Επιστολή προς την διευθύντρια του αγωγού TAP στην Ελλάδα Κατερίνα Παπαλεξανδρή απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας, απαντώντας στο αίτημα της κοινοπραξίας για διαμεσολάβηση.

 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Θέμης Καλπακίδης στην απαντητική επιστολή του, από τη στιγμή που εκκρεμεί δικαστική απόφαση από το ΣτΕ, ο σύλλογος είναι υποχρεωμένος να απέχει από τη διαδικασία της μεσολάβησης για την οποία σχολιάζει μάλιστα ότι δεν έχει καμία ισχύ και ότι κινείται εκτός νόμου.

 

Οι αγρότες μιλούν και πάλι για κινδύνους τους οποίους ο TAP επιχειρεί να υποβαθμίσει σε «ανησυχίες» και καλούν εκ νέου την Κοινοπραξία που κατασκευάζει το έργο να αλλάξει την όδευση και να ακολουθήσει τις υποδείξεις που έχουν γίνει.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Σε απάντηση του με αρ. πρωτ.LT-TAPGR-GRSK-00438/22.02.2018 εγγράφου σας για διεξαγωγή διαμεσολάβησης που αποστείλατε στο Σύλλογό μας και έπειτα από αναλυτική ενημέρωση που είχαμε από τον νομικό χειριστή του συνόλου της υπόθεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας Δικηγόρο κ.Χρυσόστομο Βελάκη, σας αναφέρουμε τα ακόλουθα:

 

Με δεδομένη την ύπαρξη εκκρεμούς δίκης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατόπιν άσκησης εκ μέρους του Δήμου Καβάλας και των εκεί αιτούντων φυσικών προσώπων - κατοίκων Ν. Καβάλας της από 13.11.2014 αίτησης για την ακύρωση υπ’ αριθμ. πρωτ. Οικ. 174848/12-09-2014 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης (ΤΑΡ) & Συνοδευτικές Εγκαταστάσεις - Ελληνικό Τμήμα», η οποία ήδη συζητήθηκε ενώπιον του Ε’ Τμήματος αυτού κατά τη δικάσιμο της 7ης.02.2018 και επί της οποίας αναμένεται η έκδοση απόφασης, είμαστε υποχρεωμένοι όπως απόσχουμε από έτερες παράλληλες και δη επιγενόμενες των ανωτέρω διαδικασίες, σεβόμενοι την Ελληνική Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις αυτής, η οποία έχει ήδη επιληφθεί.

 

Πλέον τούτων, επισημαίνουμε ότι αλγεινή εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι παρά το ότι στην επίδικο διαφορά ο άμεσα εμπλεκόμενος είναι ο Δήμος Καβάλας, η πρόσκλησή σας για τη διεξαγωγή διαμεσολάβησης απευθύνεται σε εμάς, ήτοι τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας, καθώς και τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Καβάλας, παρακαμπτομένου του Δήμου Καβάλας και του θεσμικού του ρόλου.

 

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουμε ότι η διαμεσολάβηση, την οποία αιτείσθε, κείται εκτός του πλαισίου του νόμου και των ρυθμίσεων αυτού σχετικά με το θεσμό της διαμεσολάβησης και ως εκ τούτου όχι απλώς δεν έχει καμία ισχύ, αλλά μόνο σύγχυση θα προκαλέσει στους πολίτες και φορείς της Καβάλας και παρέλκυση της οριστικής λύσης του ζητήματος. 

 

Εμμένοντας στις θέσεις μας, οι οποίες επανειλημμένα σας έχουν διατυπωθεί και οι οποίες δεν αποτελούν απλά «ανησυχίες» μας, όπως εσφαλμένα τις χαρακτηρίζετε στο ως άνω έγγραφό σας σε μια προσπάθεια υποβάθμισης αυτών, αλλά υπαρκτοί και βάσιμοι κίνδυνοι για τους λόγους που σας έχουν εκτεθεί και τους οποίους γνωρίζετε, σας καλούμε να προβείτε στην αλλαγή της συγκεκριμένης όδευσης, όπως σας έχει υποδειχθεί επανειλημμένα τόσο από το Δήμο όσο και από τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας.

 

Για τον Αγροτικό Σύλλογο Καβάλας

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Θέμης Καλπακίδης