Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται το φυσικό αέριο στην Καβάλα μετά τη σημερινή υπογραφή, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 48 εκατ ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 16 πόλεις.

 

Το δάνειο αφορά τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Επόμενο βήμα είναι ένα δάνειο, πάλι από την ΕΤΕπ, για τη Δυτική Μακεδονία.  

 

Το -σχετικά- νέο δεδομένο που προκύπτει για την Καβάλα είναι η αναφορά του υπουργού σε τρία σημεία εξόδου του αγωγού TAP ο οποίος, παρά τις αρχικώς διαφορετικές προβλέψεις, τελικά θα τροφοδοτήσει με αέριο τα νοικοκυριά, μέσω της ΔΕΔΑ. Ο κ. Σταθάκης μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση που έγινε με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, κατά την οποία επετεύχθη η ύπαρξη τριών νέων σημείων εξόδου του αγωγού.

 

Μάλιστα, ανακοίνωσε σήμερα ότι έγινε επανασχεδιασμός όλου του συστήματος διείσδυσης φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία αφού οι 2 από τις 3 έξοδοι, αποφασίστηκε να κατασκευαστούν στην Πτολεμαΐδα και την Καστοριά. Κι εδώ είναι που αρχίζει το παιχνίδι των φημολογιών καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί που θα κατασκευαστεί η τρίτη έξοδος.

 

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρουν ότι η Καβάλα είναι μέσα στα πιθανά σενάρια για την τρίτη έξοδο

 

Όπως σχολίασε σχετική πηγή στο KavalaNews.GR, έχει μικρότερη σημασία το σημείο εξόδου σε σχέση με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αέριο θα διοχετευτεί τελικά στο δίκτυο οικιακής χρήσης. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν το σημείο εξόδου οριστεί να γίνει έξω από τη Θεσσαλονίκη ή στην Κομοτηνή, σημασία έχει να προχωρήσει η κατασκευή του δικτύου μέσα στις πόλεις και ειδικά στην Καβάλα που θεωρείται το δυσκολότερο σημείο εργασιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

 

Εξάλλου, στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρεται μεταξύ άλλων και στο ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά την τελευταία τριετία. Από το 2015 και μετά εγκρίθηκαν για τη χώρα μας δάνεια άνω των 5 δισ. ευρώ ενώ προχωρούν επενδυτικά έργα άνω των 7 δισ. ευρώ, για την τριετία 2018-2020 που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.