Διαψεύδεται τελικά η φήμη που διέδωσαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) στην Καβάλα περί δήθεν πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στην Ελευθερούπολη. Από τα νεότερα στοιχεία, προκύπτει ότι το ακίνητο που επιχειρήθηκε να πλειστηριαστεί, δεν αποτελούσε πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με χρέη που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο σε 4 τουλάχιστον τράπεζες.

 

Η πληροφορία μεταδόθηκε αρχικά από την εφημερίδα Πρωινή η οποία επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών της ΛΑΕ για πλειστηριασμό που επιχειρήθηκε να γίνει την περασμένη Τετάρτη 7 Μαρτίου. Η εφημερίδα βέβαια μετέφερε τη σχετική διάψευση του συμβολαιογραφικού γραφείου πως επρόκειτο για πρώτη κατοικία.

 

Ο ισχυρισμός καταρρίπτεται κι από νέες δηλώσεις, αυτή τη φορά στο “Κόκκινο Καβάλας” όπου ο συμβολαιογράφος που είναι επιφορτισμένος με τη σχετική διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε απόπειρα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας ούτε χθες, ούτε στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Το συμβολαιογραφικό γραφείο ενημέρωσε πως η περίπτωση που έλαβε δημοσιότητα από «διαρροές» στελεχών της ΛΑΕ, δεν ήταν πρώτη κατοικία και ότι η απόπειρα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού (που τελικά απέβη άγονος και ματαιώθηκε) ήταν αποτέλεσμα συνολικού χρέους 1 εκατομμυρίου ευρώ στις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και πρώην Αγροτική (νυν Πειραιώς).

 

Επισπεύδων του πλειστηριασμού ήταν η Alpha Bank ενώ το ακίνητο είναι ένα διαμέρισμα στην Ελευθερούπολη με τιμή πρώτης προσφοράς τις 40.000 ευρώ που ορίστηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή.

 

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Σημειώνεται ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει μέχρι και τις 31/12/2018 και εξασφαλίζεται μέσω αίτησης στο «Νόμο Κατσέλη», όπως τροποποιήθηκε από τον «Νόμο Σταθάκη». Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, αν ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

 

Α. Εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα, ποσό που προσαυξάνεται για έγγαμους και γονείς (φτάνει τις 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800€ ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται πλήρης δικαστική κάλυψη.

 

Β. Εφόσον συντρέχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις, δηλαδή η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (από 8.180 έως 24.000 ευρώ), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία. Η περίοδος αποπληρωμής μπορεί να επιμηκυνθεί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστεί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του.

 

Ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω προϋποθέσεις, υπάρχει ήδη άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες να μην βγει στο σφυρί πρώτη κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι πολυτελείς βίλες, εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, πολύ μεγάλης αξίας.

 

ΑΚΤΙΒΙΣΤΙΚΕΣ ΓΚΑΦΕΣ & ΣΠΙΤΙΑ ΠΤΩΧΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που πίσω από ακτιβιστικές ενέργειες «κρυφτηκαν» στρατηγικοί κακοπληρωτές ή δανειολήπτες που δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους ενώ διαθέτουν μεγάλη προσωπική περιουσία. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση στην Πάτρα κατά την οποία ακτιβιστές ματαίωσαν πλειστηριασμό μεγαλοοφειλέτη που «πτώχευσε» με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να εισπράξουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις οι εργαζόμενοί του. Αποτέλεσμα ήταν να αναβληθεί επ’ αόριστον η διαδικασία, προς όφελος του επιχειρηματία-οφειλέτη.

Άλλη περίπτωση ήταν αυτή του περασμένου Οκτώβρη (2017) όταν η δράση συλλογικοτήτων είχε ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διενέργεια πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για κατοικία στο Δήμο Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογένειας βιομηχάνου, για οφειλές άνω του 1.200.000 ευρώ. Επίσης, ακυρώθηκε πλειστηριασμός επαγγελματικών ακινήτων στο Ρουφ, ιδιοκτησίας επιχειρηματία για οφειλές άνω των 2.000.000 ευρώ για τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο!

 

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Με επίκεντρο τους πλειστηριασμούς υπάρχει έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τα τελευταία να ισχυρίζονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία. Είναι όμως δεκάδες οι περιπτώσεις πλειστηριασμών που είδαν το φως της δημοσιότητας και όχι απλώς δεν επρόκειτο για πρώτες κατοικίες αλλά πίσω από τις διαδικασίες κρύβονταν οφειλέτες εκατομμυρίων ευρώ, γόνοι εφοπλιστικών οικογενειών και κατά συνείδηση κακοπληρωτές τραπεζών και δημοσίου.

 

Προκύπτει όμως κι ένα άλλο στοιχείο που αφορά τον αριθμό των πλειστηριασμών που γίνονται μέσα στα χρόνια της κρίσης. Ακόμη και ο στόχος που έχει τεθεί από τους δανειστές για τους πλειστηριασμούς που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2018 ανέρχεται μόλις στο 1/4 των πλειστηριασμών που έγιναν προ μνημονίων το 2009. Επί μία σχεδόν δεκαετία, οι πλειστηριασμοί γίνονταν με τρελούς ρυθμούς «χωρίς να ανοίγει μύτη» ενώ μόνο εσχάτως παρατηρείται η επικοινωνιακή αξιοποίηση του κάθε πλειστηριασμού, χωρίς μάλιστα να πρόκειται για πρώτη κατοικία.

 

Για το 2018 ο στόχος που έχει επιβάλλει ο SSM στις ελληνικές τράπεζες είναι η διενέργεια 15.000 πλειστηριασμών, οι οποίοι θα αφορούν ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία οφειλετών. Καμία σχέση δηλαδή με τους περίπου 60.000 πλειστηριασμούς που έγιναν το 2009, τότε που ακόμη τα «κόκκινα» δάνεια ήταν σε μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των τραπεζικών δανείων.

 

Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτουν οι εξής διενεργηθέντες πλειστηριασμοί ανά έτος:

 

2008: 43.000 πλειστηριασμοί

2009: 58.800 πλειστηριασμοί

2010: 48.000 πλειστηριασμοί (1ο μνημονιακό έτος)

2011: 44.000 πλειστηριασμοί

2012: 25.900 πλειστηριασμοί

2013: 19.300 πλειστηριασμοί

2014: 16.000 πλειστηριασμοί

2015: 8.700 πλειστηριασμοί

2016: 4.800 πλειστηριασμοί (ιστορικό χαμηλό)

2017: 6.900 πλειστηριασμοί

2018: έχουν ζητηθεί 15.000 πλειστηριασμοί, λιγότερο δηλαδή κι από τους διενεργηθέντες το 2014