Υπογράφηκε και επίσημα σε πανηγυρικό κλίμα το απόγευμα της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο LYCY στην Καβάλα η δανειακή σύμβαση συνολικού ύψους 180 εκατ. δολαρίων που συνάφθηκε μεταξύ της Ενεργειακής Αιγαίου της Ευρωπαϊκής τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD, της τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης  Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα), της τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών της Ρουμανίας EximBank SA (EximBank Romania) καθώς και της Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania S.A (Intesa Sanpaolo Bank). Η χρηματοδότηση, διαχειριστής στην οποία ήταν η HSBC, αποτελεί επέκταση της ισχύουσας σύμβασης ύψους 75 εκατ. δολαρίων που υπεγράφη με την EBRD στις 19 Μαϊου 2016 και αφορά την συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος της Energean στον Πρίνο.

 

Η νέα σύμβαση θα χρηματοδοτήσει καταρχήν την εν εξελίξει ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον» με τη συνδρομή της εταιρείας GSP Offshore SRL, η οποία έχει αναλάβει το έργο. Η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον», αποτελεί μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος στην Λεκάνη του Πρίνου, το οποίο περιλαμβάνει ως το 2021 την πραγματοποίηση έως και 25 ακόμη γεωτρήσεων καθώς και την κατασκευή δύο νέων εξεδρών για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής.

 

Αναδρομή στο παρελθόν

Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία  στον πρόεδρο της Ενεργειακής Αιγαίου  Μαθιό Ρήγα να προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή από την ημέρα που η εταιρία ανέλαβε την εκμετάλλευση των πετρελαίων στον Πρίνο.

«Υπάρχει δικαιολογημένη αισιοδοξία κι ευχάριστη ενότητα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου. Το βεβαιωμένο πετρέλαιο στο Ε να αντληθεί, ο πυρσός του Πρίνου να μην σβήσει. Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος, όταν προ 10 ετών μου μίλησαν για το πετρέλαιο στον κόλπο της Καβάλας δύο άνθρωποι. Ο Βαγγέλης Παππάς και ο Κώστας Παπακωνσταντίνου. Πέρασαν 10 χρόνια κι όπως όλα δείχνουν ήρθε η ώρα του μεγάλου στόχου. Του κοιτάσματος στο Ε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ρήγσς.

 

Τιμήθηκε ο Βαγγέλης Παππάς

Ο Μαθιός Ρήγας στη διάρκεια της εκδήλωσης τίμησε τον Βαγγέλη Παππά ο οποίος μιλώντας στους παρευρισκόμενους ζήτησε η εταιρία να συνεχίσει να στηρίζει την τοπική κοινωνία.

 

 

 

 

5.200 βαρέλια η ημερήσια παραγωγή

Για την επένδυση μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ενεργειακής Αιγαίου  Δημήτρης Γόντικας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο οικόπεδο «Ε» υπάρχει σταθερή παραγωγή μέχρι το 2033 ενώ η ημερήσια παραγωγή υπολογίζεται στα 5.200 βαρέλια ημερησίως.