οποία θα στεγαστούν – ιδρυθούν τέσσερα ερευνητικά ινστιτούτα. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής και ο Κόμβος Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας στο Πολυτεχνείο Ξάνθης» περιέγραψε ο κ. Τουλουπίδης στη συνέντευξη τύπου.

 

 

Αναφερόμενος στους διαδόχους των ΙΕΚ, τις νέες δομές διετούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ, ο κ. Τουλουπίδης δήλωσε ότι προτάθηκε η ίδρυση δύο Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για Αγρότες-Κτηνοτρόφους στην Ορεστιάδα, Αρωματικών Φυτών και Σηροτροφίας στο Σουφλί. Το ΙΕΚ Τουριστικών Επαγγελμάτων της Αλεξανδρούπολης θα αναβαθμιστεί σε πανεπιστημιακό. Στη δε Κομοτηνή θα λειτουργήσουν ΚΕΕ Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας και Μελισσοκομίας και στην Ξάνθη το Πολυτεχνείο θα στηρίξει ένα ΚΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Το επόμενο ραντεβού με τον υπουργό παιδείας έχει οριστεί για τις 25 Απριλίου ώστε να εξειδικευτούν οι προτάσεις, να νομοθετήσει τον Ιούνιο και να οριστεί η ημερομηνία έναρξης του κάθε τμήματος. Στόχος των προτάσεων του ΔΠΘ είναι να διατηρηθεί η ανεξάρτητη πορεία του πανεπιστημίου και να εξασφαλιστούν η εξυπηρέτηση των αναγκών του. Στη συγκεκριμένη συνάντηση θα συζητηθεί και η προοπτική συγχώνευσης του τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Καβάλας με το Δημοκρίτειο. Ωστόσο οι όποιες ανακοινώσεις δεν θα αφορούν στη νέα εκπαιδευτική χρονιά 2018 – 2019.