Έκταση 100.000 στρεμμάτων προκειμένου να καλλιεργήσει φαρμακευτική κάνναβη ανατολικά του ποταμού Νέστου αναζητούν Καναδοί επενδυτές. Την περασμένη εβδομάδα συνάντησαν περίπου 500 αγρότες στην Ξάνθη όπου το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο κυρίως λόγω του υψηλού εγγυημένου εισοδήματος που υπόσχεται η καλλιέργεια.

 

Η συνάντηση με τους αγρότες, την περασμένη εβδομάδα, ξεπέρασε τις προσδοκίες των επενδυτών οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Ο διευθυντής ανάλυσης της εταιρίας, Stephen Murphy, εξήγησε ότι η επένδυση θα βασιστεί στη συμβολαιακή γεωργία και ότι αγρότες θα πληρώνονται ανάλογα με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και όχι ανάλογα με τις αποδόσεις.

 

Πληροφορίες θέλουν την εταιρία να πληρώνει 350€ ανά στρέμμα πράγμα που σημαίνει ότι προτίθεται να ρίξει στην αγορά της Ξάνθης 35 εκατομμύρια με το «καλημέρα σας».

 

Μεταξύ των όσων αναφέρθηκαν είναι ότι στους αγρότες θα παρέχονται όλα τα απαραίτητα εφόδια αλλά και εκπαίδευση στο αντικείμενο. Σε πρώτη φάση οι καλλιέργειες θα είναι ανοιχτές με ετήσιες συμβάσεις. Η συγκομιδή θα γίνεται με βιομηχανικά μέσα, με επιστημονικό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό της εταιρίας, η οποία θα είναι παρούσα συμβουλευτικά σε όλα θα στάδια παραγωγής της βιομηχανικής κάνναβης.

 

Στην Ξάνθη επικρατεί αισιοδοξία καθώς πρόκειται για καινοτόμα –για τα δεδομένα της περιοχής- καλλιέργεια αλλά αρκετά εύκολη. Τα φυτά της κάνναβης που προορίζεται για βιομηχανική χρήση μεγαλώνουν 10 πόντους ανά ημέρα και ο κύκλος καλλιέργειας είναι 2 μήνες.

 

Για την ώρα φαίνεται ότι η εταιρία έχει ήδη βρει όσους ενδιαφερόμενους χρειάζεται για να καλύψει εκτάσεις 50.000 στρεμμάτων αλλά ο στόχος της είναι τα 100.000 στρέμματα ώστε να εξασφαλιστούν οικονομίες κλίμακας, μιας και το πλάνο περιλαμβάνει και μονάδα επεξεργασίας, άρα επιπλέον θέσεις εργασίας.

 

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας «Aphria» συναντήθηκαν την Τετάρτη 28/2/2018 με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα και συζήτησαν για τη μεγάλη επένδυση. Στη συνάντηση αυτή έγινε λόγος για 50.000 στρέμματα αλλά πληροφορίες θέλουν την εταιρία να συνεχίζει το «κυνήγι» του στόχου των 100.000 στρεμμάτων.

 

Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να στραφούν και στο νομό Καβάλας για συμβόλαια με τους αγρότες του Νέστου αλλά και στο νομό της Ροδόπης.

 

Ο υφυπουργός μετά τη συνάντηση στην οποία του παρουσίασαν το αναλυτικό επενδυτικό πλάνο σχολίασε μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση».  

 

Η εταιρία Aphria έχει έδρα το Οντάριο του Καναδά και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ενώ το ενδιαφέρον της έχει να κάνει με το κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια του φυτού.

 

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη εταιρεία στην παραγωγή βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, παρά το γεγονός ότι έχει συσταθεί το 2013 και διαθέτει ήδη θυγατρικές στις ΗΠΑ.