Με δημόσια επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Μουριάδης της παράταξης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας «Ανοιχτή Πόλη», αναφέρεται στα όσα λέχθηκαν από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου σχετικά με τα σχεδιαζόμενα έργα. Όπως αναφέρει «Η δικαιολογία ότι δεν κάνουμε τώρα μελέτες, σεβόμενοι τάχα το χρήμα του δημοτικού ταμείου, είναι επιζήμια και αποκαλύπτει το χωρίς όραμα μέλλον του Δήμου».

 

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Μουριάδη έχει ως εξής:

 

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας για τους «γρήγορους» ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι μελέτες των έργων. Ομολογώ πως θαυμάζω τον συντάκτη του κειμένου για την προσπάθεια να παρουσιάσει το ελάχιστο για σπουδαίο.

Δεν θα ασχοληθώ με τις θεωρίες περί δεικτών υλοποίησης, στρατηγικών στοχεύσεων κ.α., τις θεωρώ αερολογίες, ιδίως όταν έχουν αυτή την πηγή. Θα επισημάνω όμως ότι υποχρέωση ενός σύγχρονου Δήμου είναι όχι μόνο η καθημερινότητα (βασική υποχρέωση) αλλά και ο σχεδιασμός για το μέλλον του.

Ο σχεδιασμός που αφορά τη χωροταξία του, τα συγκοινωνιακά θέματα, την εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, την προστασία του ιστορικού κέντρου, τους δημόσιους χώρους, τα πάρκα, τον πολιτισμό και άλλα.

Τα χρήματα που σήμερα δίνει το Κράτος στους Δήμους είναι περισσότερα σε σύγκριση με αυτά του 2010-2014. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι ίδιοι με αυτούς του 2012, με τη διαφορά ότι σήμερα υπάρχουν 160 εργαζόμενοι λιγότεροι, και συνεπώς περισσεύουν χρήματα. Δόθηκε επιπλέον 1.000.000 ευρώ από παρακρατήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν σε βάρος των Δήμων. Πρόσφατα βγήκε το πρόγραμμα “Φιλόδημος” που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση των παιδικών χαρών. Η καραμέλα της δήθεν υποχρηματοδότησης δεν περνάει πια.

Υπάρχει όμως και η μεγάλη πρόκληση για τους Δήμους που είναι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε σύγχρονες πόλεις - με μια σημαντική λεπτομέρεια (επίπονη), να υπάρχουν ώριμες ΜΕΛΕΤΕΣ.

Υπόψη ότι πολλά από τα προγράμματα μπορούν να συναποφασιστούν με τους Φορείς Διαχείρισής τους. Η συνεννόηση και η συνεργασία είναι βασικό στοιχείο των ανθρώπων που εργάζονται. Για να μην παίξουμε λοιπόν το ρόλο των «μωρών παρθένων» χρειάζονται μελέτες και δουλειά για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Η δικαιολογία ότι δεν κάνουμε τώρα μελέτες, σεβόμενοι τάχα το χρήμα του δημοτικού ταμείου, είναι επιζήμια και αποκαλύπτει το χωρίς όραμα μέλλον του Δήμου.

Δεν θα σχολιάσω τα γραφόμενα περί έργων γιατί θα το κάνουν οι δημότες τον υπόλοιπο ενάμισι χρόνο. Θα κάνω μόνο μια επισήμανση για να δείξω την ανακολουθία των σκέψεων της δημοτικής αρχής

Γράφουν για την ένταξη του έργου ανακαίνισης του 21ου Δημοτικού Σχολείου. Τους θυμίζω ότι κάποιος … «άφρων» το 2011-2013 συνέταξε την μελέτη, ενώ οι «νοήμονες» εδώ και δυόμισι χρόνια δεν έχουν ξεκινήσει το έργο.

 

Θεόδωρος Μουριάδης

Δημοτικός Σύμβουλος