Σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι φεύγουν από την πόλη οι επισκέπτες της Καβάλας, σύμφωνα με έρευνα Δήμου, ΤΕΙ και Ξενοδόχων. Η έρευνα καταγράφει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της πόλης, μετρώντας την ικανοποίηση των επισκεπτών της Καβάλας από τη συνολική της εικόνα ως τουριστικού προορισμού.

 

Η Βασιλική Υψηλάντη από τη Δημωφέλεια είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια έρευνα στην Καβάλα με τη συνεργασία φορέων του ‘Τριπλού Έλικα΄ της περιοχής» (Δήμος, ΤΕΙ, Ξενοδόχοι). Είπε επίσης ότι η έρευνα καλύπτει και τις τέσσερις εποχές του έτους και ότι το δείγμα είναι τέτοιου μεγέθους που κάνει τα αποτελέσματά της ακόμη πιο αντιπροσωπευτικά.

 

Η Αναστασία Ιωσηφίδου, πρόεδρος της «Δημωφέλεια» τόνισε ότι το κοινό που επισκέπτεται την πόλη συντίθεται από 43 διαφορετικές εθνότητες και ότι Καβάλα έχει την 1η θέση σε ποσοστό επίσκεψης αλλοδαπών ανάμεσα σε όλης τις χερσαίες περιοχές της χώρας. Είπε ακόμη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ότι η μέση ημερήσια δαπάνη των επισκεπτών φτάνει τα 75,28 ευρώ την ημέρα, κατά 12% υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας. Η έρευνα ικανοποίησης των επισκεπτών θα επεκταθεί και στον διερχόμενο τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ… ΠΡΟΣΤΙΜΑ!

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ανακοίνωσε ότι «το 2018 θα είναι έτος ελεγχόμενης στάθμευσης» αφού όπως έδειξε και η έρευνα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό, και δήλωσε και η ίδια ότι η έρευνα ικανοποίησης των τουριστών θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. 

 

 

Tαυτότητα έρευνας

Η έρευνα είχε ως δείγμα της περίπου 1.700 άτομα που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, ωστόσο το διάστημα διεξαγωγής της ήταν περίπου ένα έτος, από 15/6/2016 έως 21/5/2017.

Για την διεξαγωγή της υπήρξε συνεργασία της δημοτικής επιχείρησης «Δημωφέλεια», των ξενοδόχων και του ΤΕΙ Καβάλας (Τμήμα Διοίκησης). Απασχολήθηκαν 14 φοιτητές του ΤΕΙ και 2 στελέχη της δημοτικής επιχείρησης.

 

Δείγμα

Από τους ερωτηθέντες, το 58% ήταν αλλοδαποί και τα ερωτηματολόγια είχαν δοθεί σε 4 γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγαρικά και Τουρκικά, με 23 ερωτήσεις και 58 μεταβλητές το καθένα. Οι υπηκοότητες που καταγράφηκαν μεταξύ των αλλοδαπών ήταν Βούλγαροι, Τούρκοι, Γερμανοί, Πολωνοί, Ιταλοί, Σουηδοί, Σέρβοι. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το ηλικιακό φάσμα ήταν από 20 έως 61 ετών. Το 52% ήταν γυναίκες

 

Επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες

Από τους ερωτηθέντες, οι 781 είχαν έρθει για πρώτη φορά στην Καβάλα ενώ οι 903 είχαν επισκεφθεί και στο παρελθόν την πόλη.

 

Τόπος διακοπών

Περίπου 2 στους 3 (61,6%) ήρθαν στην Καβάλα για διακοπές, το 13,7% για επίσκεψη σε συγγενείς, το 10% για εργασία, το 5,9% για ενδιάμεσο σταθμό, το 5,4% ήρθαν με οργανωμένη εκδρομή, το 2,7% για συμμετοχή σε συνέδριο.

 

Από στόμα σε στόμα ή από το ίντερνετ

Οι περισσότεροι (42,8%) πληροφορήθηκαν για την Καβάλα από συγγενείς ή φίλους και 1 στους 3 (33,7%) από το διαδίκτυο. Μόλις το 10,9% έμαθε για την Καβάλα από τουριστικό πράκτορα, γεγονός που ταιριάζει και με το ποσοστό αυτών που ήρθαν με γκρουπ (δείτε παρακάτω).

 

Οι μισοί έρχονται για ριλάξ/περιβάλλον/κλίμα

Ο λόγος επιλογής της Καβάλας ήταν κυρίως ξεκούραση-χαλάρωση 21,1%, το φυσικό περιβάλλον 16,3%, το κλίμα 14,4% και η διασκέδαση-ψυχαγωγία 12,6%. Η σχέση ποιότητας-τιμής, οι ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι, η ποιότητα-εξυπηρέτηση, ο επαγγελματισμός κλπ έπιασαν μικρότερα, μονοψήφια ποσοστά.  

 

Δεν τους νοιάζουν άλλοι προορισμοί

Βέβαια μια σημαντική πλειοψηφία (πάνω από 1.000 εκ των 1.700 ερωτηθέντων) δήλωσε ότι ήρθε στην Καβάλα χωρίς να εξετάσει κάποια εναλλακτική επιλογή προορισμού.

 

Οικογενειακός προορισμός

Περίπου οι μισοί ταξίδεψαν στην Καβάλα με την οικογένειά τους (44,6%) ενώ σχεδόν ένας στους 3 με φίλους (28,8%).

Το 14,9% των ερωτηθέντων είχε μοναχικό ταξίδι στην πόλη ενώ το 11,7% ήρθε με γκρουπ.

 

Τι ξοδεύουν στην Καβάλα;

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι ξόδευαν ανά ημέρα από 26 έως 50€ (31,3%) ή από 76-100 ευρώ (24,3%). Μια πιο μεσαία κατηγορία δήλωσε ημερήσια δαπάνη 51 έως 75€ (19,8%). Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα ποσά που ξοδεύουν οι επισκέπτες.

 

Οι ανταγωνιστές της πόλης

Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς ποιοι είναι οι ανταγωνιστές της Καβάλας κι αυτό φαίνεται από τις απαντήσεις για τις εναλλακτικές επιλογές. Από ένα ποσοστό της τάξης του 10% λαμβάνει η Θάσος και η Θεσσαλονίκη ενώ η Χαλκιδική είναι λίγο πάνω από το 8%. Οι γειτονικές περιοχές της Καβάλας καθώς και σημαντικοί προορισμοί εντός της χώρας λαμβάνουν πολύ μικρότερα ποσοστά και παρατηρείται ένας κατακερματισμός αφού το 44% δηλώνει άλλους προορισμούς.

 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ

Με άριστα το 5 οι επισκέπτες της Καβάλας βαθμολόγησαν:

--με 4,15 τα καταλύματα

--με 3,99 την εστίαση

--με 3,48 τις υποδομές και τα μέσα μεταφοράς

--με 4,21 τα μνημεία και τα μουσεία

--με 4,04 στις γενικές ερωτήσεις για την πόλη

 

Πολύ καλές βαθμολογίες παίρνει η πόλη στο ερώτημα για το αν θα τη σύστηναν σε άλλους ως προορισμό, στο αν θα την επισκέπτονταν ξανά και στη συνολική ικανοποίηση. Φαίνεται όμως ότι η πόλη υστερούσε σε ένα βαθμό από τις προσδοκίες που είχαν γι΄αυτήν πριν την επισκεφτούν.

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

μέσα από τις 34 κάρτες της έρευνας